↧
Από την παρέμβαση στο Καρναβάλι της Λεμεσού: Σώστε τον Ακάμα
↧
Υπογραφές για το Δικαίωμα των Γυναικών στο σώμα τους
Γιατί είναι σημαντικό;
Τον περασμένο Οκτώβριο κυρίαρχο θέμα στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων ήταν η σύλληψη και η πενταήμερη κράτηση ενός γυναικολόγου και της ασθενούς του, εξαιτίας του παράνομου τερματισμού εγκυμοσύνης της τελευταίας. Το συμβάν αυτό σηματοδοτεί την άμεση ανάγκη επαναφοράς της συζήτησης σχετικά με τις εκτρώσεις στο δημόσιο λόγο. Παράλληλα, καθίσταται αναγκαία η προώθηση της σχετικής πρότασης νόμου.
Στην Κύπρο η σχετική πρόταση νόμου για τη νομιμοποίηση των εκτρώσεων βρίσκεται στην κυπριακή βουλή από το 2015 και συγκεκριμένα στην κοινοβουλευτική επιτροπή νομικών ενώ πρόσφατα μεταφέρθηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ίσων ευκαιριών. Η πρόταση νόμου αποποινικοποιεί την έκτρωση μέχρι και τη δωδέκατη εβδομάδα για κάθε περίπτωση. Αυτό σημαίνει ότι μια γυναίκα μπορεί να τερματίσει την εγκυμοσύνη της, χωρίς να συντρέχει κάποιος σοβαρός ιατρικός λόγος για την ίδια ή για το έμβρυο. Αντίθετα, στην ισχύουσα νομοθεσία οι εκτρώσεις επιτρέπονται από τον νόμο κατόπιν συγκατάθεσης και καταβολής πιστοποιητικών δύο ιατρών, εαν και εφόσον υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας, αν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για διατάραξη της φυσικής και πνευματικής υγείας της μητέρας, αν υπάρχει ιατρική διάγνωση ότι το έμβρυο που θα γεννηθεί θα πάσχει από σοβαρή αναπηρία ή από ανίατη ασθένεια, ή αν το κυοφορούμενο έμβρυο είναι προϊόν βιασμού ή αιμομιξίας.
Μέσα από τις εμπειρίες που μας έχουν κληροδοτήσει τα κινήματα αναπαραγωγικής δικαιοσύνης, αλλά και τις νίκες που έχουν πετύχει, είμαστε συνειδητοποιημένες για την ανάγκη κατοχύρωσης του δικαιώματός μας στην επιλογή. Κάθε γυναίκα θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει αν επιθυμεί να γίνει μητέρα ή όχι. Αυτή της την επιλογή δεν θα έπρεπε να εμποδίζει ούτε ο νόμος, ούτε η θρησκεία ή η εκκλησία, αλλά ούτε και η δημόσια υγεία. Το δικαίωμα στην επιλογή ισοδυναμεί με το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή. Αυτό κατ’ επέκταση σημαίνει ότι η ισχύουσα νομοθεσία συγκρούεται με τον έλεγχο που θα έπρεπε να έχουμε πάνω στα σώματά μας, με την αυτονομία και την αυτενέργειά μας. Ο έλεγχος πάνω στα σώματά μας είναι ταυτόσημος με την απελευθέρωση και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ωστόσο, η κυπριακή πραγματικότητα εμποδίζει την πραγμάτωσή της. Γυναίκες τερματίζουν καθημερινά ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες υπό τον φόβο της κύρωσης ποινών και της διακύβευσης της σταθερότητας της υγείας τους, αφού οι μη ασφαλείς εκτρώσεις είναι η μοναδική επιλογή. Εκτός από την εξάλειψη των μη ασφαλών εκτρώσεων με την υπερψήφιση της πρότασης νόμου, θα μπορούν όλες οι γυναίκες, ανεξάρτητα από την κοινωνικοικονομική τους κατάσταση να έχουν ασφαλή και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, εξαφανίζοντας έτσι και την ενδεχόμενη εκμετάλλευση από τους ιδιωτικούς γιατρούς για την συγκεκριμένη υπηρεσία.
Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη να προχωρήσει επιτέλους η πρόταση νόμου που προαναφέρθηκε. Αυτό αποτελεί το ελάχιστο βήμα προς την κατοχύρωση κάποιων βασικών αναπαραγωγικών δικαιωμάτων που θα έπρεπε να θεωρούνταν ήδη αναφαίρετα σε ένα δημοκρατικό κράτος. Με αυτή την αίτηση, διεκδικούμε το αυτονόητο: να αποφασίζουμε εμείς οι ίδιες, για εμάς τις ίδιες.
Η γυναικεία απελευθέρωση δεν θα έχει ολοκληρωθεί ποτέ, εάν δεν έχουμε πρώτα διεκδικήσει το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό.
Πρωτοβουλία για την προώθησητης πρότασης νόμου για τις εκτρώσεις
https://www.facebook.com/Πρωτοβουλία‐προώθησης‐της‐πρότασης‐νόμου‐για‐τις‐εκτρώσεις‐201535727260242/
↧
↧
Η ανήσυχη «ηρεμία» των θυλάκων στη Συρία, οι ρευστές συμμαχίες και το γεωπολιτικό πλαίσιο: Ένταση για επέκταση του πλαισίου που έχει επικρατήσει στον πόλεμο;
MichaelOrientactionOrientaction: «Στο χάρτη που αναρτάει ο Φιλελεύθερος σήμερα, φαίνεται μια θαλάσσια διαφιλονικούμενη ζώνη μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Επίσης η εφημερίδα γραφει….
«Στις 9 Φεβρουαρίου 2018 η γαλλική ΤΟΤΑΛ ανακοίνωσε ότι η ίδια και οι εταίροι έχουν υπόψη τους την αντιπαράθεση και ως εκ τούτου δεν προτίθενται να ενεργήσουν εντός 25 χιλιομέτρων από τη διαφιλονικούμενη περιοχή. Μια ενέργεια η οποία ουσιαστικά γκριζάρει μια περιοχή δημιουργώντας ενδεχομένως ένα προηγούμενο για άλλες περιοχές όπου δημιουργούνται αμφισβητήσεις ή υπάρχει αντιπαράθεση ανάμεσα σε γειτονικά κράτη.»
Αυτά για όσους πιστεύουν ότι η ΤΟΤΑΛ και η Γαλλία θα αντιδράσουν σε περίπτωση Τουρκικής NAVTEXστα υπόλοιπα οικόπεδα στης Κυπριακής ΑΟΖ.»
Μια διάχυτη ένταση στην ανατολική Μεσόγειο
Αν εξετάσει κανείς την κατάσταση στην Μέση Ανατολή με το φίλτρο των εξελίξεων στη Συρία, τότε η εικόνα δείχνει ένα είδος ήπιας κλιμάκωσης της έντασης, αλλά με προοπτική, η οποία εκτός από όξυνση της διαμάχης μπορεί να και να οδηγεί στην επέκταση της διαδικασίας ειρήνευσης με τους ήδη γνωστούς νικητές. Όμως, η ένταση δεν υπάρχει μόνο στη Συρία – υπάρχει αυξανόμενη ένταση μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, και σε κάποιο βαθμό και Ισραήλ-Παλαιστινίων, ενώ λίγο ευρύτερα η συμφωνία για το Ιράν, εξακολουθεί να ενοχλεί την αμερικανική κυβέρνηση, δίνοντας την ευκαιρία στην Τεχεράνη να διαμορφώνει συμμαχίες που διασπούν το κάποτε αρραγές δυτικό μέτωπο… ένταση υπάρχει βέβαια και στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά εδώ τα ζητήματα είναι σαφώς πιο ήπια, ιδιαίτερα διότι πλην των ελληνοκυπρίων, οι υπόλοιποι παίκτες στην περιοχή θεωρούν ότι οι ελληνοκύπριοι βασικά δρουν μονομερώς για το φυσικό αέριο….
Η εκ νέου συμμαχία κούρδων και συριακής κυβέρνησης στο Αφρίν
Στη Συρία, η είδηση της εβδομάδας αφορούσε την είσοδο φιλοκυβερνητικών στρατευμάτων στην Αφρίν. Το αν αυτά τα στρατεύματα είναι μέρος του συριακού στρατού ή των πολιτοφυλακών δεν ξεκαθαρίστηκε, αλλά όσον αφορά στο επιχειρησιακό σκέλος είναι σαφές πια ότι η κυβέρνηση της Δαμασκού έχει επιστρέψει στο Αφρίν. Η τουρκική κυβέρνηση προσπάθησε αρχικά να αμφισβήτηση την συμφωνία, μετα να ισχυριστεί ότι απωθήθηκαν οι συριακές δυνάμεις κοκ. Είναι όμως σαφές ότι αυτά τα στρατεύματα/πολιτοφυλακές είναι εκεί. Η συμφωνία κυοφορείτο προηγουμένως, αλλά φαινόταν να προσκρούει στην άρνηση των κούρδων [της δίκης τους πολιτοφυλακής] να δεχθούν «κατάθεση όπλων» [συμβολικά την αναγνώριση της κυριαρχίας της Συρίας]… τελικά κάποια συμφωνία πρέπει να έγινε. Αυτή η κίνηση δημιουργεί 2 νέα δεδομένα: την επιστροφή του συριακού στρατού στο βόρεια σύνορα και την επίσης επιστροφή σε ένα είδος συμμαχίας [τί είδους θα φανεί] συριακής κυβέρνησης και κουρδικής πολιτοφυλακής – και η πολιτοφυλακή δεν είναι τοπική, ανήκει στο ευρύτερο κουρδικό κίνημα/πολιτοφυλακή. Αυτή η συνεργασία υπήρχε και πριν παρά την κουρδική αυτονομία, όσον αφορά την αντίσταση στους ισλαμιστές.
Οι τουρκικές επιλογές
Αυτή η νέα συμμαχία λογικά δυσκολεύει τις τουρκικές θέσεις. Όχι κατ’ ανάγκη όμως. Αν ο στόχος της Τουρκίας ήταν να καταλάβει μια λωρίδα στη βόρεια Συρία, όπως έγινε και στην Κύπρο, τότε μάλλον δεν θα γίνει… η παρεμβολή του Αφρίν εμποδίζει την Τουρκία να ενοποιήσει τις δυνάμεις των ισλαμιστών, οι οποίες τώρα εργοδοτούνται από την Τουρκία. Από την άλλη, ωστόσο, είναι κάπως απίθανο ο Ερντογάν να έχει επικοινωνία με τον Πούτιν, αλλά και την Τεχεράνη και να μην κατανοεί ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε κατοχή της βόρειας Συρίας. Με αυτήν την έννοια, ο συριακός στρατός/πολιτοφυλακή στο Αφρίν είναι εκεί και με την έγκριση των δυο συμμάχων της Δαμασκού ρεαλιστικός στόχος τον οποίο θα ήθελε η Τουρκία είναι αντίθετα η αποφυγή δημιουργίας μιας κουρδικής λωρίδας ζώνης στα νότια της σύνορα. Και αυτό διασφαλίζεται με την επιστροφή του συριακού στρατού στα σύνορα. Και την έστω και περιορισμένη τουρκική παρουσία. Το μεγάλο πρόβλημα της Τουρκίας δεν είναι το Αφρίν [στο οποίο ενδεχομένως να έλπιζε να χρησιμοποιηθεί σαν γέφυρα ανάμεσα στο Idlibκαι άλλες περιοχές ανατολικότερα] αλλά η περιοχή ανατολικά του Ευφράτη. Και εκεί το πρόβλημα είναι με τις ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, η εκστρατεία στο Αφρίν ήταν μια προειδοποίηση στις ΗΠΑ που εξ ανάγκης συναίνεσαν σε ανακοίνωση ότι θα συνεργαστούν με την Τουρκία. Η περιοχή, όμως, την οποία κατέχουν οι κούρδοι της Συρίας είναι ουσιαστικά περικυκλωμένη [όπως και οι κούρδοι του Ιράκ] από την συμμαχία Ιράν-Ιράκ-Συρίας και στο κουρδικό και της Τουρκίας.
Ένα παιχνίδι σκάκι με έκδηλα και υπόγεια δεδομένα;
Αν δει κανείς αυτές τις κινήσεις να κινήσεις σκακιού, τότε έχουμε μια επέκταση του καθεστώτος των νικητών που προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα βόρεια σύνορα της Συρίας [για την Τουρκία από τους κούρδους, αλλά και σαν «εγγυήτρια» άτυπη των εναπομεινάντων ισλαμιστών που μεταφέρονται σε μερικές περιοχές όπως το Idlib] και ανοίγοντας το διάλογο για την διαμόρφωση εσωτερικών μηχανισμών – όπως τις σχέσεις Δαμασκού-κούρδων..
Η Ρωσία, σε αυτό το πλαίσιο, μάλλον φαίνεται να μοιράζει παιχνίδι και να έχει σχέση με όλους – Ιράν-Τουρκία-Συρία. Οι ΗΠΑ αντίθετα είναι μάλλον εγκλωβισμένη. Η επένδυση τους κούρδους ήταν ουσιαστικά απόφαση έκτακτης και απελπισμένης ανάγκης – μετα την σαφή ήττα των ισλαμιστών και την ντε φάκτο απόσυρση της Σαουδικής Αραβίας και την ανάληψη τους από την Τουρκία- οι κούρδοι ήταν οι μόνοι που θα μπορούσαν να εμφανιστούν σαν κάτι θετικό για την αμερικανική παρέμβαση. Όπως ακόμα και εκεί η αμερικανική θέση φάνηκε αμήχανη μπροστά στις σαφείς αντιφάσεις. Θα ρίσκαραν οι ΗΠΑ την συνεργασία με μια περιφερειακή δύναμη, όπως η Τουρκία για μια περιοχή της Συρίας, με αμφίβολες συμμαχίες [οι κουρδικές δυνάμεις έχουν μαοϊκή ιδεολογική καταβολή, από την εποχή του οτσαλαν και δεν ήταν ακριβώς εχθρικές προς την κυβέρνηση της Δαμασκού. Μάλλον ήταν μέρος εντός ντε φάκτο κοσμικού μετώπου.
Σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να πει κανείς ότι η κυβέρνηση της Δαμασκού επεκτείνει την επιρροή και μέσα από συμμαχίες, αλλά και με στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η προέλαση του συριακού στρατού και πολιτοφυλακής προς το νότιο Idlibπριν μερικές εβδομάδες, ο βομβαρδισμός του ισλαμικού θύλακα της ανατολικής Γκουτα [μετα από επιθέσεις από εκεί προς την Δαμασκό – κάτι που φυσικά λογοκρίνουν τα δυτικά ΜΜΕ – όπως λογοκρίνουν και το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες οργανώσεις ενόπλων στον θύλακα «αποκλιμάκωσης» είναι ακραίοι ισλαμιστές είτε της Αλ Καιντα είτε και του Ισλαμικού κράτους] και τώρα η συνεργασία με τους κούρδους είναι μέρος της επέκτασης της συριακής κυβέρνησης.
Και σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να αναφερθεί και η κατάρριψη του ισραηλίτικου πολεμικού την περασμένη εβδομάδα.
Η αμηχανία του Ισραήλ
Η ισραηλιτική κυβέρνηση παρακολουθούσε εμφανώς με ευχαρίστηση τον συριακό πόλεμο και όπως αποκαλύφθηκε στην ανάγκη στήριζε και τους ισλαμιστές στα σύνορα του με τη Συρία. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ισραήλ έκανε και σποραδικές αεροπορικές επιθέσεις ανενόχλητο. Και εδώ ακριβώς ήταν η καινοτομία που σχολιάστηκε αμέσως, όχι μόνο από την Δαμασκό, αλλά και την Χιζμπολάχ και το Ιράν. Η κατάρριψη ήταν μια επίδειξη ότι στην Συρία, υπάρχουν πια αντιαεροπορικά που δεν θα επιτρέπουν τις ισραηλιτικές επιθέσεις… το Ισραήλ κατάλαβε με οδυνηρό, πια, τρόπο ότι ο πόλεμος τον οποίο στήριζε [όπως και η εισβολή στο Ιράκ την οποία επίσης στήριξε] κατέληξε σε τραγικές απρόσμενες συνέπειες για το κράτος του Τελ Αβίβ..
Και η αντιπαράθεση δεν είναι απομονωμένη. Στην θάλασσα της ανατολικής Μεσογείου παίζεται ένα επίσης παιχνίδι για γερά νεύρα, καθώς η Τουρκία κατεβαίνει με αξιώσεις για ΑΟΖ και φυσικό αέριο, το Ισραήλ και ο Λίβανος είναι σε ανοιχτή διαμάχη – και ανάλογα μπορεί να πει κανείς και για την λωρίδα της Γάζας. Οι διεθνείς εταιρείες έχουν ουσιαστικά αρχίσει να κρατούν αποστάσεις…
Σε αυτό το κλίμα, θα πρέπει αναπόφευκτα να προσθέσει κανείς και δυο άλλες διαστάσεις: τα εσωτερικά του Ισραήλ και τις διεθνείς εξελίξεις… στο εσωτερικό του Ισραήλ οι έρευνες για την διαπλοκή του κύκλου του Νετανιάχου έχουν γίνει πια δημόσιο θέαμα και όπως κάθε πολίτικος καιροσκόπος ο Νετανιάχου πουλά εξωτερική έκταση για να μετατοπίσει από τα εσωτερικά θέματα.
Έχει και ο Ερντογάν εκλογες…
Οι εσωτερικές δυναμικές αφορούν επίσης και την Τουρκία – καθώς ο Ερντογάν οδεύει προς τις προεδρικές που θα του δώσουν τις εξουσίες που επιθυμούσε. Έχει φτιάξει ήδη μια συμμαχία με το εθνικιστικό κόμμα, οπότε και η επίδειξή δύναμης αλλα και γεωπολιτικής αυτονομίας είναι μέρος των εσωτερικών θεαμάτων επίσης.
Από την άλλη το Ιράν φαίνεται να διατηρεί ανοιχτή γραμμή με τις χώρες της ΕΕ σε αντίθεση με την πολιτική των ΗΠΑ. Και αυτό αναδεικνύει την Τεχεράνη ως την χώρα με την ευρύτερη επιρροή στην περιοχή – με την Τουρκία να ακολουθεί [με δεδομένη την δική της επιρροή μέσω του κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων κοκ]…
↧
Και μια τεκμηριωμένη απάντηση στις προσπάθειες υποβάθμισης/συγκάλυψης του θέματος με τις θαλασσινές σπηλιές στην Πεγεια: Οι «πίσω μου σελίδες»: Για την κριτική της «άκαιρης και άκυρης» κοινωνικής κατακραυγής, όσον αφορά τις παραθεριστικές και τουριστικές αναπτύξεις στις Θαλασσινές Σπηλιές της Πέγειας
«κειμενο που αλιευτηκε από το ιντερνετ»
Yes, my guard stood hard when abstract threats
too noble to neglect
Deceived me into thinking I had something to protect
Good and bad, I define these terms quite clear, no doubt, somehow
Ah, but I was so much older then I'm younger than that now... https://www.youtube.com/watch?v=7seZjqkk2n0
too noble to neglect
Deceived me into thinking I had something to protect
Good and bad, I define these terms quite clear, no doubt, somehow
Ah, but I was so much older then I'm younger than that now... https://www.youtube.com/watch?v=7seZjqkk2n0
Σήμερα διάβασα δύο αναρτήσεις από εξειδικευμένους περιβαλλοντικούς επιστήμονες, οι οποίες/οι ασκούν κριτική στην κοινωνική κατακραυγή, η οποία προκλήθηκε με αφορμή την ανάρτηση φωτογραφιών που απεικονίζουν την ανέγερση επαύλεων πάνω ακριβώς από τις Θαλασσινές Σπηλιές της Πέγειας.
Συνοπτικά, η κριτική αφορά το γεγονός ότι τα όρια ανάπτυξης του Δήμου Πέγειας επεκτάθηκαν πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια. Συνεπώς, η εκ των υστέρων κοινωνική αντίδραση και διαμαρτυρία ενάντια στην περιβαλλοντική έγκριση και πολεοδομική αδειοδότηση των επαύλεων πάνω από τις Θαλασσινές Σπηλιές κρίνεται ως ετεροχρονισμένη και ανούσια, καθώς τα αναπτυξιακά δικαιώματα είναι κεκτημένα και οι υφιστάμενες επιπτώσεις είναι μη-αναστρέψιμες.
Προτού εξετάσω τα δύο επιχειρήματα, θεωρώ χρήσιμο να λάβουμε υπόψη τα βασικά δεδομένα.
Η περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών της Πέγειας οριοθετείται από την εκβολή του Άσπρου Ποταμού και το Ακρωτήρι του Αγίου Γεωργίου μέχρι τον Κόλπο του Κερατιδίου. Εντάσσεται στις περιοχές Natura 2000 Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ CY4000010) και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ CY4000023) Χερσόνησος Ακάμα.
Χαρακτηρίζεται ως Χερσαία Ζώνη Υψηλής Προστασίας της Φύσης (ΥΠ3), καθώς αποτελεί βιότοπο ζωτικής σημασίας του κρισίμως κινδυνεύοντος (criticallyendangered) είδους προτεραιότητας (priorityspecies) της Μεσογειακής Φώκιας (Monachusmonachus), ο οποίος συνίσταται από το ενδιαίτημα 8330 υποβρύχιες σπηλιές που βρίσκονται είτε μερικώς είτε ολοκληρωτικά κάτω από την στάθμη της θάλασσας.
Στην περιοχή απαντώνται επίσης προστατευόμενα είδη νυχτερίδων, όπως τα είδη ελάχιστου ενδιαφέροντος (leastconcern) της Λευκονυχτερίδας (Pipistrelluskuhlii) και της Βουνονυχτερίδας (Hypsugosavii), καθώς και τα σχεδόν απειλούμενα (nearthreatened) είδη της Μικρομυωτίδας (Myotisblythii) και της Πτερυγονυχτερίδας (Miniopterusschreibersii), τα οποία αποτελούν είδη καθορισμού της περιοχής Natura 2000 ΤΚΣ (CY4000010) Χερσόνησος Ακάμα.
Επιπλέον, η περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών της Πέγειας είναι σημαντική για σημαντικά αποδημητικά είδη καθορισμού της περιοχής Natura 2000 ΖΕΠ (CY4000023) Χερσόνησος Ακάμα, όπως ο Βορτακοφάς (Ardeolaralloides), η Χιονάτη (Egrettagarzetta) και η Χαλκόκοτα (Plegadisfalcinellus).
Κατά μήκος της ακτογραμμής στις Θαλασσινές Σπηλιές της Πέγειας απαντώνται επίσης είδη που περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο της Χλωρίδας της Κύπρου (RedDataBookoftheFloraofCyprus), όπως το εύτρωτο (vulnerable) Triplachnenitens, το ενδημικό και εύτρωτο (endemicandvulnerable) Taraxacumaphrogenesκαι το κινδυνεύον (endangered) Aizoonhispanicum.
Σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, η δαντελλωτή ακτογραμμή της Πέγειας, η οποία περιλαμβάνει τις Θαλασσινές Σπηλιές από την εκβολή του Άσπρου Ποταμού και το Ακρωτήρι του Αγίου Γεωργίου μέχρι τον Κόλπο του Κερατιδίου, είναι δημιούργημα της δράσης των θαλάσσιων κυμάτων και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες γεωμορφές του νησιού.
Πέρα από την ιδιαίτερη οικολογική αξία και το μοναδικό φυσικό τοπίο, η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται από πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά, καθώς σ’ αυτή χωροθετούνται σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι και κηρυγμένα αρχαία μνημεία. Τα κηρυγμένα αρχαία μνημεία περιλαμβάνουν αρκετά εκλεκτά και αντιπροσωπευτικά δείγματα αρχαιολογικής κληρονομιάς, όπως μνημεία και τοποθεσίες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, στα οποία συγκαταλέγονται οι χώροι και τα κατάλοιπα αρχαίων οικισμών και οχυρώσεων, αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις, νεώρια και αρχαίοι λαξευτοί τάφοι, καθώς και μνημεία και χώρους θρησκευτικής λατρείας, στα οποία συγκαταλέγονται οι χώροι και τα κατάλοιπα ερειπωμένων παλαιοχριστιανικών βασιλικών εκκλησιών.
Παρότι χωροθετείται εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας (ΖΠΠ), σε πολεοδομικό καθεστώς Περιοχής Εξαιρετικής Φυσικής Καλλονής, η περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών της Πέγειας δεν προστατεύεται επαρκώς από την ισχύουσα Δήλωση Πολιτικής για τον Έλεγχο και τη Ρύθμιση της Ανάπτυξης και την Προστασία του Περιβάλλοντος στην Ύπαιθρο και στα Χωριά του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, καθώς δεν χαρακτηρίζεται ως Προστατευόμενο Τοπίο (ΠΤ).
Αντίθετα, η περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών της Πέγειας κατακερματίζεται πολεοδομικά και χωροταξικά, καθώς διακρίνεται σε τέσσερεις διαφορετικές πολεοδομικές ζώνες. Από τα βόρεια προς τα νότια: Ζώνη Προστασίας της Φύσης (Ζ1), Τουριστική Ζώνη (Τ2β), Γεωργική Ζώνη (Γ3) και Παραθεριστική Ζώνη (Π1).
Η ένταξη μέρους της περιοχής των Θαλασσινών Σπηλιών της Πέγειας σε Τουριστική Ζώνη (Τ2β) στις τοποθεσίες Καφίζης και Μανίκης, καθώς και Παραθεριστική Ζώνη (Π1) στις τοποθεσίες Πέτρες του Βαθύ, Κανταρκαστοί και Σπήλιος της Φώκαινας έγινε πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια.
Αυτά είναι τα δεδομένα της συζήτησης, έτσι ώστε να έχουμε κοινή εικόνα της περιοχής. Πάμε στα ζητούμενα.
Πρώτον, τι σημαίνει «τα αναπτυξιακά δικαιώματα είναι κεκτημένα»;
Σύμφωνα με την Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, υπ’ αριθμόν (1994) 4 Α.Α.Δ. 737 και ημερομηνία 8/4/1994, στην Υπόθεση Αρ. 976/87, σημειώνονται τα ακόλουθα σχετικά με τον περιορισμό και την αποστέρηση ιδιωτικής ιδιοκτησίας μέσω του πολεοδομικού σχεδιασμού:
«Το βάρος αποδείξεως του ότι η περιουσία κάποιου έχει επηρεασθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο επηρεασμός αυτός να ισοδυναμεί με αποστέρηση, έχει ο επικαλούμενος τούτο και στην παρούσα προσφυγή δεν έχει εξαντληθεί. Αντίθετα, είναι φανερό ότι με τις προσβαλλόμενες Γνωστοποιήσεις, μόνο νόμιμοι περιορισμοί έχουν τεθεί στην επίδικη περιουσία. Για να ισοδυναμεί ένας περιορισμός με αποστέρηση, πρέπει να επηρεάζει την περιουσία σε τέτοιο βαθμό που να την καθιστά τελείως ακατάλληλη για τη συνήθη, κάτω από τις περιστάσεις, χρήση για την οποία προορίζεται. Οι προσβαλλόμενες Γνωστοποιήσεις περιέχουν απλώς περιορισμούς στην επηρεαζόμενη ιδιοκτησία και όχι αποστέρησή της και, σαν τέτοιες, βρίσκονται απόλυτα μέσα στα πλαίσια του 'Αρθρου 23 του Συντάγματος. Το κατά πόσο η οικονομική αξία γης που επηρεάζεται από τις προσβαλλόμενες Γνωστοποιήσεις, έχει μειωθεί ως αποτέλεσμα των περιορισμών που τίθενται από τις Γνωστοποιήσεις αυτές, είναι θέμα πραγματικό και εμπίπτει στην αποκλειστική δικαιοδοσία των πολιτικών δικαστηρίων. Αλλά και αν ακόμη αποδειχθεί ότι επήλθε μείωση, ή έστω ουσιαστική μείωση, στην πιο πάνω αξία, τούτο δεν επηρεάζει με οποιοδήποτε τρόπο τη συνταγματικότητα ή τη νομιμότητα των περιορισμών που τίθενται με τις προσβαλλόμενες Γνωστοποιήσεις».
Στη βάση της Απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, υπ’ αριθμόν (1996) 3 Α.Α.Δ. 85 και ημερομηνία 13/3/1996, σε 47 Συνεκδικαζόμενες Προσφυγές, σημειώνονται τα ακόλουθα όσον αφορά το δικαίωμα ιδιοκτησίας, τους περιορισμούς του δικαιώματος και τις αρχές που διέπουν τέτοιους περιορισμούς:
«Στέρηση ιδιοκτησίας μπορεί να συντελεστεί μόνο με την απαλλοτρίωση γης, διαδικασία η οποία προϋποθέτει, όπως ορίζεται στο Άρθρο 23.4 του Συντάγματος, την αποζημίωση του ιδιοκτήτη πριν την αποξένωση της περιουσίας του [..]. Περιορισμοί στη χρήση ιδιοκτησίας δεν προϋποθέτουν την εκ των προτέρων αποζημίωση του ιδιοκτήτη για ζημιά που, ενδεχομένως, θα υποστεί ως αποτέλεσμα της επιβολής τους. Αποζημίωση για ουσιαστική μείωση της οικονομικής αξίας της ιδιοκτησίας, εξαιτίας περιορισμών στη χρήση της, καθορίζεται, σε περίπτωση διαφωνίας, από αρμόδιο πολιτικό δικαστήριο (Άρθρο 23.3) [...]. Το βάσιμο των περιορισμών στη χρήση ακινήτου κρίνεται με αναφορά και σε συνάρτηση με τους σκοπούς για τους οποίους επιβάλλονται και τη φύση της ιδιοκτησίας η οποία επηρεάζεται. Η προσδοκία επενδυτών για την αποκόμιση κέρδους από επενδύσεις στη γη δεν περιορίζει ούτε αμβλύνει τις εξουσίες του Κράτους να επιβάλλει περιορισμούς. Εκ μέρους των αιτητών ή ορισμένων από αυτούς έγινε εισήγηση ότι οι αρχές της καλής πίστης περιορίζουν την ευχέρεια των κρατικών αρχών να μεταβάλουν το καθεστώς χρήσης της ιδιοκτησίας που αυτοί αποκτούν. Η εισήγηση στερείται παντελώς ερείσματος. Η εξουσία για την επιβολή περιορισμών πηγάζει από το Σύνταγμα και ρυθμίζεται από το νόμο. Η άσκησή της εναποτίθεται στους εκάστοτε φορείς της κρατικής εξουσίας και κανένας δεν μπορεί να την απεμπολήσει. Το επιχείρημα ότι οι αρχές του διοικητικού δικαίου, που επιβάλλουν την επίδειξη καλής πίστης εκ μέρους του Κράτους στις συναλλαγές του ή τη μεταχείριση των πολιτών, παρεμβάλλουν κώλυμα στην αναμόρφωση του πολεοδομικού καθεστώτος μιας περιοχής, παραγνωρίζει την κυριαρχία του Κράτους στον καθορισμό του πολεοδομικού καθεστώτος και των συνθηκών ανάπτυξης κάθε περιοχής της Δημοκρατίας. Η ανάγκη για την επιβολή περιορισμών συναρτάται με τα εκάστοτε δεδομένα, κοινωνικά και επιστημονικά, και τη συλλογική βούληση για τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Η υφιστάμενη χρήση γης δεν παρέχει κεκτημένο δικαίωμα στους ιδιοκτήτες για τη μη μεταβολή της.
Η ζημιά η οποία, ενδεχομένως, προκαλείται ως αποτέλεσμα περιορισμών στη χρήση γης, εκτός αν απολήγει σε στέρηση της ιδιοκτησίας, δε διερευνάται στο πλαίσιο της αναθεώρησης της εγκυρότητας της διοικητικής πράξης η οποία προσβάλλεται.
Ο χαρακτηρισμός των όρων που επιβάλλονται για τη χρήση ιδιοκτησίας ως “περιορισμών” δεν είναι καθοριστικός για τον προσδιορισμό του χαρακτήρα τους. Εάν οι όροι οι οποίοι επιβάλλονται, περιοριστικοί της χρήσης της ιδιοκτησίας, απολήγουν σε ουσιαστική εξουδετέρωση του δικαιώματος ιδιοκτησίας, η πράξη ακυρώνεται για κατάχρηση εξουσίας. Πότε περιορισμοί οδηγούν σε στέρηση ιδιοκτησίας είναι το θέμα το οποίο θα εξετάσουμε πιο κάτω. Όροι περιοριστικοί της χρήσης ιδιοκτησίας, που αφήνουν άθικτο τον πυρήνα του δικαιώματος ιδιοκτησίας, συνιστούν περιορισμό και όχι στέρηση. Περιορισμοί στη χρήση ιδιοκτησίας απολήγουν σε στέρησή της, μόνο όταν καθιστούν την ιδιοκτησία αδρανή [...].
Η ιδιοκτησία γης δεν παρέχει δικαίωμα χρήσης της για οικοδομικούς σκοπούς ή, γενικότερα, δικαίωμα για την οικοδομική ανάπτυξη του ακινήτου. Η χρήση του ακινήτου για οικοδομικούς σκοπούς συναρτάται με και εξαρτάται από τον πολεοδομικό σχεδιασμό, θέμα το οποίο ανάγεται στη ρυθμιστική εξουσία του Κράτους. Η οικοδομική ανάπτυξη είναι αλληλένδετη με τον πολεοδομικό σχεδιασμό [...].
Οι όροι οικοδομικής ανάπτυξης μιας περιοχής, που τίθενται με την ένταξή της σε πολεοδομική ζώνη, επάγονται, κατά κανόνα, όπως αναγνωρίζει η νομολογία, περιορισμό της χρήσης και όχι στέρηση ιδιοκτησίας [...]. Οι πολεοδομικές ζώνες προδιαγράφουν τους όρους ανάπτυξης της περιοχής. Δεν αποστερούν τους ιδιοκτήτες του δικαιώματος χρήσης της ιδιοκτησίας τους στην κατάσταση στην οποία ευρίσκεται, ή, γενικότερα, της χρήσης της για τους σκοπούς για τους οποίους την προοιωνίζει η φυσική της κατάσταση. Η επιβολή ζωνών συνιστά μέσο για τη διαφύλαξη του χαρακτήρα της περιοχής και προδιαγραφή των όρων για τη μελλοντική της ανάπτυξη. Αποτελεί μέτρο για την εναρμόνιση της ανάπτυξης με το περιβάλλον, χάριν του κοινού συμφέροντος στη διαφύλαξη των αγαθών της φύσης και της ποιότητας ζωής που αρμόζει στον άνθρωπο.
Περιορισμοί απολήγουν σε στέρηση της ιδιοκτησίας οποτεδήποτε καθιστούν τη γη αδρανή για το σκοπό για τον οποίο, εξ αντικειμένου, προορίζεται. Σ'εκείνη την περίπτωση, το δικαίωμα ιδιοκτησίας καθίσταται άνευ αντικειμένου, εφόσον δεν παρέχεται η δυνατότητα χρήσης της γης για οποιοδήποτε γόνιμο σκοπό. Η ιδιοκτησία γης συναρτάται με οικοδομικούς σκοπούς μόνο στην περίπτωση που το ακίνητο συνιστά οικόπεδο. Η φύση του ακινήτου προοιωνίζει, σ'εκείνη την περίπτωση, τη χρήση του για οικοδομικούς σκοπούς. Αλλά και η χρήση οικοπέδων για οικοδομικούς σκοπούς μπορεί να περιοριστεί, νοουμένου ότι με τους περιορισμούς δεν αποκλείεται κάθε οικοδομική ανάπτυξη. Περιορισμοί οι οποίοι αποκλείουν τη χρήση οικοπέδου για οικοδομικούς σκοπούς καθιστούν την ιδιοκτησία αδρανή, γιατί δεν επιτρέπουν τη χρήση της για τους σκοπούς για τους οποίους η φυσική της κατάσταση την προοιωνίζει [...].
Η διαπίστωση της ανάγκης για την επιβολή των περιορισμών στη χρήση ακίνητης ιδιοκτησίας και η επιλογή των μέσων για την προαγωγή των πολεοδομικών στόχων ανάγονται στην κρίση του αρμόδιου διοικητικού οργάνου και είναι, ουσιαστικά, ανέλεγκτες. [...] Ο πολεοδομικός σχεδιασμός, ο οποίος συνεπάγεται την επιβολή περιορισμών στη χρήση ακίνητης ιδιοκτησίας, συνιστά εκτελεστική ή διοικητική λειτουργία, υποκείμενη στους κανόνες της χρηστής διοίκησης. Η παροχή ευκαιρίας στον επηρεαζόμενο να ακουστεί δεν αποτελεί, όπως υποστήριξαν οι καθ'ων η αίτηση, προϋπόθεση ή ενέργεια η οποία επιβάλλεται από τους κανόνες της χρηστής διοίκησης για τη σύννομη άσκηση της εξουσίας».
Στη βάση της ίδιας Απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σημειώνονται τα ακόλουθα όσον αφορά τους σκοπούς για τους οποίους επιβλήθηκαν οι περιορισμοί:
«Το τοπίο της περιοχής Ακάμα διακρίνεται για τη φυσική του καλλονή και χαρακτηρίζεται από ιδιαιτερότητες που του προσδίδουν ξεχωριστό χαρακτήρα. Είναι αυτός ο χαρακτήρας που το διακρίνει από άλλες περιοχές της Κύπρου και το ξεχωρίζει ως ιδιαίτερο τμήμα της περιβαλλοντικής κληρονομιάς της Κύπρου. Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν αποσκοπούν στην προστασία και διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος στο παρόν και το μέλλον. Οι περιορισμοί ποικίλλουν, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των διαφόρων τμημάτων της περιοχής Ακάμα, γεγονός που επιμαρτυρεί σχεδιασμό ανάλογο με τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της κάθε περιοχής, με κοινό παρονομαστή τη διαφύλαξη του βασικού χαρακτήρα του περιβάλλοντος».
Στη βάση της Απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην Υπόθεση, υπ’ αριθμόν 1327/2010 και ημερομηνία 7/5/2012, σημειώνονται τα ακόλουθα σχετικά με την επιβολή περιορισμών στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας για υπέρτερους λόγους δημοσίου συμφέροντος, όπως η προστασία του περιβάλλοντος:
«Περαιτέρω θα πρέπει να υποδειχθεί ότι σύμφωνα με τη νομολογία, το δικαίωμα της ιδιοκτησίας μπορεί να περιοριστεί για χάρη του δημόσιου συμφέροντος, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η προστασία του περιβάλλοντος, χωρίς να προσβάλλεται ο πυρήνας του δικαιώματος. [...] Η ένταξη μιας περιοχής στο Δίκτυο Natura 2000, δεν διαφοροποιεί το πολεοδομικό καθεστώς και ούτε συνιστά στέρηση της ιδιοκτησίας ή ουσιαστικά αδρανοποίηση της. Εκείνο που συμβαίνει είναι ότι σε περίπτωση αίτησης για ανάπτυξη, θα πρέπει να γίνεται διαβούλευση με το Τμήμα Περιβάλλοντος, βάσει των προνοιών του άρθρου 16 του Νόμου περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και της Άγριας Ζωής, ώστε να εκτιμούνται μετά από μελέτη οι επιπτώσεις στο περιβάλλον. Επίσης οι Αιτητές οι οποίοι έχουν το βάρος της απόδειξης του λόγου ακύρωσης που προβάλλουν, δεν αναφέρουν οτιδήποτε με σκοπό να ανατρέψουν το τεκμήριο της συνταγματικής νομιμότητας που συνοδεύει τις πράξεις της διοίκησης».
«Περαιτέρω θα πρέπει να υποδειχθεί ότι σύμφωνα με τη νομολογία, το δικαίωμα της ιδιοκτησίας μπορεί να περιοριστεί για χάρη του δημόσιου συμφέροντος, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η προστασία του περιβάλλοντος, χωρίς να προσβάλλεται ο πυρήνας του δικαιώματος. [...] Η ένταξη μιας περιοχής στο Δίκτυο Natura 2000, δεν διαφοροποιεί το πολεοδομικό καθεστώς και ούτε συνιστά στέρηση της ιδιοκτησίας ή ουσιαστικά αδρανοποίηση της. Εκείνο που συμβαίνει είναι ότι σε περίπτωση αίτησης για ανάπτυξη, θα πρέπει να γίνεται διαβούλευση με το Τμήμα Περιβάλλοντος, βάσει των προνοιών του άρθρου 16 του Νόμου περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και της Άγριας Ζωής, ώστε να εκτιμούνται μετά από μελέτη οι επιπτώσεις στο περιβάλλον. Επίσης οι Αιτητές οι οποίοι έχουν το βάρος της απόδειξης του λόγου ακύρωσης που προβάλλουν, δεν αναφέρουν οτιδήποτε με σκοπό να ανατρέψουν το τεκμήριο της συνταγματικής νομιμότητας που συνοδεύει τις πράξεις της διοίκησης».
Δεύτερον, τι σημαίνει «οι υφιστάμενες επιπτώσεις είναι μη-αναστρέψιμες»;
Σύμφωνα με την Απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) της 7ης Σεπτεμβρίου 2004 στην Υπόθεση C-127/02:
«Λαμβανομένης, όμως, υπόψη της αρχής της προλήψεως, η οποία αποτελεί ένα από τα θεμέλια της πολιτικής υψηλού επιπέδου προστασίας που ακολουθεί η Κοινότητα στον τομέα του περιβάλλοντος, σύμφωνα με το άρθρο 174, παράγραφος 2, πρώτο εδάφιο, ΕΚ, υπό το πρίσμα της οποίας πρέπει να ερμηνευθεί η οδηγία περί οικοτόπων, τέτοιου είδους κίνδυνος υφίσταται εφόσον δεν μπορεί να αποκλειστεί βάσει αντικειμενικών στοιχείων ότι το συγκεκριμένο σχέδιο θα επηρεάσει τον οικείο τόπο κατά τρόπο σημαντικό [...]. Μια υπ'αυτή την έννοια ερμηνεία της προϋποθέσεως από την οποία εξαρτάται η εκτίμηση των επιπτώσεων ενός σχεδίου επί ενός συγκεκριμένου τόπου, η οποία συνεπάγεται ότι, σε περίπτωση αμφιβολίας ως προς την απουσία σημαντικών επιπτώσεων, επιβάλλεται να γίνει μια τέτοια εκτίμηση, παρέχει τη δυνατότητα αποτελεσματικής αποτροπής του ενδεχομένου εγκρίσεως σχεδίων δυναμένων να παραβλέψουν την ακεραιότητα του συγκεκριμένου τόπου και συμβάλλει στην επίτευξη, σύμφωνα με την τρίτη αιτιολογική σκέψη και με το άρθρο 2, παράγραφος 1, της οδηγίας περί οικοτόπων, του κύριου σκοπού αυτής, δηλαδή της διασφαλίσεως της βιολογικής ποικιλομορφίας μέσω της διατηρήσεως των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας».
Σύμφωνα με την Απόφαση του ΔΕΕ της 20ης Σεπτεμβρίου 2007 στην Υπόθεση C-304/05:
«Η διάταξη αυτή προβλέπει διαδικασία εκτιμήσεως, με την οποία σκοπείται να διασφαλισθεί, βάσει προηγουμένου ελέγχου, ότι σχέδιο μη άμεσα συνδεόμενο ή αναγκαίο για τη διαχείριση του οικείου τόπου, αλλά δυνάμενο να επηρεάσει σημαντικά τον τόπο αυτό, δεν εγκρίνεται παρά μόνον εφόσον δεν πρόκειται να παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου αυτού. [...] Σε σχέση με την έννοια της «δέουσας εκτιμήσεως» κατά την έννοια του άρθρου 6, παράγραφος 3, της οδηγίας 92/43, πρέπει να επισημανθεί ότι η οδηγία δεν καθορίζει ειδική μέθοδο για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας εκτιμήσεως. Το Δικαστήριο έχει πάντως κρίνει ότι η εκτίμηση αυτή πρέπει να διενεργείται κατά τρόπον ώστε οι αρμόδιες αρχές να μπορούν να βεβαιωθούν ότι ένα σχέδιο δεν πρόκειται να έχει επιβλαβείς συνέπειες για την ακεραιότητα του οικείου τόπου, δεδομένου ότι, στην περίπτωση κατά την οποία παραμένουν αμφιβολίες ως προς την απουσία τέτοιων συνεπειών, οι εν λόγω αρχές οφείλουν να αρνηθούν την παροχή της αιτούμενης εγκρίσεως. [...] Όσον αφορά τα στοιχεία βάσει των οποίων οι αρμόδιες αρχές μπορούν να αποκτήσουν την αναγκαία βεβαιότητα, το Δικαστήριο έχει διευκρινίσει ότι πρέπει να αποκλεισθεί η διατήρηση, από επιστημονικής απόψεως, οποιασδήποτε εύλογης αμφιβολίας, ενώ εξυπακούεται ότι οι αρμόδιες αρχές πρέπει να στηριχθούν στις πλέον εξελιγμένες επιστημονικές γνώσεις επί του θέματος».
Σύμφωνα με την Απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ της 24ης Νοεμβρίου 2011 στην Υπόθεση C‑404/09:
«Βάσει της οδηγίας για τους οικοτόπους, τα κράτη μέλη οφείλουν, όσον αφορά τους επιλεγέντες προς εγγραφή στον κοινοτικό κατάλογο τόπους στους οποίους βρίσκονται φυσικοί οικότοποι ή διαβιούν είδη προτεραιότητας, να λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα προστασίας προκειμένου να διατηρούνται τα χαρακτηριστικά των εν λόγω τόπων. Επομένως, τα κράτη μέλη δεν μπορούν να επιτρέπουν παρεμβάσεις που είναι πιθανό να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο τα οικολογικά χαρακτηριστικά των τόπων αυτών. Αυτό ακριβώς συμβαίνει όταν η σχετική παρέμβαση ενδέχεται να προκαλέσει την εξαφάνιση ειδών προτεραιότητας που απαντούν στους οικείους τόπους».
Σύμφωνα με την Απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ της 11ης Απριλίου 2013 στην Υπόθεση C-258/11:
«Η έγκριση ενός σχεδίου, κατά την έννοια του άρθρου 6, παράγραφος 3, της οδηγίας για τους οικοτόπους, επιτρέπεται συνεπώς μόνον υπό την προϋπόθεση ότι οι αρμόδιες αρχές, αφού έχουν εντοπίσει όλες τις πτυχές του εν λόγω σχεδίου που θα μπορούσαν, καθαυτές ή σε συνδυασμό με άλλα σχέδια, να επηρεάσουν την επίτευξη των στόχων διατήρησης του οικείου τόπου και αφού έχουν λάβει υπόψη τις πιο προωθημένες επιστημονικές γνώσεις επί του θέματος, έχουν διαμορφώσει την πεποίθηση ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν πρόκειται να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις για την ακεραιότητα του τόπου αυτού. Η πεποίθηση αυτή διαμορφώνεται όταν δεν υφίσταται, από επιστημονική άποψη, καμία εύλογη αμφιβολία ως προς τη μη ύπαρξη τέτοιων επιπτώσεων. [...]
Συναφώς επισημαίνεται ότι, αφού η αρμόδια αρχή είναι υποχρεωμένη να μην εγκρίνει το σχέδιο που της έχει υποβληθεί, αν υπάρχει αβεβαιότητα ως προς τη μη ύπαρξη επιβλαβών επιπτώσεων για την ακεραιότητα του οικείου τόπου, το κριτήριο που προβλέπει σχετικά με την έγκριση το άρθρο 6, παράγραφος 3, δεύτερη περίοδος, της οδηγίας για τους οικοτόπους εμπεριέχει την αρχή της προφύλαξης και παρέχει τη δυνατότητα αποτελεσματικής αποτροπής των απειλών που ενέχουν για την ακεραιότητα των προστατευόμενων τόπων τα υπό εξέταση σχέδια. Ένα λιγότερο αυστηρό κριτήριο έγκρισης δεν θα μπορούσε να διασφαλίσει το ίδιο αποτελεσματικά την επίτευξη του σκοπού της προστασίας των τόπων, τον οποίο ακριβώς επιδιώκει η εν λόγω διάταξη. [...]
Η παραπάνω διαπίστωση ισχύει κατά μείζονα λόγο για την υπόθεση της κύριας δίκης, διότι ο οικότοπος που πρόκειται να επηρεαστεί από το υπό εξέταση σχέδιο οδοποιίας ανήκει στην κατηγορία των τύπων φυσικών οικοτόπων προτεραιότητας, τους οποίους ορίζει το άρθρο 1, στοιχείο δ΄, της εν λόγω οδηγίας ως τους «τύπους φυσικών οικοτόπων που διατρέχουν τον κίνδυνο να εξαφανιστούν» και για τη διατήρηση των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρει «ιδιαίτερη ευθύνη».
Οι αρμόδιες εθνικές αρχές δεν μπορούν συνεπώς να εγκρίνουν παρεμβάσεις που ενέχουν τον κίνδυνο μόνιμης αλλοίωσης των οικολογικών χαρακτηριστικών των τόπων οι οποίοι περιλαμβάνουν τύπους φυσικών οικοτόπων προτεραιότητας. Αυτό συμβαίνει π.χ. στην περίπτωση που η παρέμβαση ενέχει τον κίνδυνο εξαφάνισης ή μερικής και ανεπανόρθωτης καταστροφής ενός τύπου φυσικού οικοτόπου προτεραιότητας που περιλαμβάνεται στον οικείο τόπο.
Όσον αφορά την εκτίμηση που πραγματοποιείται κατά το άρθρο 6, παράγραφος 3, της οδηγίας για τους οικοτόπους, διευκρινίζεται ότι δεν πρέπει να παρουσιάζει κενά και πρέπει να περιέχει πλήρη, ακριβή και οριστικά συμπεράσματα και διαπιστώσεις, ώστε να αίρεται κάθε εύλογη αμφιβολία, από επιστημονική άποψη, ως προς τις επιπτώσεις των σχεδιαζόμενων εργασιών στον οικείο προστατευόμενο τόπο».
Όσον αφορά την εκτίμηση που πραγματοποιείται κατά το άρθρο 6, παράγραφος 3, της οδηγίας για τους οικοτόπους, διευκρινίζεται ότι δεν πρέπει να παρουσιάζει κενά και πρέπει να περιέχει πλήρη, ακριβή και οριστικά συμπεράσματα και διαπιστώσεις, ώστε να αίρεται κάθε εύλογη αμφιβολία, από επιστημονική άποψη, ως προς τις επιπτώσεις των σχεδιαζόμενων εργασιών στον οικείο προστατευόμενο τόπο».
Σύμφωνα με την Απόφαση του ΔΕΕ της 14ης Ιανουαρίου 2016 στην υπόθεση C‑399/14:
«1) Το άρθρο 6, παράγραφος 2, της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου, για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, έχει την έννοια ότι σχέδιο ή έργο, μη άμεσα συνδεόμενο ή αναγκαίο για τη διαχείριση του τόπου, το οποίο εγκρίθηκε, κατόπιν μελέτης που δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις του άρθρου 6, παράγραφος 3, της οδηγίας αυτής, πριν από την εγγραφή του οικείου τόπου στον κατάλογο των τόπων κοινοτικής σημασίας, πρέπει να υποβάλλεται, από τις αρμόδιες αρχές, σε εκ των υστέρων εξέταση ως προς τις επιπτώσεις του στον τόπο αυτό αν η εξέταση αυτή συνιστά το μόνο κατάλληλο μέτρο για την αποτροπή του ενδεχόμενου η εκτέλεση του εν λόγω σχεδίου ή έργου να προκαλέσει υποβάθμιση ή ενοχλήσεις που θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις σημαντικές όσον αφορά τους σκοπούς της οδηγίας αυτής.
2) Το άρθρο 6, παράγραφος 2, της οδηγίας 92/43 έχει την έννοια ότι αν, υπό περιστάσεις όπως αυτές της κύριας δίκης, μια εκ των υστέρων εξέταση των επιπτώσεων επί του οικείου τόπου σχεδίου ή έργου του οποίου η εκτέλεση άρχισε μετά την εγγραφή του τόπου αυτού στον κατάλογο των τόπων κοινοτικής σημασίας αποβεί αναγκαία, η εξέταση αυτή πρέπει να διενεργείται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του άρθρου 6, παράγραφος 3, της οδηγίας αυτής. Μια τέτοια εξέταση πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλα τα στοιχεία που υπάρχουν κατά την ημερομηνία της εγγραφής αυτής καθώς και όλες τις επιπτώσεις που επήλθαν ή που θα μπορούσαν να επέλθουν κατόπιν της μερικής ή ολικής εκτελέσεως αυτού του σχεδίου ή έργου επί του εν λόγω τόπου μετά την ημερομηνία αυτή.
3) Η οδηγία 92/43 έχει την έννοια ότι, όταν διενεργείται νέα εξέταση των επιπτώσεων επί του οικείου τόπου προκειμένου να διορθωθούν σφάλματα που διαπιστώθηκαν σχετικά με την εκ των προτέρων εκτίμηση που πραγματοποιήθηκε πριν από την εγγραφή του τόπου αυτού στον κατάλογο των τόπων κοινοτικής σημασίας ή σχετικά με την εκ των υστέρων εξέταση βάσει του άρθρου 6, παράγραφος 2, της οδηγίας 92/43, ενώ το σχέδιο ή το έργο έχει ήδη εκτελεστεί, οι απαιτήσεις του ελέγχου που διενεργείται στο πλαίσιο μιας τέτοιας εξετάσεως δεν μπορούν να τροποποιηθούν λόγω του ότι η απόφαση περί εγκρίσεως αυτού του σχεδίου ή έργου ήταν άμεσα εκτελεστή, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων έχει απορριφθεί και η απορριπτική αυτή απόφαση έχει καταστεί πλέον απρόσβλητη. Επιπλέον, η εν λόγω εξέταση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους κινδύνους υποβαθμίσεως ή ενοχλήσεων που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις, κατά την έννοια του άρθρου 6, παράγραφος 2, της οδηγίας περί οικοτόπων, και οι οποίοι ενδέχεται να έχουν ήδη προκληθεί λόγω της υλοποιήσεως του επίμαχου σχεδίου ή έργου.
Το άρθρο 6, παράγραφος 4, της οδηγίας 92/43 έχει την έννοια ότι οι απαιτήσεις του ελέγχου που διενεργείται στο πλαίσιο της εξετάσεως των εναλλακτικών λύσεων δεν μπορούν να τροποποιούνται λόγω του γεγονότος ότι το σχέδιο ή το έργο έχει ήδη εκτελεσθεί».
Σύμφωνα επίσης με την πιο πάνω Απόφαση:
«Όσον αφορά το οικονομικό κόστος των μέτρων που μπορούν να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο της εξετάσεως των εναλλακτικών λύσεων, περιλαμβανομένης της κατεδαφίσεως του ήδη κατασκευασθέντος έργου, [...] το κόστος αυτό δεν έχει σημασία ισοδύναμη με τον σκοπό της διατηρήσεως των φυσικών οικοτόπων και της άγριας πανίδας και χλωρίδας που επιδιώκει η οδηγία περί οικοτόπων. Συνεπώς, λαμβανομένης υπόψη της στενής ερμηνείας του άρθρου 6, παράγραφος 4, της οδηγίας αυτής, [...] δεν μπορεί να γίνει δεκτό ότι το οικονομικό κόστος και μόνον των μέτρων αυτών μπορεί να είναι καθοριστικό για την επιλογή των εναλλακτικών λύσεων βάσει της διατάξεως αυτής».
Έχοντας απαντήσει τα δύο βασικά ερωτήματα, επιτρέψτε μου να εγείρω δύο νέα με τη σειρά μου;
1. Πότε καθορίστηκαν τα όρια της περιοχής Natura 2000 ΤΚΣ (CY4000010) Χερσόνησος Ακάμα και πότε οι δύο ζώνες τουριστικής και παραθεριστικής ανάπτυξης στις Θαλασσινές Σπηλιές της Πέγειας;
2. Αξιολογήθηκε ποτέ οποιαδήποτε στρατηγική εκτίμηση επιπτώσεων για τις δύο ζώνες ανάπτυξης ή έστω κάποια δέουσα εκτίμηση επιπτώσεων για οποιοδήποτε έργο εντός ή/και πλησίον των περιοχών ΤΚΣ (CY4000010) και ΖΕΠ (CY4000023) Χερσόνησος Ακάμας στις Θαλασσινές Σπηλιές της Πέγειας;
Αυτά, μακριά από συνθήματα και επί της ουσίας.
Καλή δύναμη, υπομονή και επιμονή.
Καλή δύναμη, υπομονή και επιμονή.
↧
Ξεπουλώντας την Κύπρο σαν χώρο
Η φωτογραφία των υπό ανέγερση οικοδομών στην Επίγεια προκάλεσε μια οργή που εκφράστηκε και με ποιητικούς συνειρμούς – καθώς οι θαλασσινές σπηλιές διασταυρωθήκαν με την ευρύτερη σημειολογία του κυπριακού χώρου [και την διασταύρωση της μνήμης του Σεφέρη με την μουσική του Θεοδωράκη] που ήταν κάποτε κάτι περισσότερο από απλώς οικοδομικές εργασίες της αρπαχτης…
Όταν όμως έκατσε και το πρώτο κύμα της οργής και διαπιστώθηκαν τα δεδομένα η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη… Δεν είναι κάτι το σπάνιο… Είναι η νέο αντίληψη για το περιβάλλον την οποία φαίνεται να ανέχονται, αν όχι να προωθούν και τα κυβερνητικά τμήματα υπό την πίεση ενδεχομένως και των εξαρτήσεων της κυβέρνησης. Πώληση των πάντων προς όσους έχουν λεφτά για να εξαγοράσουν [και όχι μόνο γη φαίνεται]…
Δημοσιεύομε πιο κάτω τα δεδομένα της υπόθεσης αλλά και μια καταγραφή των παραπλανήσεων από τον GeorgeStylianou
Η ανάπτυξη αφορά την ανέγερση έξι (6) επαύλεων με κολυμβητική δεξαμενή έκαστη και έναν (1) τριτοβάθμιο σταθμό επεξεργασίας αστικών λυμάτων στην Πέγεια. Η ανάπτυξη θα καταλαμβάνει συνολικό εμβαδόν 2,023 τ.μ. περίπου (701 τ.μ. ισόγειο, 754 τ.μ. ο όροφος και 568 τ.μ. το υπόγειο) ενώ το προτεινόμενο τεμάχιο έιναι έκτασης 10.253 τ.μ. Από τα 10,253 τ.μ. έκτασης γης, στην Ζώνη Παραθεριστικής Κατοικίας (Π1) εμπίπτουν 4,080 τ.μ., τα δε υπόλοιπα εμπίπτουν εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας (ΖΠΠ). Η κάθε έπαυλη θα αποτελείται από τρία (3) επίπεδα / ορόφους (υπόγειο, ισόγειο και όροφο). Αρ. Τεμαχίου 12, Φύλλο / Σχέδιο 44/15ΕΔιαχείριση
Εκ μέρους του Τμήματος Περιβάλλοντος ο Κώστας Χατζηπαναγιώτου ισχυρίστηκε ότι δεν κινδυνεύει οποιοδήποτε είδος χλωρίδας ή πανίδας στην περιοχή από την οικιστική ανάπτυξη. Επίσης ανέφερε ότι οι επαύλεις δεν χωροθετούνται κοντά σε θαλασσινές σπηλιές, αλλά σχισμές και εγκοπές βράχων.
Τμήμα Περιβάλλοντος -DepartmentofEnvironment
Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος - CyprusMOA
Όσες/οι έχουν ένα δράμι γνώση της γεωμορφολογίας και οικολογίας της μικρής χερσονήσου μεταξύ των τοποθεσιών Πέτρες του Βαθύ, Κανταρκαστοί και Σπήλιος της Φώκαινας, ελπίζω να αντιλαμβάνονται και κυρίως να συνειδητοποιούν ότι η Περιβαλλοντική Αρχή έπιασε πάτο...
Και μια αναφορα στις αντιδρασεις: Σωρεία αντιδράσεων για την οικιστική ανάπτυξη στην Πέγεια
Ο Διάλογος, Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018
http://dialogos.com.cy/…/soria-antidraseon-gia-tin-ikistik…/
Ο Διάλογος, Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018
http://dialogos.com.cy/…/soria-antidraseon-gia-tin-ikistik…/
↧
↧
Δελτίο εποχής: ..Μετά την Σουπιά.. μια ιστορική ήττα του ε/κ βαθέως κράτους που μετατρέπει το θέμα του φυσικού αερίου σε κεντρική διάσταση του κυπριακού, η ανάδυση του τουρκοκυπριακού παράγοντα, και, από την άλλη, η αφέλεια της εσωτερικής ελληνοκυπριακής προπαγάνδας, το ρατσιστικό αντανακλαστικό του «αποκλεισμού των τ/κ» σαν αυτογκόλ, και ο αυτοεγκλωβισμος της ε/κ εξουσίας με βάση τα ιδιοτελή συμφέροντα της διαπλοκής που απλώς θέλει παράταση της κατάστασης ως έχει ..για λίγο ακόμα χρόνο…
Το προεκλογικό θέαμα των γεωτρήσεων έληξε με μια οδυνηρή ήττα για την ελληνοκυπριακή ηγεσία. Η Τουρκία απέδειξε ότι μπορεί να εμποδίσει γεώτρηση και ότι πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν όσον αφορά στο φυσικό αέριο. Και ταυτόχρονα, εμφανίστηκε πια και η τουρκοκυπριακή διεκδίκηση. Το μόνο υποτιθέμενο «κόστος», το οποίο είχε η Τουρκία, ήταν μια δήλωση συμπαράστασης των 27 της ΕΕ για την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα [ούτε καν μόνο του δεν τέθηκε το ζήτημα του κυπριακού φυσικού αερίου ΑΟΖ κοκ] σε διαφορές με την Τουρκία, και μια ασαφής για το μέλλον πιθανότητα επανεξέτασης μιας διάσκεψης μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ στην Βουλγαρία. Οι αντιδράσεις από την κυβέρνηση, όταν διαψεύστηκαν οι αφελείς προσδοκίες της ότι κάποιοι θα έπειθαν την Τουρκία να φύγει και να πάει έστω εθιμοτυπικά [για να σωθούν, έστω, τα προσχήματα] το πλοίο της ΕΝΙ στο χώρο «Σουπιά», ήταν τυπικό αποτέλεσμα της όλης της στάσης: προσπάθησε να εκμαιεύσει εσωτερική στήριξη ρίχνοντας από την μια επαναβεβαίωση της σύγκλισης Χριστόφια-Ταλάτ και από την άλλη [για να καλοπιάσει τους εθνικιστές] εισήγηση για κλείσιμο οδοφραγμάτων κοκ… Η εξωτερική αδιαφορία για τις όποιες θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς μετα το Κραν Μοντανά, προφανώς δεν έχει κωδικοποιηθεί ακόμα σαν ένα πλαίσιο περιορισμένων επίλογων και ντε φάκτο εγκλωβισμού με βάση την αρνητική θέση των ελληνοκυπρίων.
Κατά τα άλλα στο εσωτερικό της ελληνοκυπριακής κοινότητας αναδύονται από την μια τα προβλήματα που έσπρωξαν τα ελεγχόμενα ΜΜΕ κάτω από το τραπέζι [όπως το τεράστιο ιδιωτικό χρέος και τα συνακολουθά μη εξυπηρετούμενα δάνεια] αλλά και η προσπάθεια συγκάλυψης του μοντέλου του πλυντηρίου ξεπλύματος, το οποίο συνεχίζει να κυβερνά. Η δυσφορία όμως φαίνεται να ανεβαίνει και εσωτερικά και εξωτερικά.
Το ναυάγιο των μύθων: η τουρκική κίνηση και το νέο πλαίσιο για την ΑΟΖ
Κοιτάζοντας προς τα πίσω, η πιο επιεικής περιγραφή της στάσης της ελληνοκυπριακής ηγεσίας από το 2013 μπορεί να χαρακτηριστεί σαν αφελής. Ελέγχοντας τα ΜΜΕ μέσω των εξαρτήσεων και διαπλοκής των ιδιοκτήτων και διοικητικών στελεχών, και η ίδια η κυβέρνηση Αναστασιάδη φαίνεται να πιάστηκε να πιστεύει στο παραμύθι που πουλούσε. Σύμφωνα με αυτό, η Τουρκία δεν θα τολμούσε… λόγω ΕΕ, λόγω Ιταλίας, λόγω… [αν είναι δυνατόν το πίστευαν και αυτό] Αιγύπτου κοκ… Η σταδιακή αλλά σταθερή αυτονομοποιηση της Τουρκίας από την Δύση, η ανάδυση του τουρκικού κράτους σαν βασικής περιφερειακής δύναμης με πολλαπλές πια σχέσεις [και με Ρωσία, Ιράν αλλά και με την ανάγκη που έχουν οι δυτικοί για ένα τέτοιο στρατηγικό σύμμαχο] πέρασαν σχεδόν απαρακράτητα στις αφελείς αναλύσεις του προεδρικού και του μιντιακό του περίγυρου. Ο Χριστοδουλίδης αποδείχτηκε πολύ μικρός [ή πολύ απασχολημενος στο στοχο διαδοχης του Κασουλιδη] για να κατανοήσει καν τί γινόταν. Ο Κοτζιάς που πρόσφερε τον εαυτό του για τα δικά του «15 λεπτά δημοσιότητας» αποδείχτηκε ένας ακόμα φαφλατάς….
Η εικόνα της ανικανότητας να γίνει αντιληπτή η πραγματικότητα, ήταν εμφανής στο τέλος: μετά το πρώτο σοκ της παρεμπόδισης του πλοίου της ΕΝΙ, η κυβέρνηση και ο περίγυρος της [αρχιεπίσκοπος, ΜΜΕ] έκατσαν και περίμεναν ότι ..κάποιοι θα πίεζαν την Τουρκία να φύγει στις 22 Φεβρουάριου που έληγε η Ναφτεξ, και έτσι το πλοίο της ΕΝΙ θα έκανε μια τελετουργική κίνηση προς τον στόχο «Σουπιά», θα έβγαζε καμία φωτογραφία και όλα θα ήταν μια χαρά. Υπήρχαν βέβαια και οι χειρότεροι στην εκτός πραγματικότητας αφέλεια και αδυναμία τους να αντιληφθούν: αυτοί που πίστευαν ότι η τουρκική κίνηση το Αφρίν θα προκαλούσε αμερικάνικη επέμβαση ή ότι η Τουρκία θα ήταν σε αδύναμη θέση λόγω πολλαπλών μετώπων κοκ. Το συνηθισμένο εθνικιστικό απορριπτικό μοτίβο… Είχαν μπροστά τους την επίδειξη δύναμης ενός περιφερειακού παίκτη και αυτοί έψαχνα ακόμα τον μαρμαρωμένο βασιλιά.. που θα επανέλθει με ξένα μάλιστα δεκανίκια..
Η Τουρκία «κέρδισε» το δικαίωμα παρέμβασης στην κυπριακή ΑΟΖ με βάση την στάση του Αναστασιάδη στο Κραν Μοντανά και με βάση τις μετατοπίσεις στην περιοχή, στις οποίες συμμετέχει ενεργά, ενώ η ε/κ ηγεσία έστηνε προεκλογικά θεάματα εσωτερικής παραπλάνησης
Για να κατανοηθεί το πλαίσιο της τουρκικής κίνησης θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν δυο δεδομένα:
1. Την τουρκική συντριπτική επιτυχία στο Κραν Μοντανά, όπου με υποσχέσεις [αφού ήξερε ότι οι ε/κ θα έλεγαν όχι με βάση το εμφανές προεκλογικό πλάνο Αναστασιάδη να προσεγγίσει την ακροδεξιά] κατάφερε να εμφανιστεί σαν η πλευρά που ήθελε λύση, και να βάλει στην γωνιά τους ελληνοκυπρίους σαν την πλευρά που δεν θέλουν λύση.
Το ότι αυτό το απλό γεγονός [η διεθνης αναγωνριση ευθυνης της ε/κ πλευρας μετα το Κραν Μοντανα] το οποίο τεκμηριώνεται εύκολα και με τις δηλώσεις και στάσεις των εκπροσώπων του ΟΗΕ [Άιντε και Γκουτιέρες] έγινε απόπειρα να λογοκριθεί, και μερικοί ακόμα αναμασούν, σαν άτομα σε υπνοβασία, τις ανοησίες της κυβερνητικής προπαγάνδας ότι «ανάδειξαν την ευθύνη της Τουρκίας» είναι εκφραστικό του κενού/ελλείματος δημοκρατίας [ανοικτού/ελευθέρου διάλογου] που υπάρχει στο εσωτερικό της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Αν κάποιος/κάποια κοίταζε τα σχόλια, αναλύσεις κοκ από το καλοκαίρι [από την αποτυχία στο Κραν Μοντανά] μέχρι το επεισόδιο με το μπλοκάρισμα της γεώτρησης, θα έβλεπε καθαρά την εικόνα. Όσοι κατανοήσαν τί έγινε και πως κωδικοποιήθηκε διεθνώς η αποτυχία στο Κραν Μοντανά, καταλάβαιναν ότι η Τουρκία είχε πια το πάνω χέρι, και ότι η συνεχής περικύκλωση της Κύπρου με Ναφτεξ, κατά την προεκλογική περίοδο, ήταν απλώς προλειανση εδάφους.
Η Τουρκία είχε πια το πάνω χέρι – και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό [με βάση και τις ευρύτερες εξελίξεις] από το 2004. Αντίθετα, όσοι πιάστηκαν αιχμάλωτοι στο κυβερνητικό εσωτερικό παραμύθι η εθελοτυφλούσαν με βάση την ε/κ προπαγάνδα, περίμεναν κάποιον από μηχανής θεό να σώσει την κατάσταση… Η εικόνα του πλοίου της ΕΝΙ που έφευγε χωρίς να μπορεί να κάνει γεώτρηση με συνοδευτική την διεθνή εκκωφαντική σιωπή και την δήλωση Γκουτιέρες για την λύση ως την καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισης των διάφορων, τα έλεγε όλα…
2. Οι ανακατατάξεις στην περιοχή ευνοούν σαφέστατα την Τουρκία μετά την σχετική απομόνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας [υπό ελληνοκυπριακό μονοπώλιο που φαίνεται πια] που δημιουργήθηκε με την ταύτιση της κυβέρνησης Αναστασιάδη με τους ηττημένους φιλοδυτικούς στην περιοχή. Την ίδια περίοδο που έκανε την κίνηση της η Τουρκία, υπήρχε μια ευρύτερη έντονη διαμάχη για εναέρια, επίγεια και θαλασσιά σύνορα. Ισραήλ και Συρία είχαν αεροπορική αντιπαράθεση – και το Ισραήλ κατάλαβε ότι δεν μπορούσε πια να κανει περίπατο πάνω από την Συρία. Ακολούθως, η ένταση μεταφέρθηκε στα σύνορα Λιβάνου –Ισραήλ – και από τα χερσαία πήγε στην ΑΟΖ. Και πάλι μια δύναμη, την οποία η ελληνοκυπριακή ηγεσία ειχε δαιμονοποιήσει, η Χιζμπολάχ βρέθηκε να είναι ο βασικός στρατιωτικός παίκτης στην περιοχή…Ταυτόχρονα, κυκλοφορούσε ότι η Τοτάλ [που βασικά την έκανε με μικρά πηδηματάκια από την κυπριακή ΑΟΖ μετά το Κραν Μοντανά] είχε αποφασίσει να μην κανει έρευνες σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από επίμαχες ζώνες…. Η ευρύτερη περιοχή καθορίστηκε «ασταθής» και οι εταιρείες κρατούν πια τις αποστάσεις τους… Άρα σε αντίθεση με τους αφελείς του προεδρικού του Αναστασιάδη που ασχολούνταν μόνο με την εσωτερική προπαγάνδα, η τουρκική θέση κινείτο μέσα στα δεδομένα της περιοχής… Σε μια περίοδο αστάθειας [και με δεδομένη πια φιλική σχέση με Ρωσία, Ιράν και άρα Χιζμπολάχ, αλλά και έμμεση επικοινωνία με Δαμασκό] η Τουρκία έθεσε και κέρδισε το ζήτημα της συμμετοχής της στην διερεύνηση για φυσικό αέριο – και σαν χώρα με δική της ΑΟΖ την οποία διεκδικεί ότι φτάνει μέχρι τα όρια της Αιγυπτιακής, αλλά και σαν εκφραστής των τουρκοκυπρίων συμφερόντων, τα οποία υφαρπάζουν [ετσι φαίνεται μετα το Κραν Μοντανά] οι ελληνοκύπριοι… Και αν δει κανείς την ευρύτερη κατάσταση στην Συρία όπου επεισοδιακές τοπικές αναφλέξεις κρίσεων φαίνεται να οδηγούν προς μια εμπέδωση ενός σχεδίου ειρήνευσης στο οποίο βασικοί παίκτες είναι η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν μαζί με την Συριακή κυβέρνηση, τότε και η παρούσα ανάφλεξη φαίνεται να εμπεδώνει κάποια συμφέροντα και επέκταση από την μια της συριακής κυβέρνησης προς βορρά, αλλά και αναγνώριση ενός τουρκικού ρόλου…
Η ρατσιστική υποτροπή: η απειλή κλεισίματος των οδοφραγμάτων [και οι ιστορικοί τους συνειρμοί] θα έχει μακροπρόθεσμο κόστος….: αν τολμήσει η ε/κ ηγεσία [στα αδιέξοδα της] θα είναι ενάντια σε ευρωπαϊκό κανονισμό. Αλλά τότε θα είναι και επίσημα παραδοχή ήττας, αφού ούτε καν ψήφισμα δεν θα μπορεί να πάρει. Και το σενάριο του «ενεργούς ηφαίστειου», όπως αποδείχτηκε το 1998, απλώς οδηγεί τους ελληνοκύπριους να πληρώνουν το κόστος [πυραύλων τότε που δεν ήρθαν ποτέ]
Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση Αναστασιάδη συνέχισε το μεγάλο της περίπατο στο παρελθόν.
Έτσι λες και ζούμε το 1964-74 έβαλε στο τραπέζι το θέμα του κλεισίματος των οδοφραγμάτων, λες και οι τουρκοκυπριοι ζουν σε θυλάκες και θα τους εκβιάσουν. Οι επιπτώσεις τέτοιων κινήσεων στους τουρκοκύπριους είναι εμφανώς να τους σπρώχνουν προς την τουρκική προστασία. Ή στην αναζήτηση άλλων μορφών στήριξης και ελπίδας, παρά στην όποια προοπτική με την παρούσα ελληνοκυπριακή ηγεσία. Δεν έχει σημασία για τα βλέμματα όσων κοιτάζουν απ’ έξω το ότι οι Αναστασιάδης – Αβέρωφ μπορεί να έστησαν ξανά το προεκλογικό παιχνίδι με τις εισηγήσεις για να το παίξουν ότι είναι στην μέση της αριστεράς, που θέλει λύση και του κέντρου που δεν θέλει. Από το εξωτερικό ο Αναστασιάδης είναι πια αφερέγγυος, και για τους τουρκοκύπριους ένας πολιτικος τον οποίο δεν μπορεί να εμπιστευθεί κανένας…
Το πρόβλημα για την ελληνοκυπριακή εξουσία είναι ότι οι τουρκοκύπριοι έχουν πολύ περισσότερα ατού πια από τους ελληνοκύπριους. Το όλο σκηνικό της στάσης των ελληνοκυπρίων πέρα από την κυβερνητική αφέλεια, αλλά και την αδυναμία κατανόησης από τον Αναστασιάδη του τί πραγματικά γίνεται, έχει να κάνει και με την απεγνωσμένη προσπάθεια του ελληνοκυπριακού κατεστημένου να συντηρήσει για ακόμα λίγο το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το οποίο οδηγεί σε ένα είδος μονοπωλιακής διαχείρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους προύχοντες της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Το 2004 κατάφεραν να πάρουν μια αναβολή – και προφανώς τότε ο Αναστασιάδης έκανε παράσταση σαν αντιπολίτευση παρά πίστευε ότι έλεγε. Το απέδειξε το 2017. Όμως τώρα πια με την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου να αλλάζει, με την ανάποδο της Ρωσίας, αλλά και την κρίση της ΕΕ, τα όπλα στα χεριά των ελληνοκυπρίων είναι λίγα πια…
Η ελληνοκυπριακή αδυναμία και αυτοαπομόνωση και σαν προϊόν της διαπλοκής: όταν το βαθύ κράτος συνεργάζεται με ιδιωτικά συμφέροντα στην βάση του καθεστώτος εξαίρεσης μέσω του οποίου συντηρείται ακόμα το businessmodelτου ξεπλύματος χρήματος…
Ακόμα και η μικροπρεπής συμπεριφορά εσωτερικά είναι κραυγαλέα, όταν την δει κανείς από το εξωτερικό. Η Ρωσία λ.χ. είχε στηρίξει και με τουρισμό, αλλά και πολιτικά την Κυπριακή Δημοκρατία μετά το 2013. Όμως, όταν προέκυψε η υπόθεση Browder [για την οποία προφανώς ξοδεύτηκαν εκατομμύρια από τους εμπλεκομένους στην Δύση σε δικηγορικά έξοδα, αλλά και προώθηση μέσω τοπικών ΜΜΕ] ξαφνικά αξιωματούχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας [και ο πρόεδρος !!!] εμφανίστηκαν να επικροτούν επιθέσεις ενάντια σε λειτουργούς [όπως η Λοϊζίδου] που απλώς τηρούσαν τις διακρατικές και διεθνείς συμφωνίες για εκπροσώπηση της Ρωσικής εισαγγελίας από την κυπριακή τοπική στα δικαστήρια. Όπως γίνεται παντού και για όλους. Αλλά ξαφνικά το ελληνοκυπριακό κατεστημένο της δεξιάς φάνηκε να προτιμά να στηρίξει τα χρήματα πίσω από την προσπάθεια να μην γίνει έρευνα για τον Browder [αυτό φαίνεται να ήταν το όλο θέμα] στην Κύπρο… Το θέμα μπορεί να είναι μικρό – αλλά όταν μια μεγάλη χώρα αντιμετωπίζει από ένα υποτιθέμενο σύμμαχο μια οργανωμένη εσωτερική εχθρική υστερία από φιλοκυβερνητικούς [ΜΜΕ και παράγοντες], είναι μάλλον προφανές ότι η ψυχρά του Πούτιν προς τον Αναστασιάδη στην προσπάθεια του τελευταίου να εκμαιεύσει προεκλογικό θέαμα/φωτογράφηση, εξέφραζε και μια τάση αποστασιοποίησης… Ουσιαστικά, στην κυπριακή περίπτωση τα διαπλεκόμενα συμφέροντα δικηγορικού γραφείου – Πολίτη- προεδρικού οδήγησαν στην εικόνα ότι εδώ κυβερνά ό,ποιος πληρώνει περισσότερα… Και με δεδομένο ότι η Κύπρος είναι πλυντήριο ρωσικών κεφαλαίων, το θέμα πήρε και ευρύτερες διαστάσεις για την Μόσχα [και αυτό το λένε και οι δυτικοί όπως φαίνεται και από τις έρευνες για τον Manafort, ή από τις λίστες για ύποπτες διακινήσεις κεφαλαίων]. Τα κυπριακά δικηγορικά γραφεία και τα ΜΜΕ που ελέγχουν, θέλουν να προστατεύσουν το ξέπλυμα… Και το κόστος θα μεταφερθεί φυσικά στην κοινωνία, αλλά και στους ελληνοκύπριους σαν μέρος σε ένα διεθνές σκηνικό όσον αφορά το κυπριακό..
Η σμίκρυνση του χώρου ελιγμών των ελληνοκυπρίων
Σε αυτά τα πλαίσια, οι ελληνοκύπριοι έχουν αυξανόμενα μικρότερο χώρο ελιγμών. Οι Αμερικανοί έχουν ήδη προβλήματα με την Τουρκία και δεν θέλουν να τα διευρύνουν… Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών μετά την έναρξη της επιχείρησης στο Αφρίν δεν έγινε για να σταματήσει η Τουρκία, αλλά για να διασκεδαστούν οι ανησυχίες της Άγκυρας… Η Ρωσία στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά δεν εμπιστεύεται το καθεστώς διαπλοκής ιδιαίτερα όσον αφορά στην συγκάλυψη του ξεπλύματος ρωσικού χρήματος από δικηγορικά γραφεία, τα οποία υποστηρίζει η τοπική κυβέρνηση. Ο ΟΗΕ έχει ξεκάθαρη εικόνα μέσω της εμπειρίας του Κραν Μοντανά. Η μόνη οδός που παραμένει για τους ελληνοκύπριους είναι ..η ΕΕ. Όμως και εδώ τα δεδομένα είναι δύσκολα. Το 2004, η ΕΕ ήταν το αναδυόμενο αστέρι… Τώρα είναι μια συνομοταξία κακοφωνίας… Ήδη οι βρετανοί φεύγουν, μια μερίδα ανατολικοευρωπαίων σήκωσε μπαϊράκι ενάντια στην γερμανική ηγεμονία [από το προσφυγικό μέχρι τον καθορισμό εσωτερικών νομοθεσιών] κοκ. Η ΕΕ μπορεί να βγάζει ανακοινώσεις, αλλά θα πρέπει να ισορροπεί την κακοφωνία. Αν η ΕΕ προσχωρήσει σε ομοσπονδοποίηση η ελληνοκυπριακή μονοπώληση της εξουσίας θα διαβρωθεί – αλλά και σε ποιους άλλους να στραφούν οι ελληνοκύπριοι πια στην αυξανομένη απομόνωση τους; Και αν τεθεί όντως πρακτικά θέμα παρεμπόδισης των τουρκοκυπρίων να απολαμβάνουν τα δικαιώματα τους σαν ευρωπαίοι πολίτες, τότε το θέμα θα οδηγήσει σε περαιτέρω πολυδιασπάσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, καθώς οι τ/κ έχουν συμμάχους αλλά και είναι ένας παράγοντας που μπορεί να στηρίξουν πολλοί ευρωπαίοι για να μην φανεί ότι είναι ρατσιστές – στηρίζουν τ/κ, αλλά όχι Τουρκία. Ή, ίσως η στάση τους απέναντι στους τ/κ να είναι μέρος μιας ισορροπίας με μια απομάκρυνση από την πιθανότητα ένταξης της Τουρκίας [και καθορισμό ειδικού καθεστώτος] αλλά και ένταξης των τ/κ [ίσως και αυτόνομα σε κάποια φάση η με ειδικές συμφωνίες κρατών για ένα διάστημα κοκ].. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι ελληνοκύπριοι θα εγκλωβιστούν να πολεμούν ένα χαμένο παιχνίδι σαν ζήτημα καθυστέρησης του αναπόφευκτου…
Η διεύρυνση των επίλογων των τουρκοκυπρίων – έστω και υπό τουρκική πίεση
Οι τουρκοκυπριοι είναι από την μια εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε Τουρκία και Ελληνοκύπριους, αλλά με το ένα η τον άλλο τρόπο, τώρα που άνοιξε το θέμα του φυσικού αερίου, μπορούν να διαπραγματευτούν… Ο βασικός τους στόχος θα είναι προφανώς να ανοίξουν δίοδο επικοινωνίας με τους ευρωπαίους – αυτόνομα από τους ελληνοκύπριους… Παράλληλα σαν κρατικό μόρφωμα χωρίς ακόμα αναγνώριση, θα μπορούσαν σύντομα να διευρύνουν τις ντε φάκτο αναγνωρίσεις τους με τις εξελίξεις στην περιοχή και τις πολλαπλές σχέσεις της Τουρκίας [από την Σομαλία μέχρι το Κατάρ λειτουργει και σαν είδος στρατιωτικής παρουσίας]… Οι τουρκοκύπριοι έχουν υπέρ τους τώρα πια το προφίλ του softpowerμε τους νέους τους πολιτικούς απέναντι στο γερασμένο διαπλεκόμενο [και για τους ευρωπαίους] ελληνοκυπριακό κατεστημένο με τις κουτοπόνηρες ρητορικές υπεκφυγής που έχουν κουράσει πια. Έχουν υπέρ τους την δυνατότητα να ανοίγουν θέματα που θα εγκλωβίζουν τους ελληνοκύπριους [όπως το θέμα των Μαρωνιτων ή του Βαρωσιού], και τώρα πια ακόμα και η επιστροφή εδαφών [όση γίνει πια και αν γίνει] θα συνοδεύεται με διαπραγματεύσεις για το ποσοστό στην ΑΟΖ..
Ανάγνωση ελληνοκυπριακών πρωτοσέλιδων μετά την Σουπιά: αναζητώντας κατανόηση και μορφές συγκάλυψης, του έγινε από τα, κατά μεγάλη πλειοψηφία ελεγχόμενα, ε/κ ΜΜΕ
Μπορούν οι ελληνοκύπριοι να αντιστρέψουν το κλίμα; …Η εσωστρέφεια και ο έλεγχο των καθεστωτικών ΜΜΕ από μια μικρή ομάδα συμφερόντων ταυτισμένων με το βαθύ κράτος διαπλοκής δεν επιτρέπει ορθολογική συζήτηση… Η σμίκρυνση, ωστόσο, των επιλογών πια είναι πιεστική – την Κυριακή ο Φιλελεύθερος πρόβαλε συνέντευξη του Ναμί, όπου ο τίτλος έλεγε ότι οι τ/κ «τα θέλουν όλα μισά μισά». Μπορεί ο Φιλελεύθερος να ήθελε να δημιουργήσει αίσθηση ότι ..οι Τούρκοι τα ζητούν.. όλα… Όμως, το κλίμα στην γεωπολιτική πραγματικότητα είναι διαφορετικό – οι ελληνοκύπριοι έχασαν ήδη μια σύγκλιση και τωρα συζητούν για χειρότερα σενάρια. Όπως και για την αναλογία 4 προς 1 το 2017…
Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες [Αλήθεια και Πολίτης] αναζητούσαν τρόπο απεγκλωβισμού. Η Αλήθεια παραμένει πιο πιεστική προς λύση, ο Πολίτης με δεδομένο ότι είναι και έντυπο εξυπηρέτησης ιδιαίτερων συμφερόντων, κρατούσε απόσταση – και ανακάλυψε την «θεωρία των παιγνίων» ως στρατηγικό πλαίσιο της τουρκικής επιτυχίας. Η Σημερινή αναζητούσε τρόπο αναστήλωσης του απορριπτικού μετώπου μετά την ήττα, βλέποντας «νίκη» μετά την απόφαση του συμβουλίου των 27.. Γενικότερα το απορριπτικο-εθνικσιτικο μέτωπο φαινόταν αμήχανο αν κρίνει κανείς από την αρθρογραφία των απορριπτικων σχολιαστών που μονοπωλούν τις εσωτερικές στήλες του Φιλελευθέρου: υπήρχε δυσφορία, χαζοχαρούμενες, χωρίς νόημα ατάκες για Σουλτάνους κοκ άλλα μια έκδηλη και σαφής απουσία εισηγήσεων για το τί μπορεί να γίνει… «Φταίει η Τουρκία», αλλά οι εισηγήσεις ήταν του επιπέδου – να πάρουμε ψήφισμα, που και οι ίδιοι ξέρουν ότι δεν έχει πια καμία σημασία. Ακόμα και ευρωπαϊκά κανένας δεν αναμένει ένταξη της Τουρκίας [ούτε φαίνεται να θέλει η Τουρκία] άρα η όλη ελληνοκυπριακή φαντασίωση για εκβιασμούς έχει προσαράξει σε βράχο..
Απλώς όλοι [Τουρκία και ΕΕ] αναζητούν φόρμουλες συνεργασίας – με αμοιβαίο [για τα κυρίαρχα συμφέροντα στην ΕΕ, παρα για όλους άρα και για την κυβέρνηση που εκπροσωπεί μέρος των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας] όφελος. Αυτα πώς να τα εμποδίσει η κυβέρνηση ενός δικοινοτικού, με βάση το σύνταγμα, κράτους το οποίο αντιπροσωπεύεται μόνο από την μια κοινότητα και η οποία απειλεί εκδικητικά μετρά εναντίον της άλλης κοινότητας; …Και η Χαραυγή επέμενε στην ορθολογική λύση των διαπραγματεύσεων… Αλλά τώρα ακόμα και το να πας πίσω στο Κραν Μοντανά, τα πράγματα δεν θα είναι τα ίδια…
↧
Το business model της οικονομίας ξεπλύματος χρήματος, έχει κανει πια την Κύπρο σημείο αναφοράς για τις ροές ύποπτων κεφαλαίων, ενώ στο εσωτερικό τα εκατομμύρια που ξεπλένονται αρχίζουν να αγοράζουν όχι απλώς διαμερίσματα, αλλά και να αιχμαλωτίζουν τους θεσμούς μες από την είσοδο τους στο τρίγωνο της διαπλοκής δικηγορικών γραφείων-πολιτικών-ΜΜΕ….
Στο βιβλίο του Πανίκου Δημητριάδη, AdiaryoftheeurocrisisinCyprus, το οποίο αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη [και με βιωματικές εμπειρίες και με ανάλυση με βάση τα θεσμικά και θεωρητικά δεδομένα στις οικονομικές σπουδές] παρουσίαση της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο, αναφέρεται συχνά η έννοια του businessmodel, το οποίο πρόβαλαν οι τραπεζίτες και διάφοροι άλλοι με ανάλογα συμφέροντα, σαν αυτό που θα έπρεπε να διαφυλαχθεί, παρά το ότι, όπως παρατηρεί ο Δημητριάδης, ήταν κραυγαλέα ένοχο για την κρίση. Η αναφορά του Δημητριάδη στον όρο, συνοδεύεται από μια διπλή συμπαραδήλωση – σαν χιουμοριστική ειρωνεία για ένα είδος μοντέλου ξεπλύματος, και σαν τεκμήριο αναφοράς από το τί άκουε… Αυτό το businessmodelβασιζόταν και βασίζεται σε μια διαπλοκή γύρω από το τρίγωνο τράπεζες-δικηγορικά γραφεία-πολιτικοί και είχε/έχει σαν στόχο την χρησιμοποίηση της Κύπρου σαν χώρου από όπου διαφεύγουν η κρύβονται κεφάλαια από άλλες χώρες. Αυτό το μοντέλο υπερδιόγκωση τον τραπεζιτικό τομέα και τον έκανε να διαχειρίζεται κεφάλαια πολλαπλάσια του ΑΕΠ, κάνοντας την κρίση δυο τραπεζών όχι απλώς συστημική, αλλά μετατρέποντας την κοινωνία σε αιχμάλωτη των δυο τραπεζών. Επιπρόσθετα, το δίκτυο των δικηγόρων και των διακινούμενων κεφαλαίων, προσπαθούσε μέσω των ΜΜΕ και της επιρροής τους στην πολιτική εξουσία να εμποδίσει τις έρευνες η να φορτώσει στην κοινωνία ολόκληρο το κόστος [όπως ήταν η απόπειρα καθολικού κουρέματος από τον Αναστασιάδη τον Μάρτιο του 2013]. Και είναι αυτόν τον ρόλο της Κύπρου που είχαν και σαν έμμεσο στόχο διάφοροι στην ΕΕ.
Το μοντέλο της αιχμαλωσίας της κοινωνίας από τα κεφάλαια που ξεπλένονται στην Κύπρο
Οι περισσότερες τράπεζες [Κύπρου-Λαϊκή, Ελληνική] μπορεί να πουλήθηκαν τελικά σε ξένους, αλλα τα κυκλώματα των δικηγορικών γραφείων και των πολιτικών μαζί με τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ δεν υποχώρησαν και μάλλον προσπαθούν να ανασυνταχθούν για να επιβάλουν στην κοινωνία ανάλογα δεσμά αιχμαλωσίας με άλλους τρόπους διαχείρισης ξένων κεφαλαίων [όπως η πώληση διαβατηρίων σε εκατομμυριούχους] από τους ίδιους, με συνέπειες που θα προσπαθήσουν αργοτερα να μεταφέρουν στην κοινωνία..
Ένα σύμπτωμα ότι το μοντέλο του ξεπλύματος είναι η συνεχώς επιφανής θέση της Κύπρου στις λίστες για ύποπτες ροές κεφαλαίων που διερευνά ένα παγκόσμιο δικτύων δημοσιογράφων… Όταν φτάνουν στην Κύπρο τέτοιες λίστες αναφέρονται, και μετά εξαφανίζονται από την επικαιρότητα. Ο Γεωργιάδης του υπουργείου οικονομικών αν τύχει και ρωτηθεί, λέει κάτι για να κλείσει το θέμα [την μια λέει ότι μαζεύτηκαν χρήματα, την άλλη ακούγεται ότι δεν διερευνήθηκαν κοκ] – και το μόνο που μπορεί να υποσχεθεί είναι ότι το κράτος θα πάρει αυτά που του οφείλονται από κύπριους σαν φοροδιαφυγή… Και μετά σιωπή… Καμία έρευνα αν έγινε κάτι ή όχι. Προφανώς, τα δίκτυα της διαπλοκής κρύβουν διάφορα – έστω και πετώντας ψίχουλα στο δημόσιο. Άλλωστε όσοι έβγαλαν λεφτά εν μέσω κρίσης ενδέχεται να γλύτωσαν και το κούρεμα και ενδέχεται να απέφυγαν και σχετικές φορολογίες.
Όταν σκεφτεί κανείς ότι ο εκδότης της εφημερίδας που πολεμά με φανατισμό τους ανεξάρτητους αξιωματούχους που προσπαθούν να κάνουν έντιμα την δουλειά τους [τον Κ. Κληρίδη και τον Ο. Μιχαηλίδη], ο Παπαδόπουλος του Πολίτη, είχε/έχει [;] για χρόνια εκκρεμότητες πλήρωσης φόρων [λόγω μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό για να μην πληρώσει].. είναι ευδιάκριτη η εικόνα της διαπλοκής στα ΜΜΕ…
Η Κύπρος στις λίστες ύποπτων χωρών ξεπλύματος
Στις πρόσφατες δημοσιεύσεις για τα paradisepapersη Κύπρος είχε και πάλι την τιμητική της… Αλλά καμιά έρευνα, κανένα καν ζήτημα για το θέμα της διαπλοκής του ξεπλύματος κοκ. Μια Δημόσια Σφαίρα που λογοκρίνει ένοχα ένα δίκτυο το οποίο αιχμαλωτίζει την κοινωνία… Πέρα από το γεγονός ότι η Κύπρος είναι από τις χώρες με το ψηλότερο αριθμό αναφορών για σχετικές ροές κεφαλαίων φαίνεται ότι λόγω της εμπλοκής της κυπριακών συμφερόντων με άτομα εμπλεκόμενα στην διαφθορά στην Σλοβενία, έκλεισε η πρεσβεία. Η Κύπρος ήταν στην μαύρη λίστα και ένας τύπος που είχε εμπλοκή με σκάνδαλα διαπλοκής φαίνεται να χρησιμοποιούσε την Κύπρο σαν χώρο ξεπλύματος…
«Η λίστα με το μεγαλύτερο κυπριακό ενδιαφέρον είναι τα PanamaPapers, η οποία περιλαμβάνει 3613 υπερακτιες εταιρείες που συνδέονται με την Κύπρο, καθώς επίσης και 2684 ονόματα δικαιούχων – στελεχών, 115 μεσαζόντων και 1489 διευθύνσεις. Επίσης η Κύπρος έχει έντονη παρουσία στα OffshoreLeaksαφού η σχετική λίστα περιλαμβάνει 2761 υπερακτιες εταιρείες, 994 ονόματα δικαιούχων – στελεχών, 68 μεσάζοντες και 896 διευθύνσεις.[..] η διεθνής κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων συνδέει την Κύπρο με υπόθεση στην Σλοβενία…ο πρώην διευθυντής της εθνικής φορολογικής υπηρεσίας της Σλοβενίας χρησιμοποιούσε κυπριακή εταιρεία για να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία εκτός Σλοβενίας..»
Χαραυγή 20/2/2018 σελ. 8
Και φυσικά αυτά στην Κύπρο δεν διερευνώνται….Τα καλύπτει η ύποπτη σιωπή της διαπλοκής…
Το κωμικό επίπεδο του θέατρου του self-denial: το κυπριακό παράρτημα της Transparencyκαι η ανικανότητα του να κατανοήσει ότι το ξέπλυμα είναι ..διαφθορά
Ενδεικτικό των πιο πάνω είναι και η αποβολή του κυπριακού παραρτήματος της transparencyinternational[1]…
Στην Cyprus Mail, αναφέρθηκεότιηδιεθνήςοργάνωση“denied membership status to its Cyprus branch due to fundamental disagreements regarding anti-money laundering work, prompting anger from members in Cyprus”. Σε μια κοινωνία με Δημόσια Σφαίρα που τυπικά λειτουργεί, θα ετιθετο το ζήτημα μήπως όντως υπαρχει πρόβλημα διαφάνειας. Στην Κύπρο, το θέμα το κατάπιε η μαύρη τρύπα της λογοκρισίας των παρασκηνίων των δικτύων διαπλοκής και της βιομηχανίας ξεπλύματος. Η διαφωνία είναι εκφραστική. Το κυπριακό παράρτημα διαμαρτυρήθηκε ότι η δουλειά του δεν ήταν να έρευνα το ..ξέπλυμα. Με όλη την σοβαρότητα επέμεναν ότι η δουλειά τους έπρεπε να είναι μόνο η διαφθορά/corruption και όχι το ξέπλυμα/ moneylaundering. Αυτό, δηλαδή, δεν το θεωρούσε καν ζήτημα – στην Κύπρο απαγορεύεται να διερευνάται καν το ζήτημα φαινεται.
Έχει λογοκριθεί και ακόμα και αυτοί που αναλαμβάνουν πόστα και καρέκλες για το παίζουν τοπικοί αντιπρόσωποι με αιχμή ξαφνικά μένουν [δήθεν] σύξυλοι, όταν τους υποδεικνύεται ότι οφείλουν να διερευνούν και το ξέπλυμα χρήματος… Δεν φαίνεται να τους πέρασε καν από το μυαλό ότι το ξέπλυμα προκαλεί διαφθορά και ότι είναι από μόνο του διαφθορά…
Αυτό το denialτης πραγματικότητας έχει φυσικά προϊστορία. Ανάλογη στάση υπήρχε και για διάφορες διαστάσεις του κυπριακού – χρειάστηκαν σχεδόν 25 χρόνια για να τοποθετηθεί το ζήτημα των αγνοούμενων σε μια ωρολογιακή βάση αναζήτησης των νέκρων… Για χρόνια κυκλοφορούσαν χωρίς αιδώ ανοησίες για ζωντανούς αγνοούμενους, ενώ ταυτόχρονα η επιτροπή συγγενών είχε μια ηγεσία που αναλωνόταν στο να εμποδίσει της έρευνες. Συντηρούσε την εξουσία της…
Ένας νέος κίνδυνος αιχμαλωσίας
Τα κεφάλαια που διαχειρίζονται αυτήν τη στιγμή τα δικηγορικά γραφεία είναι τόσο πολλαπλάσια του μεγέθους της κυπριακής οικονομίας που μπορούν και τα ΜΜΕ να αγοράσουν, αλλά και πολιτικούς και κόμματα. Ήδη έμμεσα το κάνουν με τις σχέσεις διαπλοκής δικηγορικών γραφείων και πολιτικών… Με αυτήν την έννοια η αποκάλυψη της διαπλοκής και η δημόσια συζήτηση για το μοντέλο διεθνούς πλυντηρίου ξεπλύματος χρήματος, είναι μορφές αγώνα και για να διατηρηθεί η έλεγχος της τοπικής κοινωνίας πάνω στους θεσμούς που εν δυνάμει εξαγοράζονται, αλλά και για να μην ελέγχεται η κοινωνία από το κομβικό σημείο διαπλοκής ΜΜΕ-πολιτικών-δικηγορικών γραφείων…
[1]“Transparency International ditches Cyprus over lack of AML work”:http://cyprusbusinessmail.com/?p=59496
↧
Όταν ο Πολίτης απαιτούσε λογοκρισία δημοσιογράφων – του ΚΥΠΕ…[Ιανουάριος 2018] Αλλά τότε τα «ευαίσθητα» φερέφωνα της διαπλοκής που εκφράζει ο Πολίτης… σιωπούσαν.. αποκαλυπτικά.. σήμερα υπερασπίζονται το δικαίωμα της εξουσίας να κατασκευάζει περιρρέουσες για να εξυπηρετεί τα ημέτερα δικηγορικά γραφεία.
Και εκεί που λες ότι ο κατήφορος του «Πολίτη» έπιασε πάτο, έρχεται στη συνέχεια η ίδια η εφημερίδα να σε διαψεύσει πανηγυρικά! Ο «Πολίτης» έχει, προφανώς, αποφασίσει να πάρει σβάρνα όλους τους ανεξάρτητους θεσμούς αυτού του τόπου που δεν καθοδηγούνται, δεν επηρεάζονται και δεν υποκύπτουν σε πιέσεις, ψάχνοντας από την πέτρα να βρει κάτι το μεμπτό εναντίον τους και θέτοντας, ταυτόχρονα, τον εαυτό του υπεράνω όλων και ως υπέρτατο κριτή των πάντων. Μετά τις ανοίκειες και αήθεις επιθέσεις του- σε καθημερινή σχεδόν βάση- εναντίον του Γενικού Ελεγκτή και του Γενικού Εισαγγελέα που ξεπερνούν τα όρια της εμπάθειας και αγγίζουν αυτά της υστερίας, τώρα βρήκε ότι του φταίει και το ΚΥΠΕ, ένας επίσης ανεξάρτητος (δημοσιογραφικός) θεσμός. Προτού, όμως, ο «Πολίτης» επιδοθεί σε αυτό που γνωρίζει πολύ καλά να κάνει, δηλαδή ,να ρίχνει λάσπη και να εξαπολύει βαριές και ατεκμηρίωτες κατηγορίες εναντίον των θεσμών (τώρα και εναντίον άλλων ΜΜΕ και δημοσιογράφων), παραδίδοντας μάλιστα και μαθήματα σωστής δημοσιογραφίας από καθέδρας, είναι προτιμότερο να κοιταχτεί, έστω και για λίγο, στον καθρέφτη και να κάνει την αυτοκριτική του για το κατάντημα στο οποίο βρίσκεται σήμερα, το οποίο έχει γίνει στην κυριολεξία τολκ οφ δε τάουν! Στο τέλος της ημέρας, η όλη στάση και συμπεριφορά του «Π»μ με τη δημοσίευση κακόβουλων και κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων εναντίον ανεξάρτητων θεσμών, απλώς επειδή τυγχάνει να μην υιοθετούν τα κατά καιρούς αφηγήματα του και να μην εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ιδιοκτητών του, σε κάνει να σκέφτεσαι ότι μάλλον αυτοί οι θεσμοί κάνουν καλά τη δουλειά τους, γι΄ αυτό και δέχονται επιθέσεις!
Υ.Γ (1) Δυστυχώς, δεν είδαμε καμία αντίδραση από την κατά τα’ αλλά λαλίστατη Ένωση Συντακτών Κύπρουκαι την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίαςστην απρόκλητη, άδικη και εν πολλοίς αδικαιολόγητη και αντιδεοντολογική επίθεση του «Π» εναντίον του ΚΥΠΕ και των δημοσιογράφων του, με προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Όταν, όμως, πρόσφατα ασκήθηκε κριτική στον «Π» για την υπόθεση της υποκλοπής και δημοσίευσης των emailsτης κα. Λοιζίδου (που πάσκισε να μας πείσει ότι επρόκειτο για υπόθεση δημοσίου συμφέροντος που όλως τυχαίως αποδείχτηκε στο τέλος ότι εξυπηρετούσε και το ιδιωτικό συμφέρον του μετόχου της εφημερίδας Παναγιώτη Νεοκλέους) η αντίδραση τους ήταν άμεση και σε αυστηρό ύφος. Γιατί αυτή η περίεργη σιωπή και η άνιση μεταχείριση ανάμεσα στα ΜΜΕ και στους δημοσιογράφους; Μήπως τα μέλη της ΕΣΚ χωρίζονται σε μέλη πρώτης και δεύτερης κατηγορίας ή μήπως στην περίπτωση του «Π» υπέκυψαν σε πιέσεις και εκβιασμούς που ενδεχομένως τους ασκήθηκαν;
Υ.Γ.(2) Η ελευθερία της έκφρασης όπως και η αθλιότητα έχουν τα όρια τους τα οποία ο «Π» έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό με την ανοχή κάποιων "φίλων"του που "έτυχε"να βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά! Ως προς τα κίνητρα των επιθέσεων κατά των ανεξάρτητων θεσμών, άκρως αποκαλυπτική είναι η Δέφτερη Ανάγνωση, η οποία κάνει πράξη (τί ειρωνεία) το γνωστό σλόγκαν του «Π» και "τα λέει όλα"με το νι και με το σίγμα!
AndreasAndreou
↧
Must Read: τα δικαιώματα του ατόμου και της προσωπικότητας ενάντια στις επιθέσεις δαιμονοποιησεων των ΜΜΕ…. Η Σύζυγός Μου Είναι Διεφθαρμένη!
Με πείσατε, με πείσατε πλήρως. Η σύζυγός μου, Ελένη Λοϊζίδου, είναι διεφθαρμένη. Είναι πράκτορας των Ρώσσων με ανοικτό μαγαζί στην Γενική Εισαγγελία. Αναμφίβολα με ζήλο καταπολεμούσε οποιονδήποτε κατάκλεψε τη κακιά Ρωσία και οποιονδήποτε άλλο διεθνή εγκληματία με βάση την κυπριακή και ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις διακρατικές συμφωνίες της Κύπρου εκπροσωπώντας κάθε φορά την αιτούσα χώρα. Είναι διεφθαρμένη καθότι αυτό το έκανε με ζήλο κάτι ανεπίτρεπτο για δημόσιο υπάλληλο. Μόνο οι δημοσιογράφοι έχουν το δικαίωμα να εκτελούν με ζήλο τη δουλειά τους ελεύθερα, απρόσκοπτα με απώτερο στόχο το δημόσιο συμφέρον. Το περίεργο είναι ότι μετά από νομικές μηνύσεις το δημόσιο συμφέρον εμφανίστηκε ως δημόσιο ενδιαφέρον και στο τέλος ως ελευθερία έκφρασης άποψης.
Μα ποιός αποφασίζει ποιό είναι το δημόσιο συμφέρον; Τα δικαστήρια ή οι δημοσιογράφοι; Και τί είναι αυτό το δημόσιο ενδιαφέρον; Το σκίτσο της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ με τη σύζυγό μου ημίγυμνη; Γιατί οι καλοί μας δημοσιογράφοι δεν έστειλαν ένα παπαράτσι να την φωτογραφίσει γυμνή; Αυτό θα αύξανε το δημόσιο ενδιαφέρον στο έπακρο.
Όσοι ξέρουν τί πραγματικά κρύβεται πίσω από αυτή την υπόθεση, ξέρουν πολύ καλά τί κρύβεται πίσω απ΄ αυτή την υπόθεση. Απάτες δισεκατομμυρίων, μαφιόζικες σχέσεις και φόνοι. Όλα αυτά με ζήλο τα καταπολεμούσε η Ελένη Λοϊζίδου. Λάθος της. Επανειλημμένα την συμβούλευα να σταματήσει να υπερασπίζεται τους νόμους και το κράτος, να παραιτηθεί και να υπερασπίζεται τους μαφιόζους, όπως μερικοί μεγαλοδικηγόροι που έκαμαν την πάζα τους υπερασπίζοντάς τους. Μ΄αυτό τον τρόπο, θα είχαμε λεφτά να εγκαταστήσουμε δεύτερη κάμερα στη αυλή μας, όπως μας συμβούλεψε η αστυνομία. Κι αυτό μπροστά στις απειλές που εκτοξεύονταν εναντίον της από μαφιόζους και μεγαλοδικηγόρους μέσα και έξω από τα δικαστήρια.
Η Ελένη Λοϊζίδου συνέχισε με διεφθαρμένο ζήλο τη δουλειά της. Όχι μόνο μέσα στα κυπριακά δικαστήρια, αλλά και σε ευρωπαϊκά συνέδρια και φόρα, όπου μερικές φορές ανέτρεψε πολιτικές παρανομίες, σκοπιμότητες, και κενές, πολιτικές δήθεν, αποφάσεις. Προσωπικά, φοβούμαι μπροστά στη ευθυκρισία της ακόμα και στο πότε θα κόψω το γρασίδι του κήπου μας.
Μα το κόψιμο του γρασιδιού είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος ή ενδιαφέροντος; Έε, όχι. Το δημόσιο συμφέρον και ενδιαφέρον το ξέρουν και το υπερασπίζονται οι ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ. Έτσι λένε ο ΠΟΛΙΤΗΣ, ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ και η ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ. Κλείστε τα δικαστήρια, καταργήστε τους νόμους, κρύψτε τη Δημοσιογραφική Δεοντολογία. Οι δημοσιογράφοι ξέρουν, και πάνω απ’ όλα κλιματίζονται με το λαϊκισμό και ξέρουν πώς να πιάσουν λαβράκι. Στην ακρίβεια ψαρεύουν, ανεξήγητα, άλλα λαβράκια, τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Εκλεκτή (ανεξήγητα;).
Μα το κόψιμο του γρασιδιού είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος ή ενδιαφέροντος; Έε, όχι. Το δημόσιο συμφέρον και ενδιαφέρον το ξέρουν και το υπερασπίζονται οι ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ. Έτσι λένε ο ΠΟΛΙΤΗΣ, ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ και η ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ. Κλείστε τα δικαστήρια, καταργήστε τους νόμους, κρύψτε τη Δημοσιογραφική Δεοντολογία. Οι δημοσιογράφοι ξέρουν, και πάνω απ’ όλα κλιματίζονται με το λαϊκισμό και ξέρουν πώς να πιάσουν λαβράκι. Στην ακρίβεια ψαρεύουν, ανεξήγητα, άλλα λαβράκια, τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Εκλεκτή (ανεξήγητα;).
Κλιματίζονται, δεν εγκληματίζονται. Οι δημοσιογράφοι είναι ελεύθεροι να γράψουν και να δημοσιεύσουν ό,τι θέλουν. Ξανά, οι δημοσιογράφοι δεν εγκληματίζονται. Γι’ αυτό δεν πρέπει να ερωτηθούν από την αστυνομία για όποια πράξη τους. Μα γίνεται να μην εγκληματούν; Έτσι λένε πολλοί τώρα που συσπειρώθηκαν γύρω από μια ματσαράγκα που έκαμαν με φόντο κλεψιές, ψευτιές, λοιδορίες, δολοφονίες και μπόλικη μαυροχρηματοδότηση. Αυτοί που ξέρουν, ξέρουν. Και οι επιφανείς δημοσιογράφοι, που επιλεκτικά δημοσίευσαν τις κλεμμένες ηλ-επιστολές της Ελένης με περικομμένες φωτογραφίες, ξέρουν. Αυτοκοροϊδεύονται, όμως, λόγω της ανάγκης για συναδελφική συσπείρωση μπροστά σε ένα μάτσο χάλια που κατεντολήν μερικοί έφτιαξαν.
Στο τέλος προτάθηκε η ελευθερία έκφρασης. Ποιά ελευθερία έκφρασης; Με υπονοούμενα; Με κατ’ εντολήν γραψίματα: Αυτή είναι διεισδυτική δημοσιογραφία; Αυτή είναι ελευθερία του τύπου; Ελευθερία να καθορίζει αυθαίρετα το δημόσιο συμφέρον και δήθεν να το υπερασπίζεται; Ελευθερία για ικανοποίηση του δημοσίου πελατειακού ενδιαφέροντος; Ελευθερία έκφρασης της άποψης με υποθετικές διασυνδέσεις και διαπλοκές; Όλα τούτα τα μεγαλόστομα καταλήγουν στο τέλος σε δημοσιογραφική ασυδοσία.
Με αυτά όλα τα έβαλε με ζήλο η σύζυγός μου. Πρέπει να είναι πολύ διεφθαρμένη να επιμένει, έτσι καιρούς που φτάσαμε.
Αυτά και άλλα είπαν τα πεζοδρόμια και τα έβαλαν στις άκρες. Αλλά έχουν κι άλλα να πουν.*
*Βλέπε: Μπράουτερ, Σόρος, Μακνίσκυ, Μακνίσκυ Ακτ, Χοντορκόφσκι, Μελάς, Αλτιέρι, Κονοβάλοβα, Σίμκεβιτς, Κοτλιαρένκο, Γερασιμένκο, Περέλλα, Μακούσιν, Γιούκος, ΠΟΛΙΤΗΣ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, ΣΙΓΜΑ κ.α.
↧
↧
Σπόντες
· Καλή αρχή: ορκωμοσία με διαμαρτυρίες εξω από την Βουλη και ατμοσφαιρα κυβέρνησης μειοψηφίας μεσα στην Βουλη. Στη διαδικασία ορκωμοσίας για την νέα διακυβέρνηση της διαπλοκής είχαμε τη μαζική εκδήλωση έξω από τη Βουλή για το σκάνδαλο των οικοδομών πάνω από τις θαλασσινές σπηλιές στην Πέγεια.(Πρώτη φορά είχαμε ορκωμοσία προέδρου με σφυρίγματα και διαμαρτυρίες – πολλά καλά… J), και μέσα στη Βουλή την σχετικά σαφή εικόνα μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, με τον Αναστασιάδη να φορά το κοστούμι «της ενότητας» και της «συνεργασίας». Άμα έχουν ανάγκη, φορεί τους τζαι η τρύπα του βελονιού. Εμείς θα συνεχίσουμε με όσους ήταν έξω από την Βουλή – για να έρθει η μέρα της απελευθέρωσης από την διαπλοκή με τους κάθε λογής Λεπτούς και με όσους τους προστατεύουν…
· Η αποκάλυψη για την βιομηχανία παραχώρησης υπηκοοτήτων στην Κύπρο έχει γίνει διεθνές θέμα [και σκάνδαλο] πια. Η Γκάρντιαν είχε και δεύτερο συνεχόμενο κείμενο. Οι τοπικοί φιλελέδες που κάποτε υπήρχαν και το έπαιζαν ότι είναι το τοπικός αντίλαλος του δυτικού ηγεμονικού φιλελεύθερου λόγου, τωρά εκρύψαν μέσα στα πετσιά τους, περιμένοντας κανένα ψίχουλο από τραπέζι της εξουσίας. JΚαι τι να πουν, αφού δέθηκαν κόμπους για να επανεκλεγεί η διαπλοκή; Όποτε αναλάβει την εξουσία η ε/κ δεξιά, συμπεριφέρεται όπως τους πονηστικωμένους – να φάσιν , να φάσιν, να φάσιν. (Μοιάζει με νεύρωση μπουκώματος..:)]..Ούτε ιδεολογία έχουν ούτε τίποτε. Άμα ένεν στην εξουσία, βάλλουν μόνο ελληνική σημαία στους συλλόγους για να πουλήσουν παρελθόν. Άμα φκουν στην εξουσία βάλουν τζαι κυπριακή σημαία στους συλλόγους για να δικαιολογούν τη δημόσια λεηλασία. Οι φιλελέδες απλώς σιωπούν τζαι καρτερούν το ψίχουλο/καρεκλίτσα τους. Έτσι τζαι με τα διαβατήρια. Είχαμε ένα πρόγραμμα όπως και άλλες χώρες… Με το που εφκήκαν στην εξουσία, αποφάσισαν ότι θα το χρησιμοποιούσαν για να καλύψουν τα ελλείματα. Η σκέψη του τι θα γίνει μετά, ποτέ δεν ήταν μέρος του δεξιού ρεπερτορίου, είτε αφορούσε το Κυπριακό, όπως φάνηκε και το 1974... Έτσι ξαφνικά βρεθήκαμε με σχεδόν 4000 εκατομμυριούχους να έχουν αγοράσει διαβατήρια/υπηκοότητα, τζαι κατά τα άλλα το παιζουν σκληροί με τα παιδιά μεικτών γάμων Τουρκοκυπρίων και Τούρκων. Οπότε νά’σου και η αναδίπλωση. Φανταστείτε οι Τ/κύπριοι να πάνε σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και να επιχειρηματολογήσουν ότι τους αφαιρείται ρατσιστικά η υπηκοότητα, αλλά δίνεται επί πληρωμή σε άλλους άμα έχουν λεφτά! Ρατσισμός και ταξική προκατάληψη. Αυτό δεν θα άρεσε καθόλου στους Ευρωπαίους. Οπότε το βαθύ κράτος μάλλον σκέφτηκε την δημόσια αναδίπλωση. JΑλλά μας έμειναν οι εκατομμυριούχοι που θέλουν να μην πληρώνουν φόρους στις χώρες τους και οι οποίοι θέλουν συγκαλυφθούν εδώ. Έχουμε λοιπόν και έναν παράγοντα που εύκολα μπορεί να εξαγοράζει πια για να καλύπτεται. Μπορεί να εξαγοράσουν και ΜΜΕ και πολιτικούς, καταβάλλοντάς τους το αντίτιμο σε άλλους φορολογικούς παράδεισους ή/και χώρους ξεπλύματος.
· Και το ουσιώδες είναι το εξής: όταν έχεις 4000 [για την ακρίβεια 3383] εκατομμυριούχους με τοπική ταυτότητα, προφανώς αυτοί οι ευνοούμενοι από το κράτος μας δεν ήρθαν για να απολαύσουν τις παραλίες μας και τα μελλοντικά τους διαμερίσματα. Αλλά για να αποφύγουν φορολογίες στις χώρες τους ή να ξεπλύνουν ύποπτα κεφάλαια. Τα ΜΜΕ, όπως συνήθως, κάνουν ότι δεν βλέπουν πώς ξεπουλιέται η ιθαγένειά μας, και μερικοί, όπως το Σίγμα, παραπονιούνται κιόλας γιατί δημοσιοποιήθηκε το θέμα. Ας δούμε όμως, υποθετικά βέβαια, τι μπορεί να κάνουν αυτοί οι νεοφώτιστοι «Κύπριοι»: θέλουν να προωθήσουν, π.χ., κάποια συμφέροντα. Αγοράζουν ένα τοπικό ΜΜΕ, ας πούμε τον Πολίτη, και τότε θα έχουν προβολή των θέσεών τους. Έρχεται η εισαγγελία της χώρας από όπου έκαναν τα λεφτά τους και ζητά από τη δική μας Γενική Εισαγγελία να διερευνηθούν ατασθαλίες. Τότε ο εξαγορασμένος σύμμαχός τους, δηλαδή η τοπική εφημερίδα, ή η τηλεόραση, θα αρχίσει να εξαπολύει μύδρους ενάντια στην τοπική εισαγγελία… Και έτσι, η τοπική δημοκρατία θα γίνει έρμαιο στα χέρια των διαφυγόντων εκατομμυρίων. Η περίπτωση του Πολίτη και της απεγνωσμένης προσπάθειας συγκάλυψης του Browderγια να μην διερευνηθεί από τις ρωσικές αρχές είναι απλώς σύμπτωμα. Σύντομα μπορεί να έχουμε χειρότερα… Η ελληνοκυπριακή δεξιά δεν πούλησε απλώς διαβατήρια και υπηκοότητες - πούλησε μαζικά την πιθανή υπονόμευση της δημοκρατίας.
·
· Και μετά βρίσκεσαι αντιμέτωπος/η με το όνομα του δικηγορικού γραφείου του Προέδρου ανάμεσα σε αυτούς που πουλάνε [με ανάλογο αντίτιμο] υπηκοότητες/ταυτότητες. Καλά δεν υπάρχει κάποιος τέλος πάντων να υποδείξει ότι αυτό είναι και κραυγαλέα σύγκρουση συμφερόντων, αλλά και προκλητική επίδειξη; Δηλαδή το δικηγορικό γραφείο Αναστασιάδη δεν έχει ήδη αρκετή πελατεία και εισοδήματα εκατομμυρίων, και είναι ανάγκη να εμπλακεί και εδώ που φαίνεται σαν κραυγαλέα διαπλοκή;. Δηλαδή ποιος πιστεύει σοβαρά ότι ο Αναστασιάδης δεν λειτουργεί και σαν σημείο αναφοράς για τους πελάτες του [όπως το «αόρατο χέρι « που διακινούσε τα έγγραφα της υπόθεσης στο Πέρα Πεδί], άντε να το πούμε έτσι, οικογενειακού δικηγορικού γραφείου; –« Στον κατάλογο παρουσιάζονται μεταξύ άλλων ονόματα όπως η DeloitteLimited, η Ernst& YoungCyprusLtd, η KPMGLimited, η PwCLtd, τα δικηγορικά γραφεία «Νίκος Χρ. Αναστασιάδη»και «Τάσσος Παπαδόπουλος & Συνεργάτες ΔΕΠΕ», ο όμιλος εταιρειών Λεπτός και η εταιρεία PafiliaPropertyDevelopersLtd, οι εταιρείες Coast& HillsDevelopmentLtd, η CroweHorwarthκαι η εταιρεία FiducianaTrust (Cyprus).» - http://www.stockwatch.com.cy/el/article/oikonomia/megalonei-business-me-diavatiria
·
· Τζιαι εβουρήσαν που τούτους που επωφελούνται (τζιαι εγοράσαν το υφυπουργείο Ναυτιλίας) για να σιεπάσουν «Τεράστια ζημιά στην εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό προκάλεσε η δημοσιοποίηση σήμερα σε κυπριακά ΜΜΕ των ονομάτων δισεκατομμυριούχων επιχειρηματιών στους οποίους έχει παραχωρηθεί κυπριακό διαβατήριο στο πλαίσιο του σχεδίου κατ’ εξαίρεση. Το θέμα όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε προκάλεσε την έντονη ανησυχία του CIPAο οποίος δεν αποκλείεται εντός της ημέρας να εκδώσει και σχετική ανακοίνωση.» - http://capital.sigmalive.com/story/12763277
Όπως φυσικά τζιαι το άλλον εξαγορασμένον επιτροπάτον: ««Ο Νόμος για τις πολιτογραφήσεις δεν προβλέπει δημοσίευση στοιχείων των προσώπων στα οποία έχει τελικά χορηγηθεί πολιτογράφηση, είτε για επενδύσεις είτε για άλλους λόγους, για παράδειγμα, λόγω γάμου με Κύπριο πολίτη», διευκρινίζει η Επίτροπος.» - http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/494896/stereitai-nomimotitas-i-dimosiefsi-ton-ependyton
Ο Πολίτης? Τούτον ένναιν θέμα με δημόσιου συμφέροντος με δημόσιου ενδιαφέροντος? Εν της παπαδκιάς τα ξύλα
· Αν ένα ΜΜΕ, ας πούμε, μια εφημερίδα την εποχή της συρρίκνωσης των έντυπων ΜΜΕ, αναγγέλλει ξαφνικά επέκταση, ένα λογικό ερώτημα είναι ποιος/ποιοι πληρώνουν; Πάντως δεν έχουμε μάθει τι ποσά πήρε και τι ποσά διακινεί το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Βrowder. Και αναρωτιόμαστε και για ενδεχόμενα οικονομικά συμφέροντα του ΜΜΕ που φαίνεται να προσφέρει υπηρεσίες. Αυτά, ως διερεύνηση γεγονότων, δεν ανήκουν στη δημοσιογραφική σφαίρα άραγε; Και όταν λογοκρίνονται από παντού οι ερωτήσεις; Θυμίζει το μακάβριο παιχνίδι της συγκάλυψης των δικοινοτικών εγκλημάτων της περιόδου 1964-74, όπου η επίσημη «δημοσιογραφία» κάθε πλευράς λογόκρινε αυτό που οι άνθρωποι ήξεραν/άκουσαν/υποψιάζονταν… Μια κοινωνία αιχμάλωτη της ενοχής μερικών που μετατράπηκε σε ηγεμονική ιδεολογία.
· Στην ομιλία του στη Βουλή την Τέταρτη ο Αναστασιάδης θύμιζε χαλασμένο πικ-απ που κόλλησε η βελόνα. «…είμαι έτοιμος άμεσα να εμπλακώ σε νέο διάλογο που άπτεται των εσωτερικών πτυχών, αλλά και να συμμετάσχω σε μια νέα διάσκεψη...» Αλήθεια;! Τζαι τι έκαμνες δηλαδή 3 ολόκληρα χρόνια [2015-17]; Οξά εξήχασες; Τα ίδια ακριβώς ελάλες… ότι θα… κάμεις συνομιλίες… Θα… Θα…Ένας ασυνεπέσταστος ελληνοκύπριος μουχτάρης έχεις καταντήσει. Α ναι, τώρα δεν θέλεις προτάξεις! Το 2017, δηλαδή, ήσουν άλλος οξά έχασες τον λοαρκασμό, ποιον ρόλο παίζεις; Γενικώς φαίνεται ότι τζείνο που θέλεις είναι να κάθεσαι, να πίνεις, να λαλείς ότι διαπραγματεύεσαι, να βολεύκεις τους ημέτερους, τζαι να κοροϊδεύεις όσα ψώνια πιστεύουν ότι, τάχα μου, ενδιαφέρεσαι για λύση. Όμως έλα που σε πήραμε χαμπάρι… J
Λες και γράφτηκε για τον Αναστασιάδη
· Η εικόνα της νέας κυβέρνησης με τον Πρόδρομο τζαι τον Χριστοδουλίδη είναι εκφραστική… Ο Πρόδρομος της ακροδεξιάς, που για μια καρέκλα αλλάζει θέση και κόμμα (ή να ξεχάσουμε την απείρου κάλλους περιπέτεια μετά το 2004;) θα στηρίξει τη λύση ή απλώς είναι εκεί για να καθησυχάζει τις ακροδεξιές ψήφους; Όσο για τον Χριστοδουλίδη, είναι εμφανές ότι θα εκφράζει την θέση, ότι όποιος είναι υπάκουος, παίρνει καρέκλα. Μην έχει δηλαδή και άποψη ο καημένος που από την χαρά την προαγωγής του θα στέκεται και προσοχή, άμα μιλά ο αρχηγός του.
·
· Το Σάββατο, το φερέφωνο του προεδρικού στον Φιλελεύθερο, ο Πιμπίσιης, μας ανακοίνωσε την κωλοτούμπα του Αναστασιάδη. Μετά τις ψευτομαγκιές και τα νταηλίκια στα λόγια, φαίνεται ότι τελικά κατάλαβαν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται διεθνώς και αποφάσισαν να δώσουν κυπριακές υπηκοότητες στα παιδιά από μεικτούς γάμους τουρκοκυπρίων με τούρκους πολίτες… Πολύ καλά. Άσε να δούμε τι θα γίνει, διότι ο Πιμπίσιης ταυτίστηκε και με τα fakenews (προς εξυπηρέτηση φυσικά του προεδρικού και πάλι). Αλλά η μετακίνηση είναι σημαντική. Και δείχνει ότι παρόλα της τα κακά (και έχει αρκετά), η ΕΕ είναι επίσης χρήσιμη εδώ που έχουμε φτάσει με τον Μεσαίωνα σε κωμική παράσταση (ο υποτιθέμενο αρχιεπίσκοπος) να παρελαύνει σαν συμπρόεδρος του γενικώς αμήχανου και αχάπαρου, πια, Αναστασιάδη. Κατ’ αρχήν αρκετοί ευρωπαϊκοί κανονισμοί που είναι προϊόν αγώνων και κινημάτων, (όπως του οικολογικού κινήματος - που είναι σαφώς ένας μηχανισμός άμυνας, όπως έχει αποδειχθεί από τα αμπελοπούλια μέχρι τον Ακάμα… Αλλά και στο θέμα του ρατσισμού που αφορά το κυπριακό. Η άρνηση παραχώρησης κυπριακής υπηκοότητας κουβαλούσε έναν υπόγειο ρατσισμό, αν συγκρινόταν με την αντιμετώπιση γάμων Ελληνοκυπρίων και Ελλήνων. Και αν προηγουμένως αυτή η διάσταση έμενε παγιωμένη λόγω προσμονών λύσης, τώρα προφανώς με το αδιέξοδο του κυπριακού, και τις απειλές από τον ανεκδιήγητο Αναστασιάδη ότι θα κλείσουν τα οδοφράγματα, έχει γίνει κεντρικό σημείο αναφοράς για τον ρατσισμό του ελληνοκυπριακού βαθέως κράτους. Και οι τ/κ αποφάσισαν να πάνε στην ΕΕ. Και το ελληνοκυπριακό κατεστημένο αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί μέσω Πιμπίσιη. Βέβαια, αν δεν δει κανείς την πραγματική εφαρμογή της υποχρέωσής μας, δεν μπορεί να πιστέψει κανείς τα φερέφωνα του Αναστασιάδη… Αλλά έστω και η ρητορική μετακίνηση είναι ένα κέρδος από τα κινήματα προς την πορεία για την ντε φάκτο λύση ενοποίησης (από τα κάτω προς τα πάνω)!
· Αλλά και για να θυμόμαστε και να έχουμε εικόνα του πλαισίου για να μην παρασέρνει ο κατακλυσμός των θεαμάτων των ΜΜΕ. Τώρα που λόγω του φόβου της προσφυγής σε ΕΔΑΔ και ΕΕ, ο Αναστασιάδης διοχετεύει στον Φιλελεύθερο ότι θα δοθεί κυπριακή υπηκοότητά σε παιδιά μεικτών γάμων Τ/Κ με τούρκους πολίτες, ιδού τι έλεγε πριν μερικές μέρες: όχι μόνο είχε δήθεν εισηγήσεις από τεχνοκράτες [το κάναμε «τεχνοκράτες» το ΕΛΑΜ τώρα;] αλλά ο ίδιος ο Αναστασιάδης, είπε στο συμβούλιο αρχηγών ότι.. «μελλοντικά θα μελετήσει το ενδεχόμενο να κλείσει τα οδοφράγματα»… http://dialogos.com.cy/blog/ng-akel-o-nikos-anastasiadis-ipe-sti-siskepsi-oti-mellontika-isos-klisi-ta-odofragmata/#.WpqXUueYPIX... Τζαιύστερα εξύπνησεν; Όπως έκαμες την σουπιά δώρο στην Τουρκία, Ανάστο, με την στάση σου στο Κραν Μοντανά, έτσι τζαι τώρα κάθε ανάλογη στάση… θα έχει συνέπειες. Θυμήσου τις ψευτομαγκιές μερικών, τζαι μετά τις συνέπειες, τον Ιούλη του 74…... :)-
·
· Και τώρα τί θα κάνουν τα ελαμάκια; Οι ανεμόμυλοι πάντως γυρίζουν πιο αργά από τις περιστροφές θέσεων της κυβέρνησης Αναστασιάδη: από την αναβάθμιση των θέσεων του ΕΛΑΜ σαν «απόψεις τεχνοκρατών» στην στροφή 180οκαι αποδοχή παραχώρησης υπηκοότητας στα παιδιά μεικτών γάμων… Και τα καημένα τα ελαμάκια που πήγαν πειθήνια και ψήφισαν τον Ανάστο;. Ψωνάρες μάθετε την θέση σας στον κόσμο με την ιδεολογία της υποταγής που έχετε καταπιεί αμάσητη. Ή νομίζετε ότι θα σας δώσουν εσάς εξουσία; …Ψίχουλα θα σας πετούν για να γαυγίζετε προς την πλευρά που τους βολεύει. Σας έχουν για έξτρα τροχό. Όταν θα σας χρειαστούν θα σας καλέσουν. Τώρα απλώς είναι υπό πίεση. Και δίνουν για να σώσουν την εικόνα της καρέκλας… Αλλά μην ανησυχείτε. Έχετε τον Πρόδρομο και τον Χριστοδουλίδη για να παρακολουθείτε πως περιστρέφονται… και μην ξεχνάτε ότι χάρις στην ψήφο σας βρέθηκε άνθρωπος [έστω και με αλκοόλ μαζικά στις φλέβες] να πει ότι ο πνευματικός σας ηγέτης, ο Τόμμυς.. είναι ..λαμπρή μορφή.. της ορθοδοξίας… λαμπρόν να τον κάψει [δεν μπορεί ακόμα και εσείς θα αντιλαμβάνεστε το κωμικό της χριστιανοσύνης με τον businessdealΤόμμυ που θεωρούσε την προσφορά χρήματων για θύματα φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα σαν «λεφτά πετάμενα στο γάμο του καραγκιόζη] κατά την κυπριακή, αλλά ιδού που ο ψήφος σας απέδωσε σε αυτούς που σας έκαναν κόμμα, και στους οποίους οφείλετε τυφλή υπακοή σαν ακροδεξιά πρόβατα… περαστικά…J
·
· Και στην ΑΟΖ συνεχίζονται οι ασκήσεις Ναφτεξ. Σιγά σιγά αρχίζουν μερικοί να καταλαβαίνουν ότι το να διεκδικείς κάτι δεν είναι το ίδιο με τί είναι γενικά αποδεκτό… Έτσι το χαζό παραμύθι ότι επειδή εμείς δηλώσαμε μια ΑΟΖ αυτό είναι αυτονόητα αποδεκτό από όλους [και μάλιστα σε μια περιοχή, την ανατολική μεσόγειο, όπου οι βασικοί παίκτες – Τουρκία, Συρία, Ισραήλ- δεν έχουν αποδεχθεί την συνθήκη του 1982] είναι κωμικό… Το φυσικό αέριο δεν είναι θέμα «είπαμε και τέλειωσε το ζήτημα», λες και είμαστε υπερδύναμη, όπως την Κίνα στην νότια της θάλασσα. Και ακόμα και εκεί προτιμά τις συζητήσεις, ακόμα και η Κίνα, με τις Φιλιππίνες, ας πούμε, πρόσφατα. Αφού έχουμε κράτη που δεν αποδέχονται μια διεθνή συνθήκη τότε εκείνη η συνθήκη δεν λειτουργεί και θα πρέπει να δούμε διακρατικά πως διασφαλίζονται κοινά αποδεκτές συμφωνίες. Και όσοι νομίζουν ότι θα εξαφανιστεί η Τουρκία από γείτονάς μας, περαστικά..
·
· Σε σχέση με την ΑΟΖ γενικά μερικοί δεν φαίνεται να κατάλαβαν [ή εθελοτυφλούν λόγω ενοχών για τον Ιούλη του 74] για το τί έγινε πριν το 74.. Η Κυπριακή Δημοκρατία διασφάλισε την αναγνώρισή της, παρά το τι έγινε το 1964 [και ο ΟΗΕ ήταν σαφής από τότε ότι οι αποφάσεις του είχαν σαν αφετηρία και πλαίσιο το δικοινοτικό σύνταγμα του 1960] και το 1974.. Καταφέραμε να διατηρήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία γιατί βασιζόμασταν σε μια βασική αρχή [της κυριαρχίας των κρατών] την οποία όμως αποδέχονταν όλοι, και [στο επίπεδο της πραγματικής δύναμης] είχαμε ισορροπία ισχύος ανάμεσα σε αντιπάλους γύρω μας [Δύση και Ανατολή-Αδέσμευτοι και τοπικά/περιφερειακά Ελλάδα-Τουρκία]…. Η εισβολή έγινε όταν κατέρρευσε αυτή η ισορροπία με την κίνηση του ελληνικού κράτους και της ελληνοκυπριακής ακροδεξιάς να προσπαθήσει να υφαρπάσει τον έλεγχο στο νησί μια νατοϊκή χώρα έκανε πραξικόπημα [άρα αποξένωσε τους μη δυτικούς] ενάντια σε μια δυτική στρατιωτική δύναμη [την Τουρκία] και άρα και η Δύση μπροστά σε διαίρεση των τοπικών συμμάχων..και έκανε περίπατο ο τουρκικός νατοϊκός στρατός…. Και διατηρήσαμε ότι ήταν μπορούσαμε με την επιστροφή Μακαρίου που επανάφερε την προηγούμενη ισορροπία… Σήμερα ούτε καν συνεπείς συμμάχους δεν έχουμε σε ότι φαίνεται σαν μια καιροσκοπική προσπάθεια παράτασης του κράτους που μονοπωλεί η ελληνοκυπριακή ελίτ, και το ανάλογο βαθύ κράτος… Φαίνεται…
·
· Οπότε μετά το προεκλογικό παραμύθιασμα τωρα έρχεται και το realitycheckγια την ΑΟΖ… Ο Χ. Έλληνας, ο οποίος είναι από τους πιο σοβαρούς αναλυτές, έθεσε το ζήτημα με σαφήνεια όταν παρατήρησε ότι λογικά η Τουρκία δεν θα αμφισβητήσει την έρευνα στο τεμάχιο 10 το οποίο δεν διεκδικεί… Αλλά αν η Τουρκία θέλει να παίξει με τα νεύρα της ελληνοκυπριακής ελίτ, θα κάνει και εκεί Ναφτεξ κοκ… Το ζήτημα είναι σαφές και διαφάνηκε και προηγουμένως: οι ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να μεταφέρουν το καθεστώς έκτακτης ανάγκης [το οποίο εφαρμόζεται από το 1964 και απέκτησε και δικαιολογία με την παρουσία τουρκικού στρατού στην βόρεια Κύπρο] στην θάλασσα μετά την εκ μέρους τους απόρριψη διεθνών διαδικασιών λύσης. Αυτό ήταν το μήνυμα του 2011 [τότε οι ε/κ έπεισαν ότι ήθελαν λύση και από ανατολή [Ρωσία] και Δύση [επίσκεψη Μερκελ] είχαμε προστασία], η ανάποδα της εγκατάλειψης των ε/κ μετά το 2013 και τους περίπατους του Μπαρπαρος, την επιστροφή στις συνομιλίες και το τέλος των προκλήσεων μετά το 2015 και την επιστροφή στους τουρκικούς ναυτικούς περίπατους του 2017 με εμφανή στόχο την ντε φάκτο περικύκλωση της Κύπρου και με κατάληψη την παρεμπόδιση γεώτρησης μετά το Κραν Μοντανα….. Οπότε θέλοντας η μη το φυσικό αέριο είναι στο τραπέζι πια… Το παραμύθι του ε/κ βαθέως κράτους ότι θα ξεγελά και θα υφαρπάξει για τον εαυτό του [ούτε καν για τους ε/κ όπως δείχνει η ευρύτερη πρακτική του] το φυσικό αέριο, όχι μόνο δεν είναι εφικτό αλλά και δημιούργει απρόσμενες συνέπειες – όπως του Ιούλη του 74..και όποιος κάνει ότι δεν καταλαβαίνει , λέει ψέματα..
·
· Και ιδού και η φωνή του Κληριδισμού [και όχι όταν ήταν πρόεδρος γιατί και τότε οι πέριξ του στην λαφαζανιά τον είχαν ρίξει – αλλά το κλίμα που είχε αφήσει γενικά είχε να κάνει και με την «ρεαλιστική» αναγνώριση των δεδομένων] που χάνεται πια [ένας Κούρος στο διπλωματικό γραφείο δεν αρκεί να συγκαλύψει τους Πρόδρομους και τους Χριστοδουλίδηδες]: Αλέκος Μαρκίδης.... «Στα θέματα αυτά, που σχετίζονται πολύ στενά με το μέλλον του τόπου μας, δεν επιτρέπονται δηλώσεις, που έκδηλα κύριο στόχο έχουν να διατηρήσουν ικανοποιημένη κατά το δυνατόν την κοινή γνώμη στο εσωτερικό. Μεγαλόστομες δηλώσεις ότι οι ενεργειακοί μας σχεδιασμοί δεν ανατρέπονται (πως δεν ανατρέπονται, αφού μόλις πριν λίγες μέρες ανατράπηκε μέρος τους), δηλώσεις που έμμεσα είναι υποτιμητικές για την Ιταλία (πχ δεν θα τολμήσει η Τουρκία άλλους «Τσαμπουκάδες», εκεί που τις έρευνες θα κάμει Γαλλική ή Αμερικάνικη εταιρεία) ή πατροναρίστικες δηλώσεις για το τι συμφέρει και τι όχι στους τουρκοκύπριους κλπ δεν έχουν θέση. Είναι πολιτικά άστοχες. Κάμνε πολλά, λέγε λίγα, είναι υπό τις περιστάσεις η σωστή συνταγή... Στη Κύπρο έχουμε τάση να υπεραπλουστεύουμε τα περίπλοκα, να μην συζητούμε τα δυσάρεστα, να υποτιμούμε τις βλαπτικές για μας εξελίξεις...»
·
· Όσοι νομίζετε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον Πολίτη και τον Φιλελεύθερο, ιδού ο υπεύθυνος ύλης του Πολίτη – ο αντίστοιχος του Φιλελεύθερου είναι ο Α. Μιχαηλίδης – Τζίβας:
Τι μας λέει εδώ ο Τζίβας; Πρώτη γραμμή υπεράσπισης του αφεντικού [ένα είναι το αφεντικό του Πολίτη, ο Αναστος… που φτιάχνει αστεροσκοπεία για τα χόμπιι μερικών… J. .τα άλλα είναι για κοροΐδα που μασάνε κουτόχορτο μάρκας «Κωστή»]; Όποιος διαφωνεί με τον Αναστασιάδη είναι ύποπτος λέει ο Τζίβας: «θέλει να πάει στα κατεχόμενα να κάνει συγκυβέρνηση;”. Καταλάβατε; Αφού πήρε κρατική επιχορήγηση για το χόμπι του, τωρα θα βγάλει «προδότες» όσους διαφωνούν με τον «μαστρο» που τον επιχορήγησε…Σε τι διαφέρει ο Τζίβας από τον πιο φτηνιάρικο εθνικιστικο-ρατσιστικο λόγο;. Ο ίδιος ακριβώς είναι με την έννοια ότι πριν μερικά χρόνια όταν έβοσκε σε εθνικιστικά ΜΜΕ τα ίδια έλεγε – απλά τωρα νοιώθει άνετα να τα λέει και στον Πολίτη] – έτσι ήταν πάντα, απλά ο Τζίβας κινείται και εκεί που πάει και το συμφέρον…αφού λοιπόν κάθε διαφωνία είναι ύποπτη [ο Τζίβας είπι χούντας θα ήταν στο στοιχείο του εννοείται..:)..Αλώστε η όλη του ρητορική από εκεί κατάγεται. Με δυσκολία καταφέρνει να ψελλίσει σε άλλον ρητορικό κώδικα πλην αυτόν την ακροδεξιάς δαιμονοποίησης – αλλά τα μασά όταν το συμφέρον το απαιτεί, όπως επί καιρού..Σημίτη..είναι και η πρεσβεία παράγοντας…J.. Το επόμενο στάδιο στην ρητορική της ακροδεξιάς δαιμονοποίησης είναι απαιτείται λογοκρισία. Πως όμως να λογοκρίνεις επίσημα, αφού δεν υπάρχει πια η χούντα που έκφραζε την ακροδεξιά ρητορική και πρακτική;. Αστεροσκοπείο του έδωσαν, όχι θέση λογοκριτή. Αμ δε, έχει και η εθνικοφροσύνη εμμονές της – βρίσκει τρόπους να «απαιτεί» στο κόσμο της νεύρωσης της, λογοκρισία: όσοι διαφωνούν, δεν μιλούν καλά ελληνικά…J…’Αρα να μην μιλούν όπως επέβαλαν οι επαρχιακοί δάσκαλοι την σιωπή στην τάξη τις δεκαετίες του 1930-60..Το ότι ο Τζίβας είναι μια κωμική μετριότητα στην ικανότητα αντίληψης, φαίνεται και από την αντίφαση που δεν φαίνεται καν να υποψιάζεται καθώς ρίχνει τις λέξεις χωρίς να πολλοκαταλάβει ότι αυτοκαρφώνεται: δεν καταλαβαίνει τάχα μου ξαφνικά το Α. Κυπριανού, αλλά τον ανησυχεί ότι «δουλεύει την νοημοσύνη» του [αυτό που υποτίθεται έχει ο Τζίβας..:)]– αν όμως κάτι απειλεί με δούλεμα την «νοημοσύνη» τότε προφανώς είναι και αρκετά έξυπνο. Αλλά σιγά που θα καταλάβει ο Τζίβας από αντίφαση…Η στρατηγική της επίθεσης στα. Ελληνικά, εκτός από επιλογή απόγνωσης κάποιου δεν έχει επιχειρήματα, είναι και το τελευταίο καταφύγιο του επαρχιακού φιλολόγου [έχουν και τέτοιους στον Πολίτη] που απαιτούσε κάποτε να μιλούν οι μαθητές/τριες στην καθαρευόυσα για μην μπορούν να μιλούν και να πουλά ο ίδιος «κεράμους και πλίνθους ατάκτως τοποθετημένους» [όπως τα κείμενα του Τζίβα] χωρίς την οδυνηρή [για αυτόν] πραγματικότητα των ερωτήσεων που θα έδειχναν και την ασυναρτησία του δασκάλου....Και ένα ιστορικό παράδειγμα για να γίνει κατανοητό το βούρκο από το παρελθόν το οποίο αναπαράγει η εφημερίδα των Διονυσίου-Καλατζή-Παρούτη κοκ. Στις εκλογές του 1970, η εσωτερική αντιπαράθεση στο χώρο της δεξιάς οδηγούσε και πάλιν σε ανάλογα σύνδρομα: έτσι ο Σαμψών, ας πούμε, κατηγορούσε τον Κληρίδη ότι δεν ..ήξερε καλά ελληνικά. Ότι δεν μιλούσε σωστά την γλώσσα. Ο Σαμψών…Όπως ακριβώς κάνει και τώρα ο Τζίβας με το τζιβοελληνικα του…J..Και οι οπαδοί της ακροδεξιάς γενικά πρόβαλαν την ανωτερότητα της «ελληνικής» ενώ οι ίδιοι δεν μπορούσαν καν να την μιλήσουν στην τότε επίσημη εκδοχή της…Αλλά μετρούσε διπλά το κόμπλεξ του ιθαγενή που ήθελε να το παίξει ανώτερος και έβριζε τον εαυτό του προβάλλοντας την ανασφάλεια σε άλλους…[Για σχετική ανάλυση βλ. την αναφορά του PeterLoizouκαι στο TheGreekGift και στο TheprogressofGreeknationalism]..Τώρα δεν έχουμε καθαρευόυσα αλλά οι Τζίβες ονειρεύονται τσιβοελληνικα..να που βρήκαμε και την γλωσσική μορφή του «πουλώ εξυπηρέτηση»..Τζιβοελληνικα..:)
· Σχόλιο για την κατασκευή η του πρωτοσέλιδου ότι ο ΟΑΣΕ έχει άποψη για την προσπάθεια του Πολίτη να πουλήσει το bulling/δαιμονοποιηση πολίτων σαν ..δημοσιογραφία: TatianaRahmatoulina
Διαβάζω το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημ. Πολίτης. Για το γνωστό θέμα φυσικά. Ζήτησαν και πήραν δήλωση από τον εκπρόσωπο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη ΟΑΣΕ, για την Ελευθερία του Τύπου, ο οποίος στη δήλωση του αντιγράφει, φαντάζομαι από το καταστατικό του Οργανισμού, δυο-τρεις φράσεις γενικες περί ελευθερίας του Τύπου. Ο Πολίτης τις "ξεχειλωσε"από όλες τις μεριές, κατά την προσφιλή του μέθοδο, για να αποδείξει πως τυγχάνει της υποστήριξης του ΟΑΣΕ, στη βρώμικη και παράνομη δημοσιοποίηση της προσωπικής αλληλογραφίας της εισαγγελεως Ε. Λοϊζίδου. Τίτλος: Ο ΟΑΣΕ απέναντι στις πρακτικές Κ.Κληριδη και Ο.Μιχαηλιδη. Η φίμωση του Τύπου εκθέτει τους θεσμούς.
Διαβάζω το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημ. Πολίτης. Για το γνωστό θέμα φυσικά. Ζήτησαν και πήραν δήλωση από τον εκπρόσωπο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη ΟΑΣΕ, για την Ελευθερία του Τύπου, ο οποίος στη δήλωση του αντιγράφει, φαντάζομαι από το καταστατικό του Οργανισμού, δυο-τρεις φράσεις γενικες περί ελευθερίας του Τύπου. Ο Πολίτης τις "ξεχειλωσε"από όλες τις μεριές, κατά την προσφιλή του μέθοδο, για να αποδείξει πως τυγχάνει της υποστήριξης του ΟΑΣΕ, στη βρώμικη και παράνομη δημοσιοποίηση της προσωπικής αλληλογραφίας της εισαγγελεως Ε. Λοϊζίδου. Τίτλος: Ο ΟΑΣΕ απέναντι στις πρακτικές Κ.Κληριδη και Ο.Μιχαηλιδη. Η φίμωση του Τύπου εκθέτει τους θεσμούς.
Μέσα στο άρθρο δεν υπάρχει πουθενά ότι ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ έκανε αυτή τη δήλωση...
Και μια μικρή λεπτομέρεια: Στο πολυήμερο μπουλιγκ της εφημερίδας εναντίον της εισαγγελεως, αλλά και του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή, η εφημερίδα διατεινόταν ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος της επέβαλλαν τη δημοσιοποίηση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της εισαγγελεως.
Τώρα ξαφνικά το δημόσιο "συμφέρον"έγινε στο σημερινό δημοσίευμα δημόσιο..."ενδιαφέρον". Λυπάμαι πολύ για την συνέχιση από την εφημερίδα της πορείας που χάραξε στην, ουσιαστικά, παραχάραξη της αλήθειας. Τουλάχιστον στο συγκεκριμένο θέμα.
· Και μια ερμηνεία [πέρα από τις προσωπικές εμπάθειες και τα σχετικά οικονομικά συμφέροντα] πίσω από τις εμμονές του Πολίτη εναντίον του Οδυσσέα Μιχαηλίδη [καλά για τον Κ. Κληρίδη, τα απωθημένα είναι και σαφώς οικονομικά άμα δει κανείς προς τα συμφέροντα δικηγορικών γραφείων και του αποκάλυψε ευρύτερα το θέμα Ρικκου-Νεοκλεους..:)]: Ένα από τα κεντρικά προεκλογικά προβλήματα του Αναστασιάδη ήταν η αποκάλυψη της διαφθοράς της κυβέρνησης του και του ιδίου απο΄τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη..
Σε αυτό το πλαίσιο οι επιθέσεις τζαι δαιμονοποιηση του απο΄τον Πολίτη, ήταν και σκόπιμή προσπάθεια για συσπείρωση των ημέτερων της δεξιάς – για να περιοριστεί η απώλεια ψήφων.. Ήταν πιθανόν η μεγαλύτερη συνεισφορά του Πολίτη στην επανεκλογή Αναστασιάδη..Οποτε άντε να δούμε τα ανταλλάγματα…J ..εννοείται επιπλέον από το αστεροσκοπεία κοκ..:)..Ο Τζίβας ήταν ήδη δεδομένος. Γραμμένος ..αστρικά..:)
Σε αυτό το πλαίσιο οι επιθέσεις τζαι δαιμονοποιηση του απο΄τον Πολίτη, ήταν και σκόπιμή προσπάθεια για συσπείρωση των ημέτερων της δεξιάς – για να περιοριστεί η απώλεια ψήφων.. Ήταν πιθανόν η μεγαλύτερη συνεισφορά του Πολίτη στην επανεκλογή Αναστασιάδη..Οποτε άντε να δούμε τα ανταλλάγματα…J ..εννοείται επιπλέον από το αστεροσκοπεία κοκ..:)..Ο Τζίβας ήταν ήδη δεδομένος. Γραμμένος ..αστρικά..:)
·
· « Ναι Πανίκο καταλάβαμε ότι θα γίνει resolutionκαι στις δυο τράπεζες, αλλά δεν θα τους το πούμε για την ώρα» [δεν θα το πουν στο κοινό]. Μάρτιος 2013. Για να έχουμε μια εικόνα του πως λειτουργεί το συναγερμικό επιτελείο παραπλάνησης, χειραγώγησης και εξαπάτησης, ιδού ένα κλασικό παράδειγμα από τον Μάρτιο του 2013, με τον Αβέρωφ να προσπαθεί να καλοπιάνει τον Π. Δημητριάδη για να ετοιμάσει την επίθεση εναντίον του, πίσω από την πλάτη του…Η πιο χαρακτηριστική εικόνα/περίπτωση ήταν όταν ήταν μετά το Γιουρογκρουπ της 25ης Μάρτιου, όταν ολοκληρώθηκε η τελική απόφαση για το κούρεμα [μετά την απόρριψη του καθολικού κουρέματος]. Ο Αναστασιάδης τηλεφώνησε στον Δημητριάδη ότι είχαν κλείσει συμφωνία. Όταν ο Δημητριάδης [που ήταν στην Κύπρο] είδε το κείμενο της συμφωνίας τζαι ήταν φανερό ότι προνοούσε τζαι resolutionτης Τράπεζας Κύπρου [συν της Λαϊκής], τηλεφωνά πίσω του Αναστασιάδη τζαι ρωτά τον αν κατάλαβαν ότι με την συμφωνία που εκλείσαν πάσιν τζαι οι 2 τράπεζες για resolution. Ο Αναστασιάδης, όμως, δια του αμέσως τον Αβέρωφ τζαι ο Αβέρωφ λαλεί του ¨ναι εκαταλάβαμεν το αλλά εν θα τους το πούμε ακόμα" !!...Ο Δημητριάδης εκπλαγείτε [εν κατάλαβε ακόμα πόσο ελεγχόμενα ήταν τα ΜΜΕ αλλά τζαι το πώς παίζεται το συναγερμικό παιχνίδι της ύπουλης μετάθεσης ευθυνών και δαιμονοποίησης]...Αλλά μετά κατάλαβε ότι το σχέδιο ήταν, να το παίζουν φίλοι [για την ώρα – «εκαταλάβαμεν Πανίκο»] ώσπου να ξεκινήσουν να στήνουν το θέαμα ότι τζηνος [ο Δημητριάδης] φταίει [ο Δημητριάδης που ήταν στην Λευκωσία, για την απόφαση που επήραν ο Αναστος, ο Σαρρής - τζαι ο Αβέρωφ προφανώς που ήταν τζηκατω]....Ετσι λειτουργά το κόλπο. Πουλούν καλόπιασμα για να κερδίσουν χρόνο να φορτώσουν σε άλλους [τζαι σε όσους τους πιστεύκουν] τις δικές τους ευθύνες. Ι
δούτοαπόσπασμα:
"Panico we know that, but we are not saying it yet" I was startled. Before I had a chance to respond he hung up. It all sounded extremely odd. The agreement was in black and white. How could they avoid saying that the Bank of Cyprus would be brought under resolution? It turned out later during the day that they were already preparing the ground for the start of the blame game. Theycertainlydidn’t'twanttotakeresponsibility." [p. 131-32]
δούτοαπόσπασμα:
"Panico we know that, but we are not saying it yet" I was startled. Before I had a chance to respond he hung up. It all sounded extremely odd. The agreement was in black and white. How could they avoid saying that the Bank of Cyprus would be brought under resolution? It turned out later during the day that they were already preparing the ground for the start of the blame game. Theycertainlydidn’t'twanttotakeresponsibility." [p. 131-32]
·
· Η εικόνα χωρίς πλαίσιο δεν έχει νόημα – το νόημα καθορίζεται και όποιος/α δεν ρωτά τα αυτονόητα γίνεται όργανο παραπλάνησης…Το ότι υπάρχουν ακόμα τάσεις αναπαραγωγής της δυτικής και ισλαμικής προπαγάνδας για την Συρία, είναι τζαι κωμικό αλλα τζαι τραγικό. Δηλαδή αρκεί ακόμα να δουν μερικοί ένα παιδικό πρόσωπο με αίματα [η μπογιά], ή να ακούσουν ότι κάποιος νεαρός/νεαρή γράφει [η βγάζει σελφι] υπό πολιορκία, και για κάποιο μυστήριο λόγο φαίνεται να καλεί σε ξένη επέμβαση, για να ταυτιστούν – χωρίς να απορούν αν αητό είναι αλήθειά η θέαμα [μετα από όσα έχουν γίνει] και γιατί καλεί κάποιος σε στρατιωτική επέμβαση ενάντια στην χώρα του, από [εμφανώς σε αυτούς απευθύνεται] δυτικούς μετα την εμπειρία του Ιράκ και της Λιβύης;…Η θέση του ουδέτερου που δεν ρωτά και απλά καταναλώνει εικόνες, είναι πια μέρος του προβλήματος…Ευτυχώς εμφανίστηκαν και εδώ οι αποκωδικοποιήσεις του θεάματος και του ψέματος…Τουλάχιστον με την χρήση ψεύτικων εικόνων από άλλες διαμάχες - θυμίζουμε ότι η πιο κλασική ιστορικά ήταν η χρήση της φωτογραφίας του κορμοράνου βουτηγμένου στο πετρέλαιο το οποίο αποδόθηκε στον κακό Σανταμ για να αποκαλυφθεί μετα ότι τα δυτικά ΜΜΕ χρησιμοποίησαν μια άσχετη φωτογραφία από προηγούμενο πόλεμο…Αλλά το βασικό ερώτημα στο συριακό το οποίο δεν μπορεί να αποφεύγεται, είναι ποιοι πολεμούν. Το παραμύθι με τους ισλαμιστές σαν «εξεγερμένους» η «λαό» ξέφτισε…Ποιοι είναι οι ένοπλοι στην Γκουτα; Γιατί πολεμούν; Τους θέλουν οι κάτοικοι η έχουν καταλάβει την περιοχή με τα όπλα.. Οι ίδιες ερωτήσεις που έπρεπε να τεθούν και για το Χαλέπι. Όποιος θέλει να υπερασπιστεί τους ισλαμιστές [έστω εκείνους που είναι συριακής καταγωγής] να το ΄πει…αλλά το να κρύβονται μερικοί πίσω από τα παιδιά για να εκμαιεύσουν θέαμα…νισάφι πια ρε..ακόμα και τα παιδια της Γάζας τα πουλάτε σαν θέαμα αλλά την στιγμή του πόνου εκείνων των παιδιών τα δυτικά ΜΜΕ που ήταν;…
· AdonisFlorides: Η φωτογραφία γνωστή ως GazaGirlπρωτοδημοσιεύτηκε το 2013 και τραβήχτηκε στη Γάζα. Έχει σημασία να γνωρίζουμε ποιος διαπράτει ποιο έγκλημα. Διαφορετικά είναι ξέπλυμα του εγκλήματος. Κάτι ανάλογο ισχύει και με τις πιο πολλές φωτογραφίες που διοχετεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες στα ΜΚΔ και παρουσιάζονται ως πρόσφατες από τη Συρία ενώ είτε είναι μερικών χρονών, είτε δεν είναι από τη Συρία είτε και τα δύο.
·
·
· Φαίνεται ότι έστω τζιαι κάποιοι εξεκινήσαν να ξυπνούν που το λήθαργο της "ανάπτυξης"μέσω πώλησης υπηκοοτήτων (γιατί τούτον εν η πώληση διαβατηρίων). Η Χαραυγή έσιει συνεχόμενα άρθρα για το θέμα τούν'τες μέρες που καταδεικνύεται το πλέγμα "Όπως ανέφερε η κ. Καούλλα, σε πρόσφατη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε όπως εισαχθούν κώδικες για το ποιοι θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες για εξασφάλιση υπηκοοτήτων σε λεγόμενους επενδυτές από το εξωτερικό.Όπως αποκαλύφθηκε με βάση τη λίστα που κατατέθηκε, ανάμεσα σε δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, υπηκοότητες παρέχουν και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα. " (http://dialogos.com.cy/haravgi/3-383-ipikootites-se-ekatommiriouchous/#.WpZL3aiWbIU ) Ενώ το κυβερνών κόμμα εξεκίνησεν να κλωτσά ακόμα τζιαι τους διορισμένους του που για να αποφύγει τον έλεγχο επικαλείται πιθανές καθυστερήσεις (σιγά τωρά που εννά μας κόψει η διαφάνεια):
· Και μερικοι κλαίνε γιατί μαθαίνει το κοινό πως πουλιέται η χώρα τους [Τζίβες παντού]: Το σίγμα μέσω του capital (οικονομικού συνεργάτη του) είδεν γκάφαν ολκής επειδή εδιαρρεύσαν ονόματα ατόμων που επιάσαν υπηκοότητα "Τεράστια ζημιά στην εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό προκάλεσε η δημοσιοποίηση σήμερα σε κυπριακά ΜΜΕ των ονομάτων δισεκατομμυριούχων επιχειρηματιών στους οποίους έχει παραχωρηθεί κυπριακό διαβατήριο στο πλαίσιο του σχεδίου κατ’ εξαίρεση. Το θέμα όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε προκάλεσε την έντονη ανησυχία του CIPAο οποίος δεν αποκλείεται εντός της ημέρας να εκδώσει και σχετική ανακοίνωση."(http://capital.sigmalive.com/story/12763277)
· - Σκάνδαλο Πυρίλλη: "Έρευνα από το υπουργείο Εσωτερικών σε πρώτο στάδιο και αν απαιτηθεί και από την Αστυνομία και τον Γενικό Εισαγγελέα, εισηγείται ο Γενικός Ελεγκτής κατόπιν καταγγελιών που αφορούν ενέργειες ή και παραλείψεις του Δημάρχου Παραλιμνίου Θεόδωρου Πιρίλλη. Σχετίζονται με έργα μέσω των οποίων απέκτησε πρόσβαση σε τεμάχιο το οποίο αγόρασε προηγουμένως και το οποίο φέρεται να ενεγράφη στο όνομα της συζύγου του, σε άλλα δύο πρόσωπα, καθώς και σε εταιρεία η οποία ανήκει στον ίδιο και στη σύζυγο του." - http://www.philenews.com/eidiseis/topika/article/494189/erevna-kata-dimarchoy-paralimnioy-eisigitai-o-eleggtis
· Τζιαι το σίγμα φαίνεται να προτιμά να προωθήσει τη θέση Πυρίλλη. Πάντως ο τελευταίος που είπεν το "καθαρός ουρανός"εκατεληξεν φυλακή - http://www.sigmalive.com/news/local/491563/o-th-pyrillis-kalei-ton-geniko-elegkti-na-askisei-elegxo
· Ο Οδυσσέας έκαμεν τζιαι παρέμβαση για τες θαλασσινές σπηλιές "Στη δεύτερη επιστολή του Γενικού Ελεγκτή που απευθύνεται προς τον Δήμο Πέγειας γίνεται αναφορά στην επιτόπια επίσκεψη και συνοδεύεται από χάρτες που καταδεικνύουν ότι υπάρχουν επεμβάσεις μέρος κτηρίων στη ζώνη προστασίας της παραλίας. Σε σχέση με την ανέγερση των έξι κατοικιών στην περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπιστώνει ότι κακώς επιτράπηκε η τοπιοτέχνηση εκτός της ζώνης προστασίας της παραλίας, θέτοντας θέμα κινδύνου ασφάλειας της σπηλιάς. " - http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/494627/parembasi-odyssea-ga-tis-thalassines-spilies
· Το παράδοξον της υπόθεσης ένει ότι κανένας δεν διερωτάται ήνταλως δκυο υπηρεσίες εν μπορούν να συντονιστούν ώστε να έχουν κοινή γραμμήγια το ίδιο θέμα, ότι για δεύτερο θέμα των ημερών (στην επικαιρότητα) ειδικά σε σχέση με παρανομίες εμπλέκουνται εργολάβοι (το πρώτο εν το θέμα πώλησης διαβατηρίων), ούτε φυσικά για την πολεοδομική αρχή περιοχής Πάφου της οποίας το όνομα εμπλέκεται σε παρανομες/ παράτυπες αδειοδοτήσεις για πολλοστή φορά τον τελευταίον τζιαιρό."Το παράδοξο στην όλη υπόθεση είναι ότι το Τμήμα Πολεοδομίας επιρρίπτει ευθύνες στο Τμήμα Περιβάλλοντος γιατί έκανε τη δουλειά του και σταμάτησε τις παράνομες οικοδομικές εργασίες! Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Μετά την ειδοποίηση επιβολής ημερ. 26 Ιανουαρίου 2018, το Τμήμα Περιβάλλοντος αποτάθηκε στο Τμήμα Πολεοδομίας στις 13 Φεβρουαρίου 2018 και ζητούσε ενημέρωση κατά πόσον η διαδικασία επίδοσης ειδοποίησης επιβολής έρχεται σ’ αντίθεση με τη διαδικασία έκδοσης θετικής περιβαλλοντικής γνωμάτευσης από την Περιβαλλοντική Αρχή. " - http://www.philenews.com/eidiseis/topika/article/494194/ktizoyn-stis-spilies-tis-fokias-ekdilosi-diamartyrias-eikones
·
· Τα περιβαλλοντικά εγκλήματα τριτώνουν (Πυρίλλης, Πέγεια, Μαθιάτης) τούτην την εβτομάδα με καταγγελίες για παρεμβάσεις του υπουργού "ποιός είσαι εσύ χρυσέ μου"ώστε να επαναλειτουργήσει το Μεταλλίον Μαθιάτη που τους πελάτες του πρώην βουλευτή ΔΗΣΥ Ρίκκου Μαππουρίδη. Τελικά είμαστεν μια ωραία - διαπλεκόμενη - ατμόσφαιρα "Με ανοικτή επιστολή τους η Ομάδα Προστασίας Ιστορικού και Περιβαλλοντικού Πλούτου Μαθιάτη και η Ομάδα Επηρεαζόμενων από την επαναλειτουργία του νότιου μεταλλείου Μαθιάτη αναφέρονται στην παρέμβαση του υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, με σκοπό τον εξαναγκασμό κυβερνητικών τμημάτων να αλλάξουν τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις τους και την ήδη εκθοδείσα Γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής για απόρριψη της αίτησης της εταιρείας HCMγια την αξιοποίηση των χρυσοφόρων αποθεμάτων του αρχαίου μεταλλείου του Στρογγυλού στην κοινότητα Μαθιάτη. " - http://www.philenews.com/eidiseis/topika/article/494366/zitoyn-prostasia-toy-metalleioy-mathiati-epistoli
·
· Για τες τράπεζες τωρά, ο Λοττίδης μολοά το κόζιν στον τίτλο μετά την ανακοίνωση ζημιών που πλευράς της Τράπεζας Κύπρου (η οποία τόσον τζιαιρόν ανακοίνωνεν κέρδη) Οι ζημιές στοχεύουν σε πώληση ΜΕΔ - http://www.kathimerini.com.cy/gr/oikonomiki/oikonomia/1-oi-zimies-stoxeyoyn-se-pwlisi-med
·
· Η απόπειρα του Μπολίτη να ηρωοποιήσει τον εαυτόν του. Ξεκινούμεν με το "διώξεις κατά Πολίτη" (- http://politis.com.cy/article/anisichia-oase-gia-tis-dioxis-kata-politi), που ακόμα τζιαι αναγνώστες του διερωτούνται για το ... "διώξεις". Γιατί ως γνωστόν είναι δίωξη να καλείσαι για κατάθεση. Τελικά με την ορολογία εν το έσιει ο Μπολίτης που το ότι η Εισαγγελία εκπροσωπεί την αιτουσα χώρα σε δίκες φυγόδικων όπως ορίζεται σε διακρατικές συμφωνίες, ως την υποχρέωση να δίνονται στοιχεία στην Ελεκγτική Υπηρεσία τζιαι τωρά στες... "διώξεις", χρειάζεται σοβαρήν υποστήριξη για να μεν αυτοδιαψεύδεται ασύστολα τζιαι τόσον κραυγαλέα.
·
· Σε παρόμοιο μοτίβο τζιαι ο Φιλελεύθερος - http://www.philenews.com/eidiseis/media/article/494427/ekprosopos-oase-kata-anakrisis-dimosiogafon-stin-kypro . Ενώ ο Μπολίτης μιλά για "φίμωση" - http://politis.com.cy/article/i-fimosi-tou-tipou-ektheti-tous-thesmousΕν άξιον απορίας πάντως αν όντως ο εκπρόσωπος ου ΟΑΣΕ είσιεν ενημέρωση τζιαι για τα "πρότυπα"δημοσιογραφίας του Μπολίτη τζιαι την "ηθική"τζιαι "χρηστή διακυβέρνηση"στην οποία βασίζεται ειδικά αφού πριν έναν χρόνο υπογράφηκε σχετικό μνημόνιο συναντίληψης "Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την έγκριση ενός μνημονίου συναντίληψης, στο οποίο οι επικεφαλής τριών δημοσιογραφικών συνδικάτων συμφώνησαν για αμοιβαία συνεργασία και αλληλεγγύη σε θέματα ασφάλειας των δημοσιογράφων, πρόσβασης σε πληροφορίες και συμμόρφωσης με τα επαγγελματικά πρότυπα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι συμμετέχοντες συζήτησαν θέματα όπως η ηθική, η χρηστή διακυβέρνησηκαι η αυτορρύθμιση στο έργο τους. " Πηγή: http://politis.com.cy/article/mnimonio-sinergasias-metaxi-oase-ke-kiprion-dimosiografon
·
· Αλόπως δημοσιογράφοι εν μόνο του Μπολίτη τζιαι του Φιλελευθέρου. Οι υπόλοιποι εππέσαν που το εξωστ της μοτόρας.
·
· Η υπόθεση με το νηπιαγωγείο που άρπαξε η αρχιεπισκοπή για να ξεκινήσει την εκστρατεία οργανωμένης αποβλάκωσης υπό την καθοδήγηση του Τόμμυ και των συμφερόντων του, προκάλεσε ευτυχώς μια σειρά από αντιδράσεις. Θα δούμε αν η κοινωνία έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει και αυτήν την οπισθοδρόμηση πριν επεκταθεί. Διαφορετικά, απλώς σε κάποια φάση θα πρέπει να έχουμε και μια συνολική ανατροπή πια: Για την ώρα ένα ενδεικτικό σχόλιο και μια εξίσου ενδεικτική παρατήρηση για την ευθύνη αυτών που στηρίζουν την πολιτική εξουσία της διαπλοκής:
Χάρης Ψάλτης.Οι βυζαντινισμοί της Αρχιεπισκοπής:
Δεν ξέρω αν έγινε αντιληπτη η σοβαρότητα της εξελιξης με το κοινοτικο νηπιαγωγειο που περασε υπο τη λειτουργια της Αρχιεπισκοπής. Στην ουσία χωρις να ξοδεψουν δεκάρα, με αδιαφανεις διαδικασίες έχουν αποκτήσει κτήριο, ανυποψιαστους μαθητές και γονεις που κατα τα άλλα θα πιστεύουν ότι ακολουθουν το κρατικο αναλυτικο ενω ουσιαστικα θα τους έχουν επιστρεψει στο μασαίωνα και το σκοταδισμό
Δεν ξέρω αν έγινε αντιληπτη η σοβαρότητα της εξελιξης με το κοινοτικο νηπιαγωγειο που περασε υπο τη λειτουργια της Αρχιεπισκοπής. Στην ουσία χωρις να ξοδεψουν δεκάρα, με αδιαφανεις διαδικασίες έχουν αποκτήσει κτήριο, ανυποψιαστους μαθητές και γονεις που κατα τα άλλα θα πιστεύουν ότι ακολουθουν το κρατικο αναλυτικο ενω ουσιαστικα θα τους έχουν επιστρεψει στο μασαίωνα και το σκοταδισμό
· Η εκκωφαντική Συναγερμίτιδα της κ. Ταραμουντά. Ο καημένος ο Κάρογιαν και η προσπάθεια κατασκευής θεάματος εκεί που δεν υπάρχει καν σκηνή. Ως γνωστόν, ο Μ. Κάρογιαν μετά από αρκετό διάστημα έκανε την υποτίθεται αναμενόμενη δημόσια δήλωση του – και βασικά επανέλαβε τα τετριμμένα: έγινε καλπονοθεία στις εκλογές που κέρδισε ο Παπαδόπουλος [και καλά ήσουν πρόεδρος, έγινε καλπονοθεία και περιμένεις τώρα, χρόνια μετά να τεθεί θέμα …από άλλους;], ότι δεν είχε ανάμειξη σε πριμοδοτήσεις στις πρόσφατες εκλογές [καλά ρε Μάριε, πόσο δύσκολο ήταν να διαψεύσεις όταν το όνομά σου περιφερόταν σαν πασατέμπος στα συναγερμικά κουτσομπολιά; Τώρα μιλάς;], και έθεσε και μια κωμική θέση: Να γίνει συνέδριο στο ΔΗΚΟ υπό επιτήρηση άλλων [να μπει δηλαδή το κόμμα υπό επιτήρηση; !!] για να γίνει σχετικό συνέδριο κοκ. Κάποιος πρέπει να μιλήσει και να πει στον Μάριο ότι απλώς κάνει τα πράγματα χειρότερα με τέτοιες ανοησίες… Όπως ήρθαν τα πράγματα, είτε κάνε καμιά κίνηση [άντε να πάρεις/πάρετε 1-2% αν σε πριμοδοτήσει ο ΔΗΣΥ, αλλά και αυτοί τρέχουν να κλείνουν τρύπες τώρα πια]… Δυστυχώς εδώ έφτασε το θέμα. Αν θυμόσουν πώς σου την έστησε ο ΔΗΣΥ το 2011 για την προεδρία της Βουλής, και μετά πως σε χρησιμοποίησε για την εκλογή Αναστασιάδη [και εσύ προθυμοποιήθηκες] θα καταλάβαινες ότι για αυτούς ήσουν αναλώσιμος… Και σε προβάλλουν, όχι γιατί τους ενδιαφέρεις, αλλά απλώς για να κάνουν αντιπολίτευση στον Παπαδόπουλο… Είναι όντως θλιβερή η κατάσταση και μην την κάνεις χειρότερη με το να ελπίζεις στις φούσκες των συναγερμικών ΜΜΕ..… Η πιο κωμική ήταν η Ταραμουντά, η πιο διοικητική φωνή του ΔΗΣΥ στον Φιλελεύθερο, η οποία πρόβαλε τις πλαδαρότητες Κάρογιαν με τον τίτλο «Εκκωφαντική επιστροφή για Μάριο»… Όπως λέμε, μερικοί τίτλοι γράφονται αλλού και μεταφέρονται στα δημοσιογραφικά γραφεία; …Πάντως, ψυχαναλυτικά μιλώντας, το «εκκωφαντική» πάει συνήθως με το «σιωπή».. J ..Ήρεμα κυρία μου, θα πάθουν τίποτα και τα αυτιά σας.. :)
·
· Η αλήθεια είναι ότι εμφάνιση του Κάρογιαν την συγκεκριμένη χρονική στιγμή ήταν άτυχη για τον ίδιο. Προσπάθησε να εμφανιστεί σαν εκφραστής της κριτικής για μη δημοκρατικές μεθόδους κοκ, την ίδια στιγμή που αποκαλυπτόταν ότι ο βασικός του σύμμαχος, ο Χ. Πατσαλιδης, ήταν ο υπουργός που υπέγραψε για να επιτραπεί η οικοδομική εργασία στις θαλασσινές σπηλιές στην Πέγεια. Και η διασύνδεση οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην διαπλοκή: Υπέγραψε στο παρά πέντε του τέλους της θητείας του, για να ευκολύνει τον Λεπτό, ο οποίος είναι ο κολλητός του Αβέρωφ και τον οποίον προστατεύει το ΔΗΣΥ… Τί άλλο να πει κάνεις για το δίκτυο της διαπλοκής;. Άσε ρε Μάριε… δεν σε θέλει ούτε η συγκυρία σε αυτήν την φάση.. :)
·
· Αν είναι να δούμε τον Κάρογιαν και ότι εκφράζει σαν υποτίθεται «μετριοπαθής» απέναντι στην ταύτιση του Ν. Παπαδόπουλου με τον απορριπτικό εθνικισμό, τότε τί να πει κανείς ότι ο νέος υπουργός παιδείας, ο οποίος αποδόθηκε από καθεστωτικά ΜΜΕ στον Κάρογιαν, φαίνεται να είναι υποστηρικτής της παρέμβασης της ε/κ εκκλησίας στα θέματα της δημόσιας παιδείας. Κάποιος ίσως να του εξηγήσει του ανθρώπου ότι το υπουργείο έγινε κρατικό-δημόσιο και άρα [με βάση το σύνταγμα για το κράτος] κοσμικό… Ας ξεκινήσει από εκεί ο Μάριος, αν το όντως είναι «δικός του», για να αποδείξει ότι ο ίδιος, ο Κάρογιαν, εκπροσωπεί έστω την απαίτηση για κοσμική παιδεία και όχι εκκλησιαστικό έλεγχο και μάλιστα προνομιακά από μια από τις υπάρχουσες θρησκευτικές δομές της Πολιτείας που είναι και συνταγματικά πλουραλιστική…
· Δώρος Πολυκάρπου [σχόλιο από το δημοσίευμα της Γκάρντιαν για το ξεπούλημα ταυτοτήτων στην Κύπρο]:"LeakeddocumentsshowthattheCypriot“goldenvisa” schemeremainsalucrativesourceofrevenuefortheisland, generatingatleast€4.8bn (£4.3bn). Cyprus has given citizenship to 1,685 “foreign investors” since 2008 – many from the former Soviet Union, and from China, Iran and Saudi Arabia – and 1,651 members of their families."…Είχαμελοιπόν, το 2013, ανάγκη 5.8 διςγιατιςτράπεζεςκαιοδηγηθήκαμεστοκούρεματωνδυοπροβληματικώντραπεζών. Οπότε ιδού πως έκλειναν με ππάτσιες τα ελλείματα και οι προεκλογικές μειώσεις δημόσιου χρέους. Πουλούσε Κύπρο ο Χάρης. Οπότε τώρα που είμαστε υπό την εξάρτηση/αιχμαλωσία αυτών των εκατομμυριούχων που μπορούν πια να αγοράζουν ολόκληρη την Κύπρο, τί θα γίνει; …Να θυμόμαστε ποιοί άνοιξαν την πόρτα σε αυτήν την εξάρτηση… Το κυπριακό ΑΕΠ είναι 17 δις… Αν υποθέσουμε ότι οι 2,000 από αυτούς τους εκατομμυριούχους που αγοράσαν την κυπριακή υπηκοότητα κάνουν ένα ταμείο και ρίξει ο καθένας/καθεμιά από ένα εκατομμύριο, νά’ σου 2 δις, το ένα όγδοο του ΑΕΠ. Και ας πούμε ότι αποφασίζουν να αγοράσουν πολιτικούς, μικρά κόμματα, εφημερίδες που προσφέρονται [οφθαλμοφανέστατα.. :)] …Η αιχμαλωσία των τραπεζών θα φαντάζει σαν μικρό παιχνίδι μπροστά σε αυτά που μπορεί να έρθουν από τις εξαγορές… Καποιοι πούλησαν την Κύπρο και πάλι;.. :)
·
· Όταν υπάρχει μια διαμάχη πρέπει λογικά να ακούς και τις 2 απόψεις [λογικά – τα ε/κ ΜΜΕ ακούνε μόνο την μια άποψη πάντα] …Και μετά, αν δεν συμφωνούν οι εκδοχές καταφεύγεις σε άλλες μαρτυρίες, αποστασιοποιηθέντες και από τους δυο φορείς των διαφορετικών απόψεων. Και σαν τελική επιβεβαίωση καταφεύγεις και στο πλαίσιο – τί έγινε, τί γινόταν και ποιά εκδοχή επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα. Με αυτό το πλαίσιο αξιολόγησης, πάρτε την εκδοχή Αναστασιάδη ότι το ενεργειακό πρόγραμμα συνεχιζόταν χωρίς διασύνδεση με τις συνομιλίες [το οποίο διαψεύδεται από τα γεγονότα πριν το 2015 και την αλλαγή μετα τις συνομιλίες κοκ] και την ακόλουθη δήλωση Ακιντζή… Τα ψώνια μπορεί να επιμένουν στον «δεσμεύομαι», αλλά ο κ. Ακιντζή είναι σαφές ότι λέει την αλήθεια, αν καταφύγουμε στο βασικό κριτήριο του πλαισίου [πότε κινείται η Τουρκία στην ΑΟΖ και την σχέση αυτών των κινήσεων με τις διαπραγματεύσεις]: «Και θέμα αξιοπιστίας του Προέδρου Αναστασιάδη με αφορμή τα όσα κατ’ ιδίαν του υποσχέθηκε, ήγειρε ο Τ/κ ηγέτης στη διάρκεια της προχθεσινής του συνέντευξης. Ο κ. Ακιντζί αποκάλυψε ότι στο δείπνο της 11ης Μαΐου (2015) στο Λήδρα Πάλας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην οποία του είπε ο ίδιος ότι θα ξεκινούσαν τις διαπραγματεύσεις στις 15 του μηνός, αλλά η ε/κ πλευρά δεν θα προχωρούσε σε γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Κατά τον Τ/κ ηγέτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τού απάντησε ότι δεν επρόκειτο να συμβεί κάτι τέτοιο, σημείωσε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν χαμηλές και πως ούτε σύντομα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν.»http://dialogos.com.cy/blog/o-anastasiadis-iposchethike-ston-akintzi-oti-den-tha-ginontan-geotrisis/#.Wprb7-eYPIU
· Ποιός θέλει τα δυο κράτη; Πριν λίγο καιρό υπήρχε μια κριτική εστίαση στον Ν. Παπαδόπουλο γιατί είχε κληθεί ένας Έλληνας καθηγητής να μιλήσει στο μνημόσυνο του Τάσσου, ο οποίος είχε εισηγηθεί την αποδοχή δυο κρατών μέσα στην ΕΕ σαν λύση του κυπριακού. Δικαιολογημένα υπήρχαν αντιδράσεις κοκ. Και οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν για την ασάφεια της υποτιθέμενης «νέας στρατηγικής». Θυμάστε τότε τα συναγερμικά φερέφωνα να μουρμουρούν παντού [από την καθημερινότητα στο Facebook] ότι ο Παπαδόπουλος ήταν επικίνδυνος να φέρει την διχοτόμηση κοκ; Τώρα έχουν εξαφανιστεί… Τέλειωσαν οι εκλογές και περιμένουν την αμοιβή τους; Αλλά τώρα είναι ο δικός τους υποψήφιος που προχωρεί με σταθερά βήματα πίσω βάζοντας και θέματα κλεισίματος οδοφραγμάτων κοκ. Ο κ. Ακιντζή ως συνήθως λειτουργεί σαν η φωνή της αλήθειας στα κωμικά θεάματα των υπεκφυγών της ε/κ πολιτικής [θυμάστε και τον Τόμμυ να λέει για δυο κράτη ή το Νικούιν με τις δύο ΑΟΖ;] ..Ο κ. Ακιντζή, λοιπόν, είπε ότι θα ρωτήσει τον Αναστασιάδη τί νομίζει και τί θέλει για αυτό το θέμα, αφού ο βασικός του σύμμαχος και υποστηριχτής προεκλογικά, ο αρχιεπίσκοπος, είπε ότι προτιμά την λύση δυο κρατών, και μετά σαν τυπική συμπεριφορά του Τόμμυ το έριξε στο «μα εγώ εν τζαι»… επιπλέον ο Ανάστος έριξε την βαρέλα για βόρεια και νότια ΑΟΖ… Οπότε μπορούν οι οπαδοί του ανεκδιήγητου να εξηγήσουν τί θέλουν [εκτός από το να τρώνε σε βάρος των υπολοίπων;]. Ο Ακιντζή είπε ότι, αν δεν θέλει η ηγεσία των ε/κ λύση τώρα, θα βρεθούμε με διαφορετικά κράτη στην ΕΕ. Εκεί υπάρχει και κατανόηση, όχι μόνο του ιστορικού πλαισίου, αλλά και του γεωγραφικού – του αναπόφευκτου της ντε φάκτο επανένωσης…
·
· - Πριν λλίες μέρες εδκιαβάζαμεν πάλε για την ευτυχία που εκλείσαν οι κυπριακές αερογραμμές τζιαι τωρά υπάρχει ανταγωνισμός τζιαι φτηνά εισιτήρια. Όπως λαλεί η 2ηΑ, το πλαίσιον ότι τζιαι νά'ναι: σε μιαν εβδομάδα δκυο ζητήματα επροκύψαν σχετικά. Το ένα " Το άλλο θέμα συζήτησης είναι η... TUS. Ωραίο το conceptτων μικρών και ευέλικτων αεροπλάνων που λειτουργούν σαν ιπτάμενα λεωφορεία, όμως ένα τραπέζι από πρώην υπαλλήλους της CyprusAirwaysέλεγε πως των αεροπλάνων Fokkerπου δρομολόγησε η εταιρεία η παραγωγή έχει διακοπεί εδώ και 15 χρόνια. Χάθηκαν τα Ebraerή τα Bombardierπου τα αεροπλάνα τους πετούν σε χώρες εκτός από το Ιράν; Βέβαια μπορεί να είναι μεταβατικό το στάδιο της εταιρείας. Όλοι θυμόμαστε τα πρώτα χρόνια της Aegeanόπου πηγαινοερχόταν Αθήνα–Λάρνακα με εγγλέζικο ελικοφόρο." (http://www.kathimerini.com.cy/gr/apopseis/arthrografia/to-pantopoleio/pantopolio-otan-kapnizei-o-loylas-ki-esy-tekmiria-fylas . το δεύτερο: “Το μόνο που μας πρότειναν είναι επιστροφή 35 ευρώ ενώ αρνούνται την κάλυψη των εξόδων διαμονής σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί” κατήγγειλε έξαλλος επιβάτης της πτήσης στην ιστοσελίδα μας σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επαφή από πλευράς αεροπορικής εταιρείας ως προς εναλλακτικούς τρόπους επιστροφής στην Κύπρο." http://dialogos.com.cy/blog/kathilomeni-sti-thessaloniki-dekades-kiprii-parapona-gia-cobalt/#.WpubPKiWbIV
·
· Επειδή η πρώτη κατοικία είναι "προστατευμένη", γι'αυτό ήδη εσταλήκαν επιστολές εκποιήσεων πρώτων κατοικιών (παλιών και νέων περιπτώσεων). 173 εκποιήσεις την ημέρα στην Ισπανία. Στο ρότσο? - http://dialogos.com.cy/blog/stalthikan-epistoles-gia-ekpiisi-protis-katikias-ke-epangelmatikis-stegis/#.WpoW_aiWbIW
·
· Τελευταία πληροφόρηση για το διορισμό Καδή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος λαλεί ότι εν δώρο στον Ττόμυ (ένα δηλαδή δώρο το υπουργείο Παιδείας τζιαι άλλο το Υπουργείο Περιβάλλοντος). Ένας λόγος φυσικά του δώρου εν το έκτρωμα στη Γεροσκήπου για να μεν αναγκαστεί ο καημένος να φκαίννει πας τα 'τράκτα'τζιαι έσιει τζιαι το σπόνδυλο του. Η τσιλιμαθκια του θερκού ήδη εφάνην για τον άλλο λόγο διορισμού του Καδή: " Ποιος να του το έλεγε του νέου υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος που μόλις παρέλαβε ότι η πρώτη απόφαση επί των ημερών του πράξη θα είναι η έκδοση θετικής περιβαλλοντικής γνωμάτευσης η οποία μάλιστα θα επιβραβεύει τις ενέργειες επιχειρηματία σε σχέση με την εκτέλεση παράνομων οικοδομικών εργασιών για την ανέγερση οκτώ κατοικιών στην περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών. "- http://www.philenews.com/eidiseis/paraskinio/article/496041/proti-apofasi-epi-ton-imeron-toy
·
· Μιας τζιαι μιλούμεν για τες θαλασσινές σπηλιές: "Ο Χρήστος Πατσαλίδης ως υπουργός Εσωτερικών, 9 μέρες πριν παραδώσει το υπουργείο, υπέγραψε Διοικητική Πράξη με την οποία εντάχθηκε ένα κομμάτι βράχου σε ζώνη ανάπτυξης πάνω στις Θαλασσινές Σπηλιές της Πέγειας. Aλλά, λέει, δεν είδε τι υπέγραφε, αρκέστηκε που το είδαν οι υπηρεσιακοί που του έδωσαν τα χαρτιά να τα υπογράψει. Αλλά, είναι ο υπουργός που έχει την ευθύνη και είναι δική του η υπογραφή στο έγκλημα που έγινε. Γι’ αυτό πρέπει να δοθεί και μια εξήγηση: Είναι τυχαίο που πρόκειται για απόφαση που ευνοεί επιχειρηματίες της πόλης του; Δεν ήξερε και δεν ρώτησε καν σε ποιον ανήκει εκείνο το κομμάτι και ποιος το θέλει σε ζώνη για να κτίσει επαύλεις;" - http://www.philenews.com/eidiseis/paraskinio/article/496038/o-ypoyrgs-den-ixere-den-rotise
·
· Μιας τζιαι μιλούμεν για τες θαλασσινές σπηλιές 2: Σε άρθρο στο Φιλ, ο Άγγελος Νικολάου, τες 3 Μαρτίου 2018, αποκαλύπτει ότι η Πολεοδομία Πάφου είπεν ψέματα, αφού ξεκαθαρίζεται ότι το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνων ως αρμόδιο για τη συγκεκριμένη περιοχή, όι μόνο δεν συγκατατέθηκε, αλλά εναντιώθηκε και σε άλλες δυο "αναπτύξεις"στην περιοχή. Μάλιστα, το ΤΑΘΕ δίνει στεγνά - τζιαι καλά κάμνει - την Πολεοδομία αφού καταγγέλλει τη διαδικασία λήψης απόφασης, αφού δεν πραγματοποιήθηκε σχετική συνεδρία. Μετά από επιστολή του ΤΑΘΕ παρενέβη η Ελεγκτική Υπηρεσία - σημαντική διευκρίνηση: πριν από την έκδοση πολεοδομικής άδειας. Η Ελεγκτική Υπηρεσία που αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η μεμονωμένη εξέταση της ανάπτυξης για την ανέγερση των έξι κατοικιών στην υπό αναφορά περιοχή και έκδοση θετικής γνωμάτευσης, δεν συνάδει με τις θέσεις του ΤΑΘΕ, τις οποίες η Υπηρεσία μας θεωρεί ότι θα έπρεπε να είχαν ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη» Τζιαι τούτα ούλλα, που τα πέρσι. http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/495962/agoisan-to-tm-alieias-edosan-adeia-stis-thalassines-spilies -
↧
Ιδού και τί είπε ο κ. Ακκιντζιη, από μια δημοσιογράφο που ακούει, αντί απλά να παπαγαλίζει το εθνικό ποίημα όταν μιλούν οι Άλλοι.. Οι παράμετροι δεν θα πεταχτούν στα σκουπίδια, δηλώνει ο M. Ακιντζή
ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου - Οντούλ Ασίκ Ουλκέρ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 02/03/2018
______________________________________
Κιόνελι 1963: Για όσους θέλουν να κατανοούν και την εμπειρία του Άλλου... Όσοι δεν θέλουν απλώς θα βρίσκουν μπροστά τους την μνήμη...
Οι παράμετροι των ΗΕ δεν μπορούν να πεταχτούν στα σκουπίδια, αυτό δεν μπορεί να γίνει, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αλλάξει η μεθοδολογία, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ώστε να συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο το πώς θα προχωρήσουν.
Στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απόψε στα κατεχόμενα και μιλώντας στο δεύτερο μέρος της συζήτησης για το Κυπριακό, ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε και στο φυσικό αέριο, λέγοντας πως η δημιουργία μιας κοινής επιτροπής για το θέμα είναι το καλύτερο Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μέχρι να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό. «Η δημιουργία μιας επιτροπής για το φυσικό αέριο θα μπορούσε να είναι ένα πολύ ισχυρό και δυνατό ΜΟΕ. Δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί η ε/κ πλευρά δεν θέλει να το κάνει αυτό».
Ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα στείλει κάποιον στην Κύπρο για να μιλήσει με τις δύο πλευρές. Στη συνάντησή του, ανέφερε, με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, της είπε πως δεν αρκεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να λέει τα ίδια, αλλά να αποδείξει (ότι άλλαξε νοοτροπία), ενώ μίλησε για μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις από τον Ε/κ ηγέτη.
«Πρέπει να κάνουμε μια πολύ ειλικρινή κατ’ ιδίαν συνάντηση. Όχι για τις διαπραγματεύσεις, πρέπει να συζητήσουμε ανοικτά τι σκέφτεται για το από δω και πέρα. Θα μου πει αυτός, θα του πω και εγώ, θα με ρωτήσει, θα τον ρωτήσω. Αυτό είναι ιστορική μας υποχρέωση». Εάν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια περιφερειακή συνεργασία, δεν θα χάσουν μόνοι οι Τ/κ, θα χάσουν και οι Ε/κ, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί. «Δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν μόνοι τους από τις φυσικές πηγές στην ανατολική Μεσόγειο». Το ψευδοκράτος και η Τουρκία, είπε, είναι αποφασισμένες σε αυτό το θέμα.
Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι εάν υπάρξει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης δεν θα είναι όπως η προηγούμενη, να πηγαίνουν στη νεκρή ζώνη και να συζητούν γύρω από το ίδιο θέμα και μετά να το συζητούν τρεις μέρες και τρεις μέρες οι διαπραγματευτές, αυτό διήρκισε 50 χρόνια. «Εάν αυτό είναι προϋπόθεση, δεν είναι του Ακιντζί είναι του ΓΓ. Δέστε την τελευταία του έκθεση. Λέει ότι μια διαδικασία από δω και πέρα πρέπει να είναι με την προσέγγιση ενός πακέτου για να προκύψει μια στρατηγική συμφωνία. Το Σεπτέμβριο συναντήθηκα με το ΓΓ του ΟΗΕ, ούτε ο ίδιος είναι έτοιμος να μπει σε μια διαδικασία ανοικτού τέλους».
Κατά τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσπαθεί και πάλι να διαχωρίσει τα θέματα, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να συζητήσει τα εσωτερικά ζητήματα μέχρι να προετοιμαστεί καλά το κεφάλαιο της ασφάλειας και εγγυήσεων, ενώ ο ΓΓ μιλά για προσέγγιση ενός πακέτου. Υποστήριξε ότι η προσέγγιση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι να συζητήσουν τα εσωτερικά θέματα, να συνεχίζονται οι συνομιλίες και να συνεχίζονται και οι σχεδιασμοί της ε/κ πλευράς στη θάλασσα. «Αυτό το βλέπουν όλοι, κανείς δεν τα τρώει αυτά. Αυτή η στρατηγική δεν μπορεί να προχωρήσει».
Φυσικό αέριο
------------------
Χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα της τ/κ πλευράς για τη δημιουργία κοινής επιτροπής για το φυσικό αέριο, προσθέτοντας ότι «όπου είναι αυτοί θα είμαστε και εμείς. Έτσι θα συνεχιστεί από δω και πέρα. Έτσι θα προχωρήσει και η διαδικασία με το γεωτρητικό πλοίο της Τουρκίας. Εάν κάνουν αυτοί γεώτρηση στο τεμάχιο 10, έχουμε και εμείς δικαίωμα σε περιοχή που συμφωνήσαμε με την ΤΡΑΟ να προχωρήσουμε. Εάν δεν θέλει γι αυτό να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι ένα άλλο θέμα. Για να μπορέσει να δημιουργηθεί το τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρέπει να μας δείξει ο Αναστασιάδης ότι άλλαξε η νοοτροπία του. Εάν δεν βλέπει ως ένα στοιχείο της πολιτικής μας ισότητας την εκ περιτροπής προεδρία, αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν. Εάν συνεχίσουν με το μηδέν στρατός μηδέν εγγυήσεις, δεν μπορούν να ξεκινήσουν (οι συνομιλίες)».
Ερωτηθείς για το ταξίδι Οζερσάι στην Ιταλία ο κ. Ακιντζί είπε ότι όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Ο Κουντρέτ Οζερσάι, ανέφερε, ενημέρωσε τον ίδιο και τον «πρωθυπουργό» Ερχιουρμάν ως επικεφαλής της «κυβέρνησης», πριν φύγει και από εκεί τους κρατούσε συνεχώς ενήμερους τηλεφωνικώς. Αυτό που μπορεί, συνέχισε, να πει είναι ότι οι επαφές του δεν περιορίστηκαν μόνο σε κάποιους αρμοδίους της ΕΝΙ, λέγοντας ότι δεν μπορεί να πει περισσότερα.
Πού είναι το λάθος να δημιουργηθεί μια κοινή επιτροπή για το φυσικό αέριο όπου θα συζητηθεί η συνεργασία σε αυτόν τον τομέα, διερωτήθηκε ο κ. Ακιντζί. Ανέφερε επίσης ότι στο δείπνο της 11ης Μαΐου (2015) στο Λήδρα Πάλας είχε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην οποία του είπε ο ίδιος ότι θα ξεκινούσαν τις διαπραγματεύσεις στις 15 του μηνός, αλλά η ε/κ πλευρά δεν θα προχωρούσε σε γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Κατά τον Τ/κ ηγέτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του απάντησε ότι δεν επρόκειτο να συμβεί κάτι τέτοιο, σημείωσε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν χαμηλές και πως ούτε σύντομα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν.
Συνομιλίες και πλαίσιο Γκουτέρες
-------------------------------------------
Ο κ. Ακιντζί είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λέει πως θέλει να συζητήσει το πλαίσιο Γκουτέρες, αλλά με επιστολή του στο ΓΓ του ζητεί το χάρτη του σχεδίου Ανάν, ενώ στο σχέδιο Ανάν υπήρχαν και άλλα στοιχεία. Στην επιστολή του, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν είχε ούτε μια γραμμή για την εκ περιτροπής προεδρία που περιλαμβάνεται στο πλαίσιο Γκουτέρες.
Εξηγώντας δε για την απόσυρση του χάρτη, επανέλαβε ότι το έκανε επειδή μετά το Κραν Μοντανά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι αποσύρει όλες του τις προτάσεις. Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, είπε ο κ. Ακιντζί, ήταν ακόμη στην Κύπρο και τον κάλεσε στο γραφείο του για να του πει ότι θέλει το χάρτη πίσω με τον πρώην Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ να του λέει ότι έχει αυτό το δικαίωμα. Τελικά, ανέφερε, πήρε το χάρτη στα χέρια του στις 9 Δεκεμβρίου 2017.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο "δύο κρατών"εντός της ΕΕ, ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε ότι θα ρωτήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τι σκέφτεται για το θέμα της λύσης των "δύο κρατών". «Ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του, ο (Αρχιεπίσκοπος) Χρυσόστομος ξαφνικά μιλά για λύση δύο κρατών και την επομένη κάνει στροφή. Λέει ότι εννοούσε στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας. Και από το περιβάλλον του κ. Αναστασιάδη έφτασαν στα αυτιά μας τέτοια μηνύματα». Εδώ υπάρχουν δύο κοινότητες, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, λέγοντας ότι εδώ και 50 χρόνια προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα κοινό κράτος. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ό,τι κάνουμε θα είναι κατόπιν διαλόγου και συμφωνίας.
Εάν οι Ε/κ δεν μπορούν να αποδεχθούν μια ομοσπονδιακή δομή, οι Τ/κ δεν θέλουν να γίνουν μειονότητα των Ε/κ και ούτε να προσαρτηθούν σε ένα άλλο κράτος, «τι απομένει;». Να συνεχίσουν, όπως είπε, οι Τ/κ στη δική τους οντότητα και να «συναντηθούν εντός της ΕΕ».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι εάν ξαναγίνει Διάσκεψη για την Κύπρο θα είναι πενταμερής και πάλι. «Ούτε οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των πέντε Μονίμων Μελών, ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία». Στο Κραν Μοντανά, ανέφερε, ήταν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο πλευρές, ενώ η ΕΕ ήταν παρατηρητής και όχι μέλος.
Όταν ξεκίνησαν, συνέχισε, πίνοντας καφέ στο Μπουγιούκ Χαν και κάνοντας τόκα με την ζιβανία, ήταν ειλικρινά αισιόδοξος γιατί ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης που είχε πει Ναι στο σχέδιο Ανάν. Πρόσθεσε ότι για να μην αποδεκτεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την εκ περιτροπής προεδρία που είχε αποδεχθεί ο (πρώην Πρόεδρος) Χριστόφιας «έφερε νερό από 1000 και ένα ποτάμια. Αυτό το θέμα δεν το έχει ακόμα αποσαφηνίσει».
«Είναι νωρίς να πω αν θα είμαι ξανά υποψήφιος»
---------------------------------------------------------------
Σε ερώτηση εάν θα είναι ξανά υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές» του 2020, ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε ότι στην πολιτική τα δύο χρόνια δεν είναι λίγος χρόνος. Δεν με απασχολεί αυτό τώρα, έχω ακόμη πολλά να κάνω, ανέφερε, λέγοντας ότι εάν υπάρχει αλλαγή νοοτροπίας στην ε/κ πλευρά θα πρέπει να γίνουν πολλά σε δύο χρόνια. «Αλλά να πω από τώρα κάτι σίγουρο για το τι θα γίνει στο τέλος των δύο χρόνων, είναι νωρίς».
(ΚΥΠΕ/ΟΑ/ΡΠΑ/ΓΠ)
Στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απόψε στα κατεχόμενα και μιλώντας στο δεύτερο μέρος της συζήτησης για το Κυπριακό, ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε και στο φυσικό αέριο, λέγοντας πως η δημιουργία μιας κοινής επιτροπής για το θέμα είναι το καλύτερο Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μέχρι να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό. «Η δημιουργία μιας επιτροπής για το φυσικό αέριο θα μπορούσε να είναι ένα πολύ ισχυρό και δυνατό ΜΟΕ. Δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί η ε/κ πλευρά δεν θέλει να το κάνει αυτό».
Ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα στείλει κάποιον στην Κύπρο για να μιλήσει με τις δύο πλευρές. Στη συνάντησή του, ανέφερε, με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, της είπε πως δεν αρκεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να λέει τα ίδια, αλλά να αποδείξει (ότι άλλαξε νοοτροπία), ενώ μίλησε για μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις από τον Ε/κ ηγέτη.
«Πρέπει να κάνουμε μια πολύ ειλικρινή κατ’ ιδίαν συνάντηση. Όχι για τις διαπραγματεύσεις, πρέπει να συζητήσουμε ανοικτά τι σκέφτεται για το από δω και πέρα. Θα μου πει αυτός, θα του πω και εγώ, θα με ρωτήσει, θα τον ρωτήσω. Αυτό είναι ιστορική μας υποχρέωση». Εάν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια περιφερειακή συνεργασία, δεν θα χάσουν μόνοι οι Τ/κ, θα χάσουν και οι Ε/κ, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί. «Δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν μόνοι τους από τις φυσικές πηγές στην ανατολική Μεσόγειο». Το ψευδοκράτος και η Τουρκία, είπε, είναι αποφασισμένες σε αυτό το θέμα.
Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι εάν υπάρξει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης δεν θα είναι όπως η προηγούμενη, να πηγαίνουν στη νεκρή ζώνη και να συζητούν γύρω από το ίδιο θέμα και μετά να το συζητούν τρεις μέρες και τρεις μέρες οι διαπραγματευτές, αυτό διήρκισε 50 χρόνια. «Εάν αυτό είναι προϋπόθεση, δεν είναι του Ακιντζί είναι του ΓΓ. Δέστε την τελευταία του έκθεση. Λέει ότι μια διαδικασία από δω και πέρα πρέπει να είναι με την προσέγγιση ενός πακέτου για να προκύψει μια στρατηγική συμφωνία. Το Σεπτέμβριο συναντήθηκα με το ΓΓ του ΟΗΕ, ούτε ο ίδιος είναι έτοιμος να μπει σε μια διαδικασία ανοικτού τέλους».
Κατά τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσπαθεί και πάλι να διαχωρίσει τα θέματα, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να συζητήσει τα εσωτερικά ζητήματα μέχρι να προετοιμαστεί καλά το κεφάλαιο της ασφάλειας και εγγυήσεων, ενώ ο ΓΓ μιλά για προσέγγιση ενός πακέτου. Υποστήριξε ότι η προσέγγιση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι να συζητήσουν τα εσωτερικά θέματα, να συνεχίζονται οι συνομιλίες και να συνεχίζονται και οι σχεδιασμοί της ε/κ πλευράς στη θάλασσα. «Αυτό το βλέπουν όλοι, κανείς δεν τα τρώει αυτά. Αυτή η στρατηγική δεν μπορεί να προχωρήσει».
Φυσικό αέριο
------------------
Χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα της τ/κ πλευράς για τη δημιουργία κοινής επιτροπής για το φυσικό αέριο, προσθέτοντας ότι «όπου είναι αυτοί θα είμαστε και εμείς. Έτσι θα συνεχιστεί από δω και πέρα. Έτσι θα προχωρήσει και η διαδικασία με το γεωτρητικό πλοίο της Τουρκίας. Εάν κάνουν αυτοί γεώτρηση στο τεμάχιο 10, έχουμε και εμείς δικαίωμα σε περιοχή που συμφωνήσαμε με την ΤΡΑΟ να προχωρήσουμε. Εάν δεν θέλει γι αυτό να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι ένα άλλο θέμα. Για να μπορέσει να δημιουργηθεί το τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρέπει να μας δείξει ο Αναστασιάδης ότι άλλαξε η νοοτροπία του. Εάν δεν βλέπει ως ένα στοιχείο της πολιτικής μας ισότητας την εκ περιτροπής προεδρία, αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν. Εάν συνεχίσουν με το μηδέν στρατός μηδέν εγγυήσεις, δεν μπορούν να ξεκινήσουν (οι συνομιλίες)».
Ερωτηθείς για το ταξίδι Οζερσάι στην Ιταλία ο κ. Ακιντζί είπε ότι όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Ο Κουντρέτ Οζερσάι, ανέφερε, ενημέρωσε τον ίδιο και τον «πρωθυπουργό» Ερχιουρμάν ως επικεφαλής της «κυβέρνησης», πριν φύγει και από εκεί τους κρατούσε συνεχώς ενήμερους τηλεφωνικώς. Αυτό που μπορεί, συνέχισε, να πει είναι ότι οι επαφές του δεν περιορίστηκαν μόνο σε κάποιους αρμοδίους της ΕΝΙ, λέγοντας ότι δεν μπορεί να πει περισσότερα.
Πού είναι το λάθος να δημιουργηθεί μια κοινή επιτροπή για το φυσικό αέριο όπου θα συζητηθεί η συνεργασία σε αυτόν τον τομέα, διερωτήθηκε ο κ. Ακιντζί. Ανέφερε επίσης ότι στο δείπνο της 11ης Μαΐου (2015) στο Λήδρα Πάλας είχε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην οποία του είπε ο ίδιος ότι θα ξεκινούσαν τις διαπραγματεύσεις στις 15 του μηνός, αλλά η ε/κ πλευρά δεν θα προχωρούσε σε γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Κατά τον Τ/κ ηγέτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του απάντησε ότι δεν επρόκειτο να συμβεί κάτι τέτοιο, σημείωσε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν χαμηλές και πως ούτε σύντομα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν.
Συνομιλίες και πλαίσιο Γκουτέρες
-------------------------------------------
Ο κ. Ακιντζί είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λέει πως θέλει να συζητήσει το πλαίσιο Γκουτέρες, αλλά με επιστολή του στο ΓΓ του ζητεί το χάρτη του σχεδίου Ανάν, ενώ στο σχέδιο Ανάν υπήρχαν και άλλα στοιχεία. Στην επιστολή του, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν είχε ούτε μια γραμμή για την εκ περιτροπής προεδρία που περιλαμβάνεται στο πλαίσιο Γκουτέρες.
Εξηγώντας δε για την απόσυρση του χάρτη, επανέλαβε ότι το έκανε επειδή μετά το Κραν Μοντανά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι αποσύρει όλες του τις προτάσεις. Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, είπε ο κ. Ακιντζί, ήταν ακόμη στην Κύπρο και τον κάλεσε στο γραφείο του για να του πει ότι θέλει το χάρτη πίσω με τον πρώην Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ να του λέει ότι έχει αυτό το δικαίωμα. Τελικά, ανέφερε, πήρε το χάρτη στα χέρια του στις 9 Δεκεμβρίου 2017.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο "δύο κρατών"εντός της ΕΕ, ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε ότι θα ρωτήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τι σκέφτεται για το θέμα της λύσης των "δύο κρατών". «Ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του, ο (Αρχιεπίσκοπος) Χρυσόστομος ξαφνικά μιλά για λύση δύο κρατών και την επομένη κάνει στροφή. Λέει ότι εννοούσε στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας. Και από το περιβάλλον του κ. Αναστασιάδη έφτασαν στα αυτιά μας τέτοια μηνύματα». Εδώ υπάρχουν δύο κοινότητες, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, λέγοντας ότι εδώ και 50 χρόνια προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα κοινό κράτος. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ό,τι κάνουμε θα είναι κατόπιν διαλόγου και συμφωνίας.
Εάν οι Ε/κ δεν μπορούν να αποδεχθούν μια ομοσπονδιακή δομή, οι Τ/κ δεν θέλουν να γίνουν μειονότητα των Ε/κ και ούτε να προσαρτηθούν σε ένα άλλο κράτος, «τι απομένει;». Να συνεχίσουν, όπως είπε, οι Τ/κ στη δική τους οντότητα και να «συναντηθούν εντός της ΕΕ».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι εάν ξαναγίνει Διάσκεψη για την Κύπρο θα είναι πενταμερής και πάλι. «Ούτε οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των πέντε Μονίμων Μελών, ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία». Στο Κραν Μοντανά, ανέφερε, ήταν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο πλευρές, ενώ η ΕΕ ήταν παρατηρητής και όχι μέλος.
Όταν ξεκίνησαν, συνέχισε, πίνοντας καφέ στο Μπουγιούκ Χαν και κάνοντας τόκα με την ζιβανία, ήταν ειλικρινά αισιόδοξος γιατί ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης που είχε πει Ναι στο σχέδιο Ανάν. Πρόσθεσε ότι για να μην αποδεκτεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την εκ περιτροπής προεδρία που είχε αποδεχθεί ο (πρώην Πρόεδρος) Χριστόφιας «έφερε νερό από 1000 και ένα ποτάμια. Αυτό το θέμα δεν το έχει ακόμα αποσαφηνίσει».
«Είναι νωρίς να πω αν θα είμαι ξανά υποψήφιος»
---------------------------------------------------------------
Σε ερώτηση εάν θα είναι ξανά υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές» του 2020, ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε ότι στην πολιτική τα δύο χρόνια δεν είναι λίγος χρόνος. Δεν με απασχολεί αυτό τώρα, έχω ακόμη πολλά να κάνω, ανέφερε, λέγοντας ότι εάν υπάρχει αλλαγή νοοτροπίας στην ε/κ πλευρά θα πρέπει να γίνουν πολλά σε δύο χρόνια. «Αλλά να πω από τώρα κάτι σίγουρο για το τι θα γίνει στο τέλος των δύο χρόνων, είναι νωρίς».
(ΚΥΠΕ/ΟΑ/ΡΠΑ/ΓΠ)
↧
Εκκλησιαστική εποπτεία στην παιδεία και αντι-μεταρρύθμιση με το βλέμμα προς τον Μεσαίωνα
NeophytosNeophytou
Ανοίξαμε και σας περιμένουμε ... μόνο που δεν έφτιαξε δικά του σχολεία όπως μας υποσχέθηκε αλλά θέλει να κάνει την δουλειά του μέσω των κοινοτικών δημόσιων νηπιαγωγείων... η καταγγελία έφτασε απο γονείς που εξοργίστηκαν και που πήραν τα παιδιά τους τελικά αλλού ...ιδού το μήνυμα ...: Το Β'Κοινοτικό Νηπιαγωγείο Λατσιών από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της εκκλησίας για να "βγάζει σωστούς ανθρώπους". Αυτή είναι η επιστολή που απέστειλαν σε όσους και όσες έκαναν αίτηση να εγγράψουν τα παιδιά τους για τον επόμενο χρόνο... Αιτήσεις που έγιναν πριν να γνωρίζουν την αλλαγή καθεστώτος. Συγχαρητήρια στον κ. Καδή και στον κ. Νίκο... Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση μας παίρνει μπροστά... Όπως δήλωσε και ο νέος Υπουργός Παιδείας "η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει σε συνεννόηση με όλους τους κοινωνικούς φορείς και την εκκλησία"
↧
Εκκλησιαστικές επιχειρήσεις εκπαίδευσης

CharisPsaltis
Για να μην μπαίνει στα έξοδα η εκκλησία να φτιάξει δικά της σχολεία θα μετατρέπονται δημόσια δηλαδή. Τα πράγματα εξελίσσονται πολύ χειρότερα απ ότι τα περιμέναμε. Αυτη η πρακτική είναι έκδηλα αντισυνταγματική αφού τα δημόσια σχολεία περνούν μέσα από τέτοιες διαδικασίες υπό την κηδεμονία της εκκλησίας
RaniaGeorgiou
Αίσχος! Μόνο αυτό.
Αναμένω παρεμβάσεις από αρμόδιους φορείς, οργανωμένα σύνολα και επίσημους θεσμούς.
Για πόσο ακόμη θα συνεχίζεται αυτό το θέατρο υποκρισίας;
Για πόσο ακόμη θα προσκυνάμε τον ολοφάνερο ρατσισμό της επίσημης εκκλησίας και του ΥΠΠ το οποίο της επιτρέπει να παρεμβαίνει ελεύθερα στα της παιδείας μας;
↧
↧
Το όριο της ανοχής…
GregorisIoannou
Η έννοια του ορίου ανοχής είναι καθοριστική καθότι όταν ξεπεραστεί μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπές. Όμως αυτό που πολλές φορές ξεχνάμε είναι ότι το όριο ανοχής είναι όχι απλά δύσκολα προβλέψιμο αλλά και εντελώς ρευστό και μεταβαλλόμενο. Μαθαίνουμε τώρα ότι η Αρχιεπισκοπή άρχισε να θέτει υπό τον άμεσο έλεγχο της διάφορα δημόσια νηπιαγωγεία στα πλαίσια του στόχου της να δημιουργήσει παράλληλη αλυσίδα σχολείων σε όλες τις βαθμίδες. Δηλαδή πέραν από την ασφυκτική επιρροή που έχει ήδη στη δημόσια παιδεία συνολικά θα έχει τώρα και μια σειρά ειδικών σχολείων που θα τα ελέγχει απόλυτα ως ιδιοκτήτης και που φυσικά δεν θα τηρούν ούτε υποτυπωδώς τα στοιχειώδη ανθρωπιστικά παιδαγωγικά πρότυπα.
Ξεπερνιέται κάποιο όριο ανοχής εδώ; Ελπίζω ναι, αλλά δεν το νομίζω στα αλήθεια. Μια κοινωνία που ανέχεται τους παπάδες να μπαινοβγαίνουν στα δημόσια σχολεία και να κάνουν αγιασμούς και εξομολογήσεις στα παιδιά, που επιτρέπει να λειτουργούν κατηχητικά εντός των σχολείων μόλις σχολάσουν τα παιδιά από το μάθημα, που έχει τα θρησκευτικά και τη προσευχή ως υποχρεωτικό και αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος, που κλείνει τα σχολεία επειδή γιορτάζουν ιεράρχες και άγιοι, παλιοί και νέοι, γιατί ακριβώς να μην ανεχτεί και τα σχολεία της Αρχιεπισκοπής; Επειδή αποτελούν και μπίζνα που στήθηκε με αδιαφάνεια και διαπλοκή; Επειδή πρόκειται για αποξένωση δημόσιας ιδιοκτησίας; Επειδή θα έχουν περισσότερη δοσολογία σκοταδισμού αυτά τα σχολεία;
Να απλά θα διαμαρτυρηθούμε για λίγο μερικοί και μετά όλα άγια και καλά, λαμπρά και ευλογημένα.
↧
Περί παιδείας
YiannaLazarou

Δεν είναι αποτυχία του κράτους η "αποτυχία"του εκπαιδευτικού συστήματος στο θέμα της "αριστείας"με τον τρόπο που το οραματίζονται κάποιοι. Είναι επιλογή. Είναι επιλογή του κράτους και συνεπώς δική σας να "αριστεύουν"οι λίγοι και όχι οι πολλοί. (Για λεπτομέριες επί τούτου σε κατοπινή συζήτηση)
Όμως, παρόλα τα προβλήματα που παρουσιάζει το δημόσιο σχολείο, έχει καταφέρει αν όχι την "αριστεία"τουλάχιστον ένα πολύ καλό αποτέλεσμα σε ένα πολύ πιο σημαντικό θέμα για τις κοινωνίες όλες ανεξαιρέτως από ότι είναι η "αριστεία"στα μαθηματικά ή τα νέα ελληνικά. Και αυτό είναι η αποδοχή του άλλου, του διαφορετικού από εμάς. Έχει επίσης καταφέρει να το πάρει ακόμη πιο κάτω: να φέρνει κοντά όλους αυτούς τους "διαφορετικούς"να συνεργάζονται, να βρίσκουν τρόπους να επικοινωνούν και το πιο βασικό από όλα, να αλληλοστηρίζονται.
Τούτο το πολύ σημαντικό έγινε κατορθωτό μέσα από την προσπάθεια αρκετών εκπαιδευτικών (δεν είμαστεν ούλλοι γαούρκα) αλλά και των ιδίων των παιδιών που ξέρουν, νιώθουν πως είναι το μόνο που έχουν σε μια κοινωνία που τους βλέπει όχι σαν άτομα με ξεχωριστή προσωπικότητα, ανάγκες, δικαιώματα, όνειρα, ελπίδες, φόβους, ανασφάλειες, αναζητήσεις αλλά σαν ένα προϊόν που θα διοχετευτεί στην αγορά εργασίας για να γίνει ένα νούμερο στατιστικής σε οικονομικούς πίνακες που αναγράφουν την "ανάπτυξη"με θετικά ή αρνητικά πρόσιμα.
Και εδώ προκύπτει πλέον το μέγα ερώτημα: Σε ποιο σημείο της ζωής σας σας έχει κάνει η "αριστεία"ευτυχισμένους ανθρώπους; Πόσες φορές κατάφερε η "αριστεία"να σας στηρίξει όταν φοβάστε, όταν χρειάζεστε βοήθεια, όταν θέλετε κάποιο να σας ακούσει, όταν χρειάζεστε κάποιον να σας αγκαλιάσει; Σε ποιο ακριβώς σημείο της ζωής σας ολόκληρης δεν χρειαστήκατε όλους αυτούς τους διαφορετικούς ανθρώπους δίπλα σας παρά μείνατε με τους "αριστους";
Η δημόσια εκπαίδευση έχει καθήκον να παρέχει και την ακαδημαϊκή αλλά και την κοινωνική μάθηση. Δεν μπορεί να υπάρξει το ένα δίχως το άλλο. Αντί να σκέφτεστε τρόπους αποξένωσης, βοηθήστε να ανεβάσουμε τον πήχυ και στα δυο.
↧
Εκκλησία και εκπαίδευση: το μεγάλο βήμα προς τα πίσω [ένας αρχιεπίσκοπος του οποίου η ανασφάλεια εκφράζεται με εξωστρεφή θεάματα αυτοπροβολής, ένας πρόεδρος πολλαπλά εξαρτώμενος, και μια Πολιτεία που υποβιβάζεται σε κοινοτικό συμβούλιο..κάποιας Σωτήρας]
Το θέατρο ίσως να είναι η κατάλληλη αφετηρία για να κατανοηθεί το βαρόμετρο των σχέσεων εκκλησίας και κοινωνίας στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. Το 1913, ξέσπασε στην τότε Δημόσια Σφαίρα μια έντονη διαμάχη, κατά πόσο θα έπρεπε οι ιεράρχες να πηγαίνουν θέατρο. Ο εκπρόσωπος της συντηρητικής άποψης, και ιεραπόστολος του ελληνικού εθνικισμού, ο Ν. Καταλάνος περιέγραφε τα θέατρα σαν ..καταγώγια. Τελικά, όμως, τότε οι συντηρητικοί έχασαν και το θέατρο καθιερώθηκε. Όμως, η σταδιακή απώλεια εξουσίας και επιρροής από την εκκλησία προκάλεσε μια αντεπίθεση του συντηρητικού κατεστημένου, το οποίο το 1948 [εκμεταλλευόμενο το Ψυχρό πόλεμο και σε πλήρη συνεργασία με την αποικιακή διοίκηση], με επικεφαλής ένα άλλο φανατικό του παρελθόντος τον Π. Ιωαννίδη εξαπέλυσε μια εκκαθάριση των σχολείων από αριστερούς και αριστερές ..απόψεις. Μάλιστα τότε η αρχιεπισκοπή καλούσε τις εξαρτώμενες [από αυτήν οργανώσεις κοκ] να αρνούνται να δεχθούν κυπριακά βιβλία στα σχολεία, γιατί ό,τι ερχόταν από την Ελλάδα ήταν.. ανώτερο… Και για τις επόμενες δεκαετίες με την ίδια δουλοπρεπή ρητορική εναντιώνονταν στην ίδρυση Πανεπιστημίου..
Μετά το μακροβούτι στο παρελθόν την δεκαετία του 1950, η κυπριακή εκπαίδευση πέρασε προς μια αυτονόμηση από την ελληνική από το 1964: δύσκολα πριν το 1974 πιο αποφασιστικά μετά την τραγωδία του 74… Σε εκείνο το πλαίσιο του μετά 74, η εκκλησία με τον Χρυσόστομο τον Α’ ξεκίνησε την επίθεση εναντίον των μεταρρυθμίσεων Σοφιανού – και τότε για πρώτη φορά είχαμε και ένα μαζικό κίνημα μαθητών/τριών υπέρ των μεταρρυθμίσεων…
Η εκκλησία όμως, σαν θεσμός, με ότι απέμενε από την επιρροή της, αλλά και τα δίκτυα της στην πολιτική, άρχιζε ένα βαθύ ταξίδι στο παρελθόν, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα το κεφάλαιο που της είχε μείνει για κληρονομιά από τον ρόλο της, πριν την ανεξαρτησία, σαν αυτοκέφαλος φορέας της ορθόδοξης χριστιανικής κοινότητας, για να αναδειχθεί σε οικονομικό παράγοντα. Δεν ήταν η πρώτη φορά, αλλά ήταν η πιο κωμική φορά ιστορικά. Οι προσπάθειες του Χρυσοστόμου Β’ να προβάλει τον εαυτό του [σε βαθμό ψυχαναλυτικής εμμονής και προσπάθειάς για αναγνώριση] οδήγησαν την εκκλησία σε επενδύσεις και πολιτικοοικονομικές θέσεις και ανοίγματα που της προκάλεσαν ολοκληρωτικές απώλειες το 2013 στον τομέα των τραπεζών. Ο Χρυσόστομος ο Β’ όμως επιμένει στην προσπάθεια αυτοπροβολής μέσα από την οικονομική επίδειξη - διότι για να είναι κανείς αναλυτικά ειλικρινής υπάρχουν και κύπριοι ιεράρχες που δεν ακολουθούν αυτό το κωμικό δρόμο του αρχιεπίσκοπου που προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι businessman. Και όσο κατανοεί την αδιαφορία, αν όχι περιπαικτική στάση της κοινωνίας απέναντί του, προσπαθεί να τονίσει την ..ύπαρξή του.
Το πιο ειρωνικό, και αποκαλυπτικό στην αντιφατικότητα είναι ότι ο Χρυσόστομος ουσιαστικά είναι ένας κοσμικός ιερέας με ελάχιστο ενδιαφέρον για θρησκευτικά ζητήματα – και όμως περιφέρεται στο θέαμα του δημόσιου λόγου αυξανόμενα σαν σχεδόν φανταμενταλιστής.. Το ότι αφήνεται να εμπλέκεται σε ένα σωρό διαμάχες που οδηγούν στο παρελθόν [και δεν ταιριάζουν με τον businessmanimage, το οποίο κατά τα αλλά εκλιπαρεί] θυμίζει λίγο και την κατάσταση Τραμπ στις ΗΠΑ. Όσο του κάνουν επίθεση αναζητά στήριξη οπού βρει – και έτσι ο τύπος με τόσους γάμους και προφανώς εκτρώσεις από συντρόφους του, βρέθηκε τώρα αγκαλιά με του φανατικούς χριστιανούς που αντιτίθενται στην έκτρωση. Ανάλογα και με τις ό,ποιες «απόψεις» του Χρυσόστομου. Μόνο ο ρατσισμός του φαίνεται κάπως «δικός του» – σαν προβολή μιας επιθετικότητας που έχει ευρύτερα, αλλά δεν τον παίρνει να την εκδηλώσει σε όσους την προκαλούν, οπότε τον διοχετεύει, όπως κάθε νευρωτικός, στους πιο αδύναμους. Για αυτό ίσως και η πολιτική του οικειότητα με την ακροδεξιά..
Όταν διασταυρωθεί μια τέτοια φιγούρα με ένα πρόεδρο, όπως τον Αναστασιάδη, που επίσης έχει ανάγκη αναγνώρισης, αλλά και που είναι εξαρτώμενος πολλαπλά, τότε η συνταγή οδηγεί στον Χρυσόστομο να αναλαμβάνει τα ηνία σε τομείς όπου ο Αναστασιάδης δεν ασχολείται [για οικονομικούς ή άλλους λόγους] ή πιο απλα δεν κατανοεί [η περίφημη διαμάχη του με την Τσουγιοπούλου το 1992, όπου στην μακάρια άγνοια του, ο Αναστασιάδης νόμιζε ότι μπορούσε – εκείνος με την ασχετοσύνη του για τα ακαδημαϊκά- να της «αφαιρέσει την τήβεννο» είναι εκφραστική του πόσο μακριά είναι από το χώρο της εκπαίδευσης] ..Έτσι η παιδεία παραδόθηκε με πολιτικάντικα ανταλλάγματα…
Είναι λάθος, όμως, η θέση ότι η κοινωνία συμβαδίζει με τέτοιες συμπεριφορές. Αντίθετα, η κοινωνία σε καίρια ζητήματα πάει ακριβώς ως την αντίθετη κατεύθυνση από τον Χρυσόστομο – είτε αυτό αφορά τους ομοφυλοφιλους, είτε άλλα ανάλογα ζητήματα. Αλλά ο Χρυσόστομος υιοθετεί την εκδοχή των συντηρητικών αναζητώντας στήριξη. Η υπόθεση με το θέατρο στην Σωτήρα ήταν εκφραστική. Μετά την αντίθεση της εκκλησίας στην νομιμοποίηση της ομοφυλοφιλίας [αξίζει να αναφερθεί ότι ο Χρυσόστομος είχε μετατρέψει το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας σε σημείο ελέγχου για τους αντίπαλους του -τον Παγκράτιο αρχικά και μετά τον Αθανάσιο] ..Με μια εμμονή που ψυχαναλυτικά ήταν σαφώς ύποπτη… Αλλά η κοινωνία πέρασε από την απλή αλλαγή νομοθεσίας σε μαζικές εκδηλώσεις στήριξής των ομοφυλοφίλων, όπως είναι οι πορείες pride.. Οι συντηρητικοί χάνουν δραματικά έδαφος, αλλά γαντζώνονται από ότι βρουν – σε χώρους όπου έχουν ακόμα εξουσία να επιβάλλονται. Όπως ακριβώς στην κοινότητα/δήμο της Σωτήρας με την απαγόρευση θέατρου [του «κοκς»]…
Σε αυτό το πλαίσιο, η προσπάθεια του Χρυσοστόμου με τις ανασφάλειες του, αλλά και του κατεστημένου, να αποκτήσει έλεγχο μέρους της δημόσιας εκπαίδευσης, είναι μεν μια εντυπωσιακά οπισθοδρομική κίνηση από την Πολιτεία [που αποκαλύπτει τα δίκτυα εξουσιας τα οποία έχει αναπτύξει ο Χρυσόστομος] αλλά όσον αφορά στην εκκλησία είναι ένας αγώνας για «επιστροφή στο παρελθόν» [σαν τρόπος υπενθύμισης της εξουσίας της], ο οποίος δεν συμβαδίζει με την κοινωνική αισθητική όπως διαμορφώνεται…
Από εκεί και πέρα το θέμα αφορά σαφώς και την ίδια την Πολιτεία, η οποία με την κατάργηση της κοινοτικής συνέλευσης και την δημιουργια του υπουργείου παιδείας μετάφερε την παιδεία στην Πολιτεία. Και η Πολιτεία, σε αντίθεση με την κοινοτική συνέλευση, οφείλει με βάση το σύνταγμα να είναι κοσμική και όχι να πριμοδοτεί ένα οργανισμό, την εκκλησία που εκφράζει μια θρησκευτική εκδοχή, ένα οργανισμό σε μια κοινότητα… Οι αντιδράσεις/αντιστάσεις, κατά συνέπεια, θα πρέπει να μεταφερθούν και στο πολιτικό επίπεδο [στη βουλή αλλά και σε ευρωπαϊκούς θεσμούς] αλλά και τα δικαστήρια… Υπάρχει ή δεν υπάρχει αντίφαση με το σύνταγμα, όταν η Πολιτεία εκχωρεί δικαιώματα σε ιδιωτικούς θρησκευτικους οργανισμούς για να προβάλουν τις εκπαιδευτικές εκδοχές τους μονομερώς και σε βάρος άλλων θρησκειών, πίστεων, αποψεων, κοκ;…
Και τα νηπιαγωγεία είναι εύκολος στόχος για πλύση εγκέφαλου…
Οπότε το ότι απαγορεύονται καρναβαλιστικες γιορτές [η εκκλησία ήταν ανέκαθεν ενάντια σε τέτοιες γιορτές – απλώς οι πιο κοσμικοί ιερωμένοι υποβάθμιζαν το ζήτημα] είναι παραβίαση δικαιωμάτων… και η εκκλησία μπορεί να προσφέρει την προπαγάνδα της σε όσους το επιλέγουν οικειοθελώς, αλλά όχι εκμεταλλευομένη το δημόσιο να προσπαθει να επιβληθει μονομερως και ευνιοκρατικα – εκτός και αν στην Κύπρο ο διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους δεν έγινε ακόμα κατανοητος. Ακομα και αν μερικοι καμωνονται όμως και κρυβονται πισω από το «καθεστως εξαιρεσης» του 1964, είναι όμως αυτό συμβατό με τα ευρωπαϊκά δεδομένα – και το κυπριακό σύνταγμα στο οποιο στηριζεται και το «καθεστως εκτακτης αναγκης»;..
Διότι αν το κράτος χαρίζει νηπιαγωγείο σε μία εκκλησία γιατί όχι και σε άλλη; Ειναι προνομιακή η εκκλησία που εκπροσωπεί ο κ. Χρυσόστομος;
Μερικοί προφανώς δεν έχουν κατανοήσει τις αρχές του Διαφωτισμού – και ας έχει γίνει η έκφραση της μόδας τις τελευταίες δεκαετίες στην Κύπρο, σε μερικούς κύκλους. Ειρωνικά μερικοί από αυτούς που ανήκουν στην δεξιά δεν κατανοούν ότι οι ίδιοι βοηθούν στην αναπαραγωγή των φαντασμάτων του Ancienregime… που κατά τα άλλα αποκηρύσσουν, όπως ρητορικά αποκηρύσσουν, υποτίθεται και τις πελατειακές σχέσεις – εκτός βέβαια και αν αφορούν τα συμφέροντα της παράταξης τους..
Μάλλον σε τέτοιου είδους μορφών διαπλοκής στηρίζονται τα φαντάσματα του χθες…
"Στο σχολείο απαγορεύονται οι καρναβαλίστικες γιορτές και τα μασκαρέματα."![Related image]()

Οι εσωτερικοί κανονισμοί για την ομαλή λειτουργία των νηπιαγωγείων της Αρχιεπισκοπής, των οποίων και έχει αναλάβει τη διαχείριση, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, ωστόσο δεν διευκρινίζεται η αυθεντικότητα τους.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για 19 κανονισμούς που φέρεται να διέπουν την λειτουργία των νηπιαγωγείων, μερικοί από τους οποίους έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.
Όπως αναφέρεται στο έντυπο, τα νηπιαγωγεία εργάζονται σύμφωνα με τους κανονισμούς και το αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας μέσα στην ατμόσφαιρα της χριστιανικής ορθόδοξης πίστης και ελληνορθόδοξης παράδοσης, η οποία σκοπό έχει να μεταγγίσει ήθος και πνευματική ποιότητα και να συμβάλει στην ανάπτυξη υγιούς και ολοκληρωμένης προσωπικότητας.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς, τα παιδιά θα συμμετέχουν σε εκκλησιασμούς , ωστόσο τα μη ορθόδοξα παιδιά δεν θα συμμετέχουν στο μυστήριο της θείας κοινωνίας.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι “σε περίπτωση διαζευγμένων γονέων ή άλλων προβληματικών καταστάσεων”, πρέπει να ενημερώνεται η διεύθυνση του σχολείου.
Παράλληλα, σε περίπτωση εγγραφής παιδιού με ειδικές ανάγκες, ο γονέας υποχρεούται να αναλάβει τα έξοδα της συνοδού, ενώ όταν οι γονείς δεν παραδέχονται ότι το παιδί τους παρουσιάζει προβληματική συμπεριφορά και χρήζει βοήθειας, η διεύθυνση του σχολείου έχει το δικαίωμα να διακόψει τη φοίτηση του παιδιού.
Τέλος, στο σχολείο απαγορεύονται οι καρναβαλίστικες γιορτές και τα μασκαρέματα.
πλ. από offsite
Περί παιδείας
YiannaLazarou
Δεν είναι αποτυχία του κράτους η "αποτυχία"του εκπαιδευτικού συστήματος στο θέμα της "αριστείας"με τον τρόπο που το οραματίζονται κάποιοι. Είναι επιλογή. Είναι επιλογή του κράτους και συνεπώς δική σας να "αριστεύουν"οι λίγοι και όχι οι πολλοί. (Για λεπτομέριες επί τούτου σε κατοπινή συζήτηση)
Όμως, παρόλα τα προβλήματα που παρουσιάζει το δημόσιο σχολείο, έχει καταφέρει αν όχι την "αριστεία"τουλάχιστον ένα πολύ καλό αποτέλεσμα σε ένα πολύ πιο σημαντικό θέμα για τις κοινωνίες όλες ανεξαιρέτως από ότι είναι η "αριστεία"στα μαθηματικά ή τα νέα ελληνικά. Και αυτό είναι η αποδοχή του άλλου, του διαφορετικού από εμάς. Έχει επίσης καταφέρει να το πάρει ακόμη πιο κάτω: να φέρνει κοντά όλους αυτούς τους "διαφορετικούς"να συνεργάζονται, να βρίσκουν τρόπους να επικοινωνούν και το πιο βασικό από όλα, να αλληλοστηρίζονται.
Τούτο το πολύ σημαντικό έγινε κατορθωτό μέσα από την προσπάθεια αρκετών εκπαιδευτικών (δεν είμαστεν ούλλοι γαούρκα) αλλά και των ιδίων των παιδιών που ξέρουν, νιώθουν πως είναι το μόνο που έχουν σε μια κοινωνία που τους βλέπει όχι σαν άτομα με ξεχωριστή προσωπικότητα, ανάγκες, δικαιώματα, όνειρα, ελπίδες, φόβους, ανασφάλειες, αναζητήσεις αλλά σαν ένα προϊόν που θα διοχετευτεί στην αγορά εργασίας για να γίνει ένα νούμερο στατιστικής σε οικονομικούς πίνακες που αναγράφουν την "ανάπτυξη"με θετικά ή αρνητικά πρόσιμα.
Και εδώ προκύπτει πλέον το μέγα ερώτημα: Σε ποιο σημείο της ζωής σας σας έχει κάνει η "αριστεία"ευτυχισμένους ανθρώπους; Πόσες φορές κατάφερε η "αριστεία"να σας στηρίξει όταν φοβάστε, όταν χρειάζεστε βοήθεια, όταν θέλετε κάποιο να σας ακούσει, όταν χρειάζεστε κάποιον να σας αγκαλιάσει; Σε ποιο ακριβώς σημείο της ζωής σας ολόκληρης δεν χρειαστήκατε όλους αυτούς τους διαφορετικούς ανθρώπους δίπλα σας παρά μείνατε με τους "αριστους";
Η δημόσια εκπαίδευση έχει καθήκον να παρέχει και την ακαδημαϊκή αλλά και την κοινωνική μάθηση. Δεν μπορεί να υπάρξει το ένα δίχως το άλλο. Αντί να σκέφτεστε τρόπους αποξένωσης, βοηθήστε να ανεβάσουμε τον πήχυ και στα δυο.
Το όριο της ανοχής…
GregorisIoannou
Η έννοια του ορίου ανοχής είναι καθοριστική καθότι όταν ξεπεραστεί μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπές. Όμως αυτό που πολλές φορές ξεχνάμε είναι ότι το όριο ανοχής είναι όχι απλά δύσκολα προβλέψιμο αλλά και εντελώς ρευστό και μεταβαλλόμενο. Μαθαίνουμε τώρα ότι η Αρχιεπισκοπή άρχισε να θέτει υπό τον άμεσο έλεγχο της διάφορα δημόσια νηπιαγωγεία στα πλαίσια του στόχου της να δημιουργήσει παράλληλη αλυσίδα σχολείων σε όλες τις βαθμίδες. Δηλαδή πέραν από την ασφυκτική επιρροή που έχει ήδη στη δημόσια παιδεία συνολικά θα έχει τώρα και μια σειρά ειδικών σχολείων που θα τα ελέγχει απόλυτα ως ιδιοκτήτης και που φυσικά δεν θα τηρούν ούτε υποτυπωδώς τα στοιχειώδη ανθρωπιστικά παιδαγωγικά πρότυπα.
Ξεπερνιέται κάποιο όριο ανοχής εδώ; Ελπίζω ναι, αλλά δεν το νομίζω στα αλήθεια. Μια κοινωνία που ανέχεται τους παπάδες να μπαινοβγαίνουν στα δημόσια σχολεία και να κάνουν αγιασμούς και εξομολογήσεις στα παιδιά, που επιτρέπει να λειτουργούν κατηχητικά εντός των σχολείων μόλις σχολάσουν τα παιδιά από το μάθημα, που έχει τα θρησκευτικά και τη προσευχή ως υποχρεωτικό και αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος, που κλείνει τα σχολεία επειδή γιορτάζουν ιεράρχες και άγιοι, παλιοί και νέοι, γιατί ακριβώς να μην ανεχτεί και τα σχολεία της Αρχιεπισκοπής; Επειδή αποτελούν και μπίζνα που στήθηκε με αδιαφάνεια και διαπλοκή; Επειδή πρόκειται για αποξένωση δημόσιας ιδιοκτησίας; Επειδή θα έχουν περισσότερη δοσολογία σκοταδισμού αυτά τα σχολεία;
Να απλά θα διαμαρτυρηθούμε για λίγο μερικοί και μετά όλα άγια και καλά, λαμπρά και ευλογημένα.
Εκκλησιαστικές επιχειρήσεις εκπαίδευσης
CharisPsaltis
Για να μην μπαίνει στα έξοδα η εκκλησία να φτιάξει δικά της σχολεία θα μετατρέπονται δημόσια δηλαδή. Τα πράγματα εξελίσσονται πολύ χειρότερα απ ότι τα περιμέναμε. Αυτη η πρακτική είναι έκδηλα αντισυνταγματική αφού τα δημόσια σχολεία περνούν μέσα από τέτοιες διαδικασίες υπό την κηδεμονία της εκκλησίας
RaniaGeorgiou
Αίσχος! Μόνο αυτό.
Αναμένω παρεμβάσεις από αρμόδιους φορείς, οργανωμένα σύνολα και επίσημους θεσμούς.
Για πόσο ακόμη θα συνεχίζεται αυτό το θέατρο υποκρισίας;
Για πόσο ακόμη θα προσκυνάμε τον ολοφάνερο ρατσισμό της επίσημης εκκλησίας και του ΥΠΠ το οποίο της επιτρέπει να παρεμβαίνει ελεύθερα στα της παιδείας μας;
Εκκλησιαστική εποπτεία στην παιδεία και αντι-μεταρρύθμιση με το βλέμμα προς τον Μεσαίωνα
NeophytosNeophytou
Ανοίξαμε και σας περιμένουμε ... μόνο που δεν έφτιαξε δικά του σχολεία όπως μας υποσχέθηκε αλλά θέλει να κάνει την δουλειά του μέσω των κοινοτικών δημόσιων νηπιαγωγείων... η καταγγελία έφτασε απο γονείς που εξοργίστηκαν και που πήραν τα παιδιά τους τελικά αλλού ...ιδού το μήνυμα ...: Το Β'Κοινοτικό Νηπιαγωγείο Λατσιών από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της εκκλησίας για να "βγάζει σωστούς ανθρώπους". Αυτή είναι η επιστολή που απέστειλαν σε όσους και όσες έκαναν αίτηση να εγγράψουν τα παιδιά τους για τον επόμενο χρόνο... Αιτήσεις που έγιναν πριν να γνωρίζουν την αλλαγή καθεστώτος. Συγχαρητήρια στον κ. Καδή και στον κ. Νίκο... Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση μας παίρνει μπροστά... Όπως δήλωσε και ο νέος Υπουργός Παιδείας "η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει σε συνεννόηση με όλους τους κοινωνικούς φορείς και την εκκλησία"
↧
Οι αντιστάσεις οδηγούν στην αποκάλυψη του σκανδάλου της οικοδόμησης πάνω στις θαλασσινές σπηλιές στην Πέγεια…
Οι εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις που απλώθηκα ν από τα καρναβαλιστικα άρματα σε μαζική εκδήλωση έξω από τη Βουλή, άρχισαν να οδηγούν στην αφαίρεση του πέπλου της λογοκρισίας για το σκάνδαλο της άδειας για οικοδομές στο συγκεκριμένο χώρο. Η έρευνα, βέβαια, δεν άγγιξε, ακόμα, την εταιρεία ..Φαίνεται να είναι εκείνη του Λεπτού. Και εδώ, υπάρχουν σαφείς και γνωστές σχέσεις με πολιτικό, τον κ Α. Νεοφύτου, κοκ… Αλλά αυτή η διάσταση της διαπλοκής είναι ακόμα εκτός του πλαισίου του δημόσιου λόγου ..Όπως και τα ό,ποια συμφέροντα άλλων…
Για την ώρα, όμως, να επικροτήσουμε και την κίνηση του Γενικού Εκλεκτή να παρέμβει με έρευνα, αλλά και μερικά εξαιρετικά κείμενα….
Αναδημοσιεύομε το κείμενο της κ. Χατζηδημητρίου στον Φιλελεύθερο που καλύπτει τα όσα ειναι μέχρι τωρα γνωστά…και θέτει και το ερώτημα των κριτηρίων μερικών……

Ένας Παφίτης που δεν είχε δει τις σπηλιές
Ο Χρίστος Πατσαλίδης, πρώην υπουργός, αν και Παφίτης δεν είχε προσέξει ποτέ την ομορφιά των Θαλασσινών Σπηλιών της Πέγειας. Δεν ένιωσε ποτέ την ανάγκη να στρέψει τον φωτογραφικό του φακό για να αποτυπώσει το μοναδικό τοπίο όπως κάνουν –σχεδόν– όλοι όσοι αντικρίζουν για πρώτη φορά τους βράχους σκαμμένους από το κύμα. Δεν ταύτισε ποτέ την εικόνα αυτή που του πρόσφερε ο τόπος που γεννήθηκε με τους στίχους του Σεφέρη, με την έκσταση του έρωτα. Δεν άκουσε ποτέ πως κάποιες θαλασσινά όντα επέλεξαν τις σπηλιές, που έσκαψε το κύμα με αιώνων κίνηση, ως καταφύγιο για να γεννούν.
Δυστυχώς για αυτόν, δεν είχε προσέξει ποτέ ένα τόσο μαγικό τοπίο. Για αυτό και όταν βρέθηκε υπουργός υπέγραψε την καταστροφή του. Τον παγίδεψαν οι τεχνοκράτες. Κανείς από τους αυτούς που ήταν εκεί που ήταν για να τον καθοδηγεί προτού πάρει κάποια πολιτική απόφαση, δεν του εξήγησε πως δεν είναι όλα τα τεμάχια της γης οικόπεδα. Πως δεν γίνεται να καταστραφεί ένα τέτοιο τοπίο. Όχι για τις φώκιες που θα μας εγκαταλείψουν, ούτε για τον Σεφέρη, αλλά για εμάς τους ίδιους. Που δεν θα βρίσκουμε καταφύγιο, άμα καταστρέψουμε κάθε φυσικό τοπίο και πνιγούμε στη σκόνη της ερήμου.
Εννέα μέρες λοιπόν, πριν εγκαταλείψει το υπουργείο Εσωτερικών, υπέγραψε για την επέκταση της παραθεριστικής ζώνης μέχρι και τις Θαλασσινές Σπηλιές. Και δεν νιώθει να φέρει ευθύνη για αυτό, γιατί καμία υπηρεσία δεν εξέφρασε αντίθετη άποψη, όπως λέει σήμερα, και δεν ήταν δυνατό να αμφισβητήσει τις τεκμηριωμένες εισηγήσεις των τεχνοκρατών. Ακόμα και αν ως ντόπιος γνώριζε (που προφανώς δεν γνώριζε) πως επρόκειτο για ένα μοναδικό τοπίο.
Αυτό το ανακάλυψε μία σχεδόν δεκαετία αργότερα. Ως επικεφαλής πια της διοργάνωσης του Πάφος ’17, όταν ένας ηθοποιός ήθελε να στήσει εξέδρα στην περιοχή για μία παράσταση, για τέσσερα βράδια. Τότε άκουσε πως υπήρχαν εκεί φώκιες κι άλλα ζωντανά που θα ενοχλούνταν από τα φώτα, τους ήχους και την παρουσία πολλών θεατών. Και δεν επέτρεψε να στηθεί η εξέδρα μέσα στη θάλασσα όπως ήταν το αρχικό αίτημα, ούτε και πολύ κοντά στην ακτή.
Αλήθεια τι βλέπουμε, όταν κοιτάζουμε ένα τέτοιο τοπίο; Ο ποιητής ένιωθε να ξεχειλίζει από έρωτα. Αόριστα ίσως, χωρίς αντικείμενο πόθου. Ήταν απλά και μόνο η μαγεία της ατμόσφαιρας. Ο ντιβέλοπερ βλέπει ένα κελεπούρι. Μια ίδια έπαυλη αλλού αξίζει €200.000. Εκεί δύο εκατομμύρια. Ο πολίτης βλέπει την ομορφιά της φύσης ως έχει κι ανησυχεί αν χαθεί. Ο πολιτικός τι βλέπει; Ή δεν βλέπει;
Χρυστάλλα Χατζηδημητρίουhttp://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/495848/enas-pafitis-poy-den-eiche-dei-tis-spilies

↧
↧
Δημιουργία κοινών οργανώσεων Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, κοινών συνδικάτων σε μια ενωμένη Κύπρο Φιάσκο Κοτζά /Αναστασιάδη: Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΥΜΑ

Κοτζάς /Αναστασιάδης τούμπαραν τη λύση στο Γκάντ Μοντάνα, που για πρώτη φορά ήταν τόσο κοντά, διότι, είπαν, η Τουρκία δεν δέχτηκε μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις.
Κοτζας /Αναστασιάσης τούμπαραν τη λύση, παρόλο που η Τουρκία δέχθηκε να συζητήσει νέο σύστημα επιτήρησης της συμφωνίας στο οποία θα καταργούνταν τα επεμβατικά της δικαιώματα.
Κοτζας /Αναστασιάσης τούμπαραν τη λύση, παρόλο που η Τουρκία δέχθηκε να συζητήσει νέο σύστημα επιτήρησης της συμφωνίας στο οποία θα καταργούνταν τα επεμβατικά της δικαιώματα.
Έτσι «πέτυχαν»… όλο τον στρατό και εγγυήσεις, αφού θα ισχύουν ατόφιες αυτές του1960.
Μαζί με αυτό «πέτυχαν» την παραχώρηση όλου του κατακτημένου εδάφους και όλων των περιουσιών, αφού κανένας πια πρόσφυγας δεν επιστρέφει.
Ταυτόχρονα, στο όνομα της ασφάλειας των ελληνοκυπρίων, «πέτυχαν» την πιο μεγάλη υπόσκαψη της.
Μισό περίπου χρόνο μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Γκράντ Μοντάνα, η κρίση που ξέσπασε στην Κυπριακή ΑΟΖ, αναδεικνύει την πραγματική κατάσταση: Η έλλειψη ασφάλειας για τους Ελληνοκύπριους παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις.
Μαζί με όλα αυτά, η πρόταξη της κατάργησης των εγγυήσεων για να προχωρήσει η διαδικασία, είχε και μια άλλη «επιτυχία». Απόκρυψε την ουσία, ότι δεν είναι οι κατάργηση των εγγυήσεων ή σύμφωνο με επίθεσης που θα ενισχύσει την ασφάλεια των ελληνοκυπρίων, αλλά πολιτική που θα απέτρεπε τις εθνικές εντάσεις και συγκρούσεις.
Ο Τούρκικος στρατός θα επέμβαινε είτε υπήρχαν εγγυήσεις είτε όχι, αν το ΕΛΑΜ, η Χρυσή Αυγή της Κύπρου, ή οποιοσδήποτε, προχωρούσαν σε εγκλήματα κατά Τουρκοκυπρίων και, ακόμα πιο σίγουρα, αν εξελίσσονταν γεγονότα ανάλογα του ελληνικού πραξικοπήματος του 1974.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη παραπλάνηση από αυτήν που δημιουργήθηκε από τις δυνάμεις που πρόταξαν την κατάργηση των εγγυήσεων, ότι δηλαδή τούρκικη στρατιωτική επέμβαση μπορεί να αποτραπεί αν η Τουρκία συμφωνήσει ότι… δεν θα επέμβει. Και μάλιστα όταν από τα βασικά επιχειρήματα αυτών των δυνάμεων για αποτροπή λύσης, είναι ότι η Τουρκία δεν θα τηρήσει την υπογραφή της σε μια λύση.
Συμφωνίες ειρήνης και μη επίθεσης παραβιάστηκαν επανειλημμένα μόλις οι ανταγωνισμοί μεταξύ των κρατών έφταναν στο οριακό σημείο.
Πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα καθοριστεί από οικονομικούς ανταγωνισμούς και εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς και όχι από το αν δεν υπάρχει γραπτή συμφωνία μη επίθεσης.
Την ίδια στιγμή που η ασφάλεια των ελληνοκυπρίων αποτέλεσε το λάβαρο του, όλη η πολιτική Αναστασιάδη που προηγήθηκε του Κράντ Μοντάνα, υπόσκαπτε την ασφάλεια των Ελληνοκυπρίων. Με κορυφαίο γεγονός την ουσιαστική στήριξη του νόμου που πέρασε η Βουλή για το γιορτασμό του Ενωτικού Δημοψηφίσματος.
Την ίδια ώρα που η υποτιθέμενη προσπάθεια ήταν για λύση και συμφιλίωση, ανασύρθηκε για εορτασμό γεγονός ηλικίας σχεδόν εβδομήντα χρόνων, που διαχώρισε βαθειά τις πορείες των δυο κοινοτήτων και αποτέλεσε λάβαρο των πιο εθνικιστικών ομάδων των ελληνοκύπριων στον αγώνα εξόντωσης της άλλης κοινότητας.
Την περίοδο της τελευταίας δεκαετίας, τα μόνα βήματα που ενίσχυσαν την ασφάλεια των Ελληνοκυπρίων ήταν οι συγκλίσεις Χριστόφια /Ταλάτ, στις οποίες αναγκάστηκε να επανέλθει και ο Αναστασιάδης μετά που τις είχε λοιδορήσει σαν εθνική μειοδοσία. Συγκλίσεις που έκαναν την δυνατότητα λύσης μια ρεαλιστική προοπτική.
Βήμα ενίσχυσης της ασφάλειας των ελληνοκυπρίων αποτέλεσε η συμφωνία Χριστόφια /Ταλάτ για διαχείριση του θαλάσσιου πλούτου από την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση προς όφελος και των δύο κοινοτήτων. Τεράστιο βήμα για την ενίσχυση της ασφάλειας των Ελληνοκυπρίων θα αποτελέσει η λύση, η κατάργηση των συνόρων που η κρίση της περιοχής αλλά και του κόσμου μπορεί εύκολα να μετατρέψει σε θερμά σύνορα.
Τεράστιο βήμα για την ενίσχυση της ασφάλειας των Ελληνοκυπρίων θα αποτελέσει η δημιουργία κοινών οργανώσεων Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, κοινών συνδικάτων σε μια ενωμένη Κύπρο, που θα ήταν το βασικό ανάχωμα αναχαίτισης πιθανού εθνικιστικού εκτροχιασμού και εθνικών συγκρούσεων, πάνω στις οποίες θα μπορούσε να σταθεί μια Τουρκική κυβέρνηση για να εισβάλει στην Κύπρο.
Σωτήρης Βλάχος
Ο Σωτήρης Βλάχος είναι στέλεχος της Αριστερής Πτέρυγας Κύπρου
↧
Πρόχειρες σκέψεις για την ιδέα λύσεως δύο κρατών

AlecosMarkides
1. Πολύς λόγος τελευταία περί λύσεως δύο κρατών. Λύσεως που ισοδυναμεί με αυτοκτονία.
2. Αν νομίζουν μερικοί ότι το δεύτερο κράτος θα γίνει και αυτό δεκτό στην ΕΕ κάμνουν όνειρα θερινής νυχτός. Τα προβλήματα από ύπαρξη δύο κρατών στη μικρή νήσο Κύπρο θα είναι πολύ περιπλοκότερα από τα σημερινά και είναι σαφές ότι η ΕΕ δεν έχει δίαθεση να τα φορτωθεί.
3. Τα σύνορα του ελληνοκυπριακού κράτους νομικώς θα είναι σύνορα με το τουρκοκυπριακό κράτος, αλλά ουσιαστικά θα είναι σύνορα με την Τουρκία.
4. Για να γίνει λύση δύο κρατών προηγούνται αναπόδραστα διαπραγματεύσεις. Διαπραγματεύσεις μεταξύ ποίων; Κυπριακής Δημοκρατίας ή Ελληνοκυπριακής Κοινότητας ή και των δύο από την μία πλευρά και Τουρκίας ή Τουρκοκυπριακής Κοινότητας ή και των δύο από την άλλη;
Και τι θα πούμε στις διαπραγματεύσεις αυτές; Θα προσφέρουμε αναγνώριση της λεγόμενης «ΤΔΒΚ», έναντι εδάφους, αποχωρήσεως στρατευμάτων κλπ;
Αντιλαμβανόμαστε ότι αν οι διαπραγματεύσεις αυτές αποτύχουν (πχ δεν δίδουν το έδαφος που ζητούμε κλπ) εκείνο που θα μείνει και θα σημειωθεί διεθνώς είναι η πραγματική πλέον και επικίνδυνη αναβάθμιση της λεγόμενης «ΤΔΒΚ», της οποίας την αναβάθμιση σε κυρίαρχο αναγνωρισμένο κράτος εμείς στην ουσία θα έχουμε δεχθεί, διαπραγματευόμενοι έναντι ανταλλαγμάτων αναγνώριση κατά παράβαση των περί μη αναγνωρίσεως ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία έτσι εμείς οι ίδιοι θα υπονομεύσουμε;
5. Και από την ώρα που θα υπάρξει στο Βορρά ένα κυρίαρχο αναγνωρισμένο νόμιμο κράτος, ποιος θα μπορεί να το εμποδίσει νόμιμα πλέον να συνάψει όποιες συνθήκες και συμμαχίες θέλει και όχι μόνο με την Τουρκία; Ποιος θα το εμποδίσει να διεκδικήσει διαχωρισμό ΑΟΖ είτε μαζί μας, είτε με την Τουρκία, είτε με την απέναντι Συρία, είτε με τον απέναντι Λίβανο είτε και με το Ισραήλ; Μήπως ξεχάσαμε την γεωγραφία; Και από τον Κορμακίτη κυτάξτε και λίγο δυτικά και θα αντιληφθείτε και άλλες περίπλοκες καταστάσεις που θα δημιουργηθούν.
6. Πολλά άλλα επιχειρήματα κατά μιας τέτοιας καταστροφικής εξελίξεως μπορεί να λεχθούν, αλλά για σήμερα σταματώ εδώ. Και ελπίζω να μην χρειαστεί να επανέλθω. Ελπίζω σύσσωμη η πολιτική ηγεσία να διαφωτίσει γιατί μια τέτοια λύση δεν πρέπει καν να απασχολήσει ως πιθανή διέξοδος από τα σημερινά μας προβλήματα.
↧
Η ρητορική του «όχι σε όλα» που καλλιέργησε το ε/κ βαθύ κράτους θα του έρθει μπούμεραγκ αν και όταν μια μερίδα του αποφασίσει λόγω ανωτέρας βίας να κλείσει το ζήτημα. Η διχοτόμηση της Κύπρου με τη βία ξεκίνησε και μόνο με τη βία μπορεί να ολοκληρωθεί [Όπως και να έχει, ακόμα και αν η ιδέα του διαχωρισμού και της άρνησης της συνύπαρξης, συνιδιοκτησίας και συγκυβέρνησης της χώρας από ε/κ και τ/κ γίνει κυρίαρχη, δεν σημαίνει ότι η βελούδινη διχοτόμηση είναι κατ’ ανάγκην εφικτή και σίγουρα δεν θα είναι εύκολη]
Γρηγόρης Ιωάννου
Πέραν από τις σημαντικές διεθνείς παραμέτρους που δεν ευνοούν μια συμφωνημένη διχοτόμηση ως λύση του Κυπριακού διότι θα περιπλέξει τα ζητήματα στις ευρω-τουρκικές σχέσεις και θα μειώσει τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών της ΕΕ, υπάρχουν και σοβαρές εσωτερικές δυσκολίες να πετύχει η ε/κ ελίτ πλειοψηφία για το ενδεχόμενο επισημοποίησης της διχοτόμησης. Πέραν από το ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής ούτε σπιθαμής εδάφους (ακόμα και η νεκρή ζώνη θα πάει 50%-50% στην καλύτερη περίπτωση και θα παζαρευτεί μέτρο-μέτρο), δεν υπάρχει περίπτωση η θάλασσα να διχοτομηθεί με τον τρόπο που φαντασιώνονται οι ε/κ αστοί. Η διχοτόμηση της θάλασσας θα γίνει με κάθετες γραμμές και πιθανότατα και με ποσοστώσεις – ήδη ό,τι εκφεύγει ανατολικά του Κάβο Γκρέκο και δυτικά του Ακάμα, όσο νότια και να είναι, είναι ήδη γκρίζα ζώνη – ενώ ακόμα και τα αποκλειστικά νότια (και βόρεια) σημεία θα πρέπει να τύχουν διαπραγμάτευσης, ενδεχομένως συζευγμένα με παράλληλες αποποιήσεις δικαιωμάτων στα περιουσιακά ζητήματα επί του εδάφους βόρεια και νότια εκατέρωθεν.
Όπως και να έχει, ακόμα και αν η ιδέα του διαχωρισμού και της άρνησης της συνύπαρξης, συνιδιοκτησίας και συγκυβέρνησης της χώρας από ε/κ και τ/κ γίνει κυρίαρχη, δεν σημαίνει ότι η βελούδινη διχοτόμηση είναι κατ’ ανάγκην εφικτή και σίγουρα δεν θα είναι εύκολη για τον Αναστασιάδη και τον κάθε επόμενο Αναστασιάδη. Διότι ακόμα και αν διαμορφωθεί μια πλειοψηφία ενάντια στην συμβιβαστική λύση ομοσπονδίας, και πάλι όπως και το 2004, δεν θα είναι συμπαγής ως προς το τι θέλει. Και αυτή θα σπάσει αμέσως μόλις τεθούν ενώπιον της τα δεδομένα μιας συμφωνημένης διχοτόμησης. Η συμφωνημένη διχοτόμηση δεν θα στηριχτεί από το σύνολο των εθνόπληκτων [καθώς το θετικό για αυτούς του αποκλεισμού των τ/κ θα εξουδετερωθεί από το κόστος της πραγματικής υλικής απώλειας για τους ε/κ], ενώ θα έχει και ενάντια της το σύνολο της αριστεράς και των κυπροκεντρικών. Η ρητορική του «όχι σε όλα» που καλλιέργησε το ε/κ βαθύ κράτους θα του έρθει μπούμεραγκ αν και όταν μια μερίδα του αποφασίσει λόγω ανωτέρας βίας να κλείσει το ζήτημα.
Η διχοτόμηση της Κύπρου με τη βία ξεκίνησε και μόνο με τη βία μπορεί να ολοκληρωθεί. Να μην αφήσουμε τους αδίστακτους που μας κυβερνούν να μας οδηγήσουν εκούσια ή ακούσια ξανά στη βία και την καταστροφή για τα συμφέροντα και τις φαντασιώσεις τους.
![Image result for Famagusta]()

↧